ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012.

Παρόλο που είναι γνωστό πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο υπάγεται στους κανόνες του εμπορίου, δεν μπορούν να αφεθούν τα έργα που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην τύχη τους, να μην προστατευτούν τα συμφέροντα του Δήμου, της πλειοψηφίας, πιέζοντας για την ορθή και πλήρη εκτέλεση τους. Η εκτέλεση των έργων δεν εξελίσεται καλά και αυτό είναι σαφές σε όσους γνωρίζουν τις μελέτες. Συνοπτικές παρουσιάσεις των έργων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης, στον απολογισμό πεπραγμένων της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όπως και σε συνοπτικό και αναλυτικό ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησαν το Δεκέμβρη του 2010.

 

Οι μελέτες και τα έργα σε εξέλιξη έγιναν με προσπάθεια και ζήλο ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που ανάμεσα σε άλλα θα ανοίξει το δρόμο στο διάλογο. Θεωρούμε ότι αυτός ο δρόμος του διαλόγου δεν μπορεί να κλείσει. Διάλογος για μία πολιτική που στη θέση της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης, των ΣΔΙΤ, της συγκεντροποίησης και των χρηματοδοτήσεων με γνώμονα τις οικονομίες κλίμακας (δηλαδή της νομιμοποίησης της ακόμη μεγαλύτερης αύξησης της κερδοφορίας), της απαξίωσης των υπηρεσιών του Δήμου, αλλά και άλλων φορέων, τοποθετεί την έννοια της εργασίας στη γη, θεωρώντας την κάτι που μπορεί να γίνει φυσιολογικό, απλό και ως τέτοιο όμορφο επειδή μπορεί και πρέπει να αφορά την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και αυτό να προγραμματίζεται και υλοποιείται με επιστημονικό και ολοκληρωμένο τρόπο που θα μεταδίδεται και θα υπάγεται σε εργατικό έλεγχο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των αποδεκτών των κάθε λογής έργων και να μηδενίσει τη δημιουργία «φανταστικών» οικονομικών κερδών (κερδών από την κλοπή της υπεραξίας κάθε λογής εργασίας), πράγματα τα οποία πάντα θα υπηρετούν και θα αναπαραγάγουν οι αστικές πολιτικές.

 

 

Η παρουσίαση των μελετών (σχέδια και εκθέσεις) ήταν διαθέσιμη στην επίσημη Διαδικτυακή Πύλη του Δήμου από την οποία έχει απομακρυνθεί το υλικό το οποίο είχε δημοσιευθεί προ την 01/01/2011. Δεν  υπήρξε ενημέρωση και απάντηση του Δήμου σε ερώτηση που υπέβαλλε η παράταξη με αριθμό πρωτοκόλλου 8258/10-2-2011. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα από το οποίο ,όπως είχαμε επισημάνει και για το προηγούμενο, απουσιάζουν στα σοβαρά τα προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, ενώ και μόνο το ύψος του προϋπολογισμού για τα νέα τεχνικά έργα προσβάλει τους κατοίκους και εργαζομένους της Νίκαιας και Αγ. Ι. Ρέντη και κάθε έννοια στοιχειώδους ανταπόδοσης. Είναι δε εντελώς προσχηματικό το επιχείρημα πως ένα Τεχνικό Πρόγραμμα βασίζεται στη λογιστική λογική Έσοδα - Έξοδα και για τα προσχήματα αυτά  που αποκρύπτουν την αλήθεια την ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή.

 

Θέλουμε να επισημάνουμε, όπως είχαμε επισημάνει και στο παρελθόν, ότι το μόνο ποσό άξιο λόγου που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό αφορά απαλλοτριώσεις και πως αυτά τα χρήματα προέρχονται απ' ευθείας από τις τσέπες του λαού με εκβιασμούς και τερτίπια ώστε για μία ακόμη φορά να συνεχιστεί το εμπόριο γης και κατοικίας, δηλαδή με την επιβολή των νόμων της ελεύθερης αγοράς και όσα επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές. Είναι χρήματα για τις απαλλοτριώσεις που πληρώθηκαν ευθέως από  κατοίκους και καταλήγουν στο επονομαζόμενο «πράσινο» ταμείο πριν διανεμηθούν (ημιυπαίθριοι). Τα σπίτια έχουν πληρωθεί και πληρώνονται χρυσάφι, εισπράττοντας νέα χρήματα για 40 χρόνια, επιβάλλοντας, δυσθεώρητα πρόστιμα, προχωρώντας σε πλήρες ηλεκτρονικό φακέλωμα των "παράνομων" και στην εξαπόλυση κάθε είδους απειλής και στην υλοποίηση αυτών των απειλών με μεθόδους καταστολής και εκφοβισμού  για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ την ίδια ώρα έχουν εδραιωθεί και νομιμοποιούνται ολόκληρες πολιτικές εμπορίας, όπως η εμπορία ρύπων σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Είναι η πολιτική του εμπορίου (βασίζεται στην "ηθική "της ατομικής ιδιοκτησίας ) που οδηγεί στην υποβάθμιση και σε πολλές από τις αντιθέσεις πόλης και υπαίθρου και αν δεν χτυπηθεί στη ρίζα της, εάν δεν καταγγελθεί η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, εξελίξεις δεν μπορούν να αναμένονται. Ήδη απαξιώθηκε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, χαλαρώνουν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (για να νομιμοποιήσουν τα δικά τους σχέδια) αλλάζουν τα σχέδια χρήσεων γης και, ταυτόχρονα, αποκτούν ακόμη πιο αυστηρό χαρακτήρα οι ΕΔΕ για τους υπαλλήλους. Την ίδια ώρα γινόμαστε μάρτυρες σε εκχωρήσεις δημόσιων χώρων, στην εμπορευματοποιήση και διάφορα άλλα στο όνομα "οικονομικού προβλήματος", δηλαδή η κλοπή είναι τριπλή. Εμείς απαντάμε καθαρά ότι οφείλονται προγράμματα κοινωνικής κατοικίας (κατοικίας με ικανή ποιότητα),  έργα αναπλάσεων, περισσότεροι δημόσιοι ελεύθεροι χώροι και χώροι αθλητισμού, έργα υποδομών κάθε είδους, αντισεισμικά και αντιπλημμυρικά έργα, οικοδομικά έργα για την ανάπτυξη της κοινωνικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής πολιτικής σε συνθήκες που θα ικανοποιούν τους χρήστες των υπηρεσιών αυτών, έργα πρασίνου όλων των κατηγοριών και κλιμάκων.

 

Ας δούμε επιπλέον τι γίνεται με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πόσα χάρισε (πάνω από 7 δις ευρώ!) πριν λίγους μήνες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, τι έγινε με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ όπου πάνω από 1,3 εκ. ευρώ για τη Νίκαια, αλλά και τόσους άλλους δήμους, κόπηκαν χωρίς  φυσικά αιτιολογικό (για τη Νίκαια 900.000 ευρώ προορίζονται για απαλλοτριώσεις ), τι φέρνει το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ ως μηχανισμός χρηματοδότησης των επιχειρηματιών και όσα συμβαίνουν με τα τέλη σε Νίκαια και Ρέντη (πέραν της ισοπέδωσης) και τα διάφορα περί χρεών.  

 

Καλούμε όλους τους κατοίκους και τους εργαζόμενους σε αγωνιστική και διεκδικητική εγρήγορση, σε ταξική συμμαχία και πάλη για την πρόασπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας και για να μην χαθούν άλλες αναπτυξιακές δυνατότητες για τον τόπο μας και ευρύτερα για τη χώρα.

 

Νίκαια - Ρέντης, Γενάρης 2012