ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Υπερασπίστηκαν τη ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών

Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα και στήριξαν το τέλος επί των ακινήτων με το επιχείρημα: «Επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω»

 

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ) τάχθηκε χτες, ουσιαστικά, υπέρ της πληρωμής από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά του χαρατσιού για τα ακίνητα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης (ΠΑΣΟΚ) έφερε χτες το θέμα στην κοινή σύσκεψη του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης και των προέδρων και μελών των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας.

 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλλει σύνεση και σωφροσύνη. Εμείς δεν προτρέπουμε τους πολίτες ούτε να πληρώσουν ούτε να μην πληρώσουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που δίνουν κάλυψη σε όσους δεν πληρώνουν. Δεν θέλω να το σχολιάσω. Ομως, επιβάλλουμε κι εμείς τέλη κι έτσι δεν μπορούμε ν' ανοίγουμε κερκόπορτες που όσα κάνουμε θα μας γυρίσουν πίσω».

 

  

Παρέμβαση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

 

Στην ομιλία της, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ΚΕΔΕ, Ελπίδα Παντελάκη, υπογράμμισε ότι η ομιλία του προέδρου της Ενωσης Κ. Ασκούνη αποτέλεσε σε όλες της τις πλευρές σαφή δικαιολόγηση της επιβολής του χαρατσιού επί των ακινήτων.

 

Είπε συγκεκριμένα: «Είναι σαφές από την ομιλία του προέδρου ότι η επιβολή του μέτρου δικαιολογείται. Εμείς, αν μη τι άλλο, θα σας ζητούσαμε να κρατήσετε τουλάχιστον τα προσχήματα. Αν δεν μπορείτε να μπείτε μπροστά στις κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στο χαράτσι, αν δεν μπορείτε να τους πείτε να μην πληρώσουν, τουλάχιστον μην πάτε ενάντια.

 

Μην πάτε ενάντια στην άρνηση εκείνου που δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει. Εχει απέναντί του την κυβέρνηση, έχει απέναντί του τους μηχανισμούς του κράτους, έχει τόσα και τόσα, γιατί να έχει κι εσάς; Εμείς, καλούμε τον κόσμο να μην πληρώσει και στηρίζουμε τους δημάρχους που έχουν πάρει σχετικές πρωτοβουλίες. Είναι η στιγμή ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενους».

 

Στη συνέχεια, η Ελπ. Παντελάκη διάβασε και κατέθεσε το ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το θέμα (βλ. σε διπλανή στήλη), ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας της, κάνοντας μια αποτίμηση της εφαρμογής του «Καλλικράτη», υπογράμμισε πως δικαιώνονται όσοι, όπως οι κομμουνιστές, έλεγαν ότι πρόκειται για έναν αντιδραστικό θεσμό.

 

«Δυο μήνες πριν το τέλος του χρόνου - ανέφερε - οι δήμοι αναζητούν πόρους να καλύψουν τις ελάχιστες λειτουργικές τους δαπάνες. Σε λίγο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Εμείς ζητάμε να υπάρξει κάλυψη του συνόλου, του 100%, των αναγκών των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες των δημοτών». 

 

 

Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος της ΝΔ στην ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, τόνισε: «Ο δήμαρχος είναι θεσμός, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θεσμός». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να υπάρξουν αντικειμενικά κριτήρια γι' αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν ώστε στη βάση αυτή να ζητηθεί από την κυβέρνηση σχετική μέριμνα. Στη συγχορδία Ασκούνη - Τζανακούλη προστέθηκε και ο Δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης (στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς), ο οποίος σημείωσε: «Εμείς δεν θα πούμε σε κανένα δημότη πληρώνεις - δεν πληρώνεις. Μόνος του επιλέγει. Ούτε θα συνδέσουμε το ρεύμα σε κάποιον. Αν υπάρχουν ηλεκτρολόγοι να το κάνουν, ας το κάνουν. Ομως θέση θα πάρουμε. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να χρησιμοποιείται γι' αυτό το θέμα. Αν θέλει η κυβέρνηση να βάλει φόρους ας βάλει. Οχι μέσω ΔΕΗ και κόβοντας το ρεύμα των ανθρώπων. Αν θέλει το κράτος να εισπράττει φόρους, να εισπράττει από αλλού».

 

Ριζοσπάστης, 15 Νοέμβρη 2011