Χαρακτικό του Α. Τάσσου κοσμεί το σταθμό του Μετρό στη Νίκαια

xaraktiko-TASSOSΤοποθετήθηκε στο χώρο κοινού και εισιτηρίων στον καινούριο σταθμό του Μετρό στη Νίκαια το χαρακτικό «Λεπτομέρεια Εμφυλίου Πολέμου», γνωστό και ως «Επιτάφιος», που φιλοτέχνησε ο κορυφαίος μας χαράκτης, Α. Τάσσος το 1961. Το χαρακτικό του Α. Τάσσου, του δημιουργού που με τα έργα του χάραξε τις μεγάλες στιγμές του λαού μας και έδωσε σχήμα και μορφή στους αγώνες του, θα συντροφεύει, πλέον, καθημερινά το κοινό.

Θυμίζουμε πως η τοποθέτηση του έργου στο σταθμό επιτεύχθηκε μετά από πρόταση και πίεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προς την «Αττικό Μετρό», ενώ ήταν και διαχρονικά αίτημα των δημοτικών αρχών της πόλης που στήριζε το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα έργο άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορική και αγωνιστική παράδοση της Νίκαιας. Ο Α. Τάσσος σχεδίασε και χάραξε το έργο το 1961, με σκοπό να τυπώσει δέκα αντίτυπα. Τελικά τυπώθηκαν μόνο πέντε. Το πρώτο αντίτυπο, που είχε εκτεθεί και στην περίφημη έκθεσή του στον «Ζυγό» το 1964, το δώρισε στο δήμο της Νίκαιας και αργότερα το κατέστρεψε η χούντα. Το 1977 ο χαράκτης το ανατύπωσε και το δώρισε ξανά στο δήμο Νίκαιας, στην επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με χειρόγραφη αφιέρωση. Το γεγονός ότι ο ίδιος επέλεξε το συγκεκριμένο έργο για το δήμο Νικαίας, και μάλιστα το τύπωσε δύο φορές, αποδεικνύει την επιθυμία του να τιμήσει με ένα από τα σημαντικότερα έργα του την Ιστορία και τη σημασία του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Περισσότερα...

Είναι η ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΟΥΜΠΑΚΗ, η ΑΝΤΑΡΤΙΣΣΑ της ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

koumpaki-xoris-epigrafiΤην περασμένη εβδομάδα μια μητέρα με το παιδί της βρίσκονταν στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη και το παιδί ρώτησε :

-       "Μαμά, ποιά είναι αυτή η γυναίκα στο άγαλμα:"

-       "Δεν ξέρω παιδί μου, κανονικά στα αγάλματα πρέπει να γράφουν ποιον απεικονίζουν"

Η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για την ιστορία της πόλης μας δεν μπορεί με τίποτα να ξεγράψει τη δράση, την ιστορία και τον μαρτυρικό τρόπο που η Διαμάντω Κουμπάκη, η αντάρτισσα του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ δολοφονήθηκε από τους ΝΑΖΙ και τους ντόπιους συνεργάτες τους την ημέρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, στις 17.08.1944.

 

 

 

Περισσότερα...

Ξεκίνησε η λειτουργία του site της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς

Logo EEDYEΞεκίνησε η λειτουργία του site της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς στο eekokkinias.wordpress.com

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς, μπορείτε να περιηγηθείτε και να ενημερωθείτε με άρθρα για τις δράσεις της, τον πολιτισμό, την Ιστορία.

Πιο πρόσφατη ανάρτηση είναι η πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), για τη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη 6 Απρίλη 2021, στις 8 μ.μ. με θέμα:

«Οι κίνδυνοι από την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η απάντηση του λαϊκού κινήματος»

Περισσότερα...

Αποχαιρετούμε τον Νίκο Κασσωμένο και τον Βασίλη Ρωμανίδη

lslogoΜετά από πολύχρονη περιπέτεια με την υγεία τους έχασαν την μάχη για την ζωή οι συναγωνιστές μας Β. Ρωμανίδης και Ν. Κασσωμένος.

Βρίσκονταν πάντα και σταθερά στο πλευρό της Λαϊκής Συσπείρωσης και τους κοινούς μας αγώνες. Έδωσαν παλληκαρήσια την μάχη για την ζωή τους και με αισιοδοξία μέχρι το τέλος.

Ο Βασίλης Ρωμανίδης είχε συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της Λ.Σ. στις εκλογές του 2010 και 2014.

0 Νίκος Κασσωμένος είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με την Δημοκρατική Ενότητα το 2003-2006 όταν ανέλαβε την διοίκηση του Δήμου Νίκαιας και υπήρξε αντιδήμαρχος οικονομικών. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη 6 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι στο Γ’ Νεκροταφείο.

Τους αποχαιρετούμε με μεγάλη συγκίνηση και εκτίμηση.

 

Περισσότερα...

Πολλά ερωτηματικά γεννά η προσπάθεια της διοίκησης Ιωακειμίδη να ιδιωτικοποιήσει μέρος της αποκομιδής απορριμμάτων.

erotimatika-kados-idiotikopoiisi aporΣτη 10η Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής η Διοίκηση Ιωακειμίδη έφερε για έγκριση θέμα με τίτλο «Έγκριση Σύναψης Σύμβασης Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και Ιδιωτικού Οικονομικού Φορέα στα πλαίσια του Προγράμματος Χωριστής Συλλογής και Διαχείρισης Ενδυμάτων και Υποδημάτων και Εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή αυτής».

Σύμφωνα με το Συμφωνητικό Συνεργασίας της Εισήγησης προκρίνεται συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία θα έχει την ευθύνη συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας, διαχείρισης των υλικών καθώς και της τελικής διάθεσης του υπολείμματος. Ο Δήμος θα έχει την εποπτεία της αποκομιδής των κάδων καθώς και θα υποβοηθά στο έργο της χωριστής συλλογής. Το κόστος της προμήθειας, τοποθέτησης και συντήρησης των κάδων και το συνολικό κόστος του έργου θα βαρύνει την αντισυμβαλλόμενη εταιρεία.

Η Υποχρέωση της εταιρείας είναι μέρος από τα ρούχα και τα υποδήματα που θα συλλέγει από τα απορρίμματα να τα δίνει για τις ανάγκες της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου καθώς να δίνει και καθαριστικά μέσα (σαπούνια, χλωρίνη, καθαριστικά) για τις ανάγκες του Δήμου.

Η διάρκεια θα είναι για 1 έτος και η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία θα μπορεί σε 3 μήνες να αποχωρήσει για λόγους βιωσιμότητας του Προγράμματος, δηλαδή αν δεν κερδίζει όσο προέβλεπε.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εξέφρασε έντονα τη διαφωνία της στην ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας που υπέγραφε την σχετική Εισήγηση, όπως:

  • Αν μέρος της αποκομιδής δίνεται σε Ιδιώτη όπως περιγράφει η Εισήγηση;
  • Τι σημαίνει στους όρους του συμφωνητικού συνεργασίας ότι ο Δήμος θα υποβοηθά το έργο του Ιδιώτη;
  • Γιατί προφορικά εισηγήθηκε η Διοίκηση ότι συζητάμε για την ανάγκη διαλογής στην πηγή υλικών, ενώ στην Εισήγηση προτείνεται συγκεκριμένη εταιρεία που θα αναλάβει συγκεκριμένο έργο;

Μετά από αναπάντητα ερωτήματα από τη Διοίκηση και ευχολόγια ότι ο Δήμος λαμβάνει μια πρωτοβουλία για να μαζεύει ρούχα και υποδήματα για την Κοινωνική Υπηρεσία, αλλά μετά και από συζητήσεις για να αναδιαμορφώσουμε τους όρους της συμφωνίας ώστε ανταποδοτικά να κερδίζει περισσότερα ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή δεν έπεισε ούτε τον εαυτό της και αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα.

Περισσότερα...