Προσφατα αρθρα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΙΚΗΣ - ΟΓΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ - Κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς στο υπουργείο Εσωτερικών στις 18 Σεπτέμβρη

Στις 9 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

paidikoi-stathmoi-afisa

 

Με κεντρικό σύνθημα, «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθµών! Μονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων! Αποκλειστικά δηµόσιοι και δωρεάν παιδικοί σταθµοί για όλα τα παιδιά µε πλήρη κρατική χρηµατοδότηση!», το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, σε κοινή τους ανακοίνωση, καλούν στην κινητοποίηση που διοργανώνουν την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη στις 9 το πρωί στο υπουργείο Εσωτερικών (πλατεία Κλαυθμώνος), προκειμένου, όπως αναφέρουν, «μαχητικά να διεκδικήσουμε μαζί τα δικαιώματά μας!».

Τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση δήλωσε ήδη το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης καθώς, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης που προκηρύσσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 11 το πρωί για όλους τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς ώστε να διευκολύνει τη συμμετοχή, καθώς και η ΔΑΣ ΟΤΑ εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας

Στην κοινή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Και αυτή η χρονιά ξεκινάει µε δεκάδες χιλιάδες αποκλεισµένα παιδιά, υπεράριθµα τµήµατα, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδοµής, εργαζόµενους στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Οι δηµοτικές δοµές παραµένουν συρρικνωµένες, ανεπαρκείς, σε ενοικιαζόµενα και ακατάλληλα πολλές φορές κτίρια για να υλοποιηθεί µε ασφάλεια το παιδαγωγικό έργο. Σύµφωνα µε το ίδιο το υπουργείο Εργασίας περισσότερα παιδιά από πέρυσι έµειναν εκτός παιδικών σταθµών.

Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ποσοστό µικρότερο του 10% των παιδιών έως 3 ετών και µικρότερο του 60% των παιδιών 3 έως 6 ετών καλύπτονται από “δοµές προσχολικής φροντίδας” στην Ελλάδα.

Η ίδια τραγική κατάσταση ισχύει και µε τους εργαζόµενους στους δηµοτικούς παιδικούς σταθµούς. Η πλειοψηφία τους εργάζεται µε ελαστικές µορφές εργασίας. Ζουν κάθε χρόνο µε την αγωνία ότι δεν θα ανανεωθούν οι συµβάσεις τους. Είναι δε τέτοια η έλλειψη προσωπικού που οι εργαζόµενοι όλων των σχέσεων εργασίας εναλλάσσονται στα τµήµατα, ανάλογα µε το πότε προσλαµβάνονται ή απολύονται. Έτσι ένα παιδί µπορεί να αλλάξει και 3 παιδαγωγούς µέσα στον ίδιο χρόνο µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παιδαγωγική διαδικασία και τη φροντίδα του.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε πολλούς παιδικούς σταθµούς, δεν τηρείται η προβλεπόµενη από τους ίδιους τους κανονισµούς λειτουργίας τους αναλογία παιδιών - παιδαγωγών και τα παιδιά στοιβάζονται σε υπεράριθµα τµήµατα. Ειδικότητες όπως ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί είναι άγνωστες λέξεις. Λόγω της έλλειψης κρατικής χρηµατοδότησης παρατηρούνται προβλήµατα και στη σίτιση των παιδιών, τόσο στη ποιότητα όσο και στη ποσότητα, αλλά και στην καθαριότητα µε αποτέλεσµα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παιδαγωγοί αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (µαρκαδόροι, φωτοτυπίες, παιχνίδια κ.τ.λ). Το ίδιο και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόµα και υλικοτεχνική υποδοµή.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πολύ µεγάλες για αυτά που έκανε τα τριάμισι χρόνια που κυβερνάει:

• Οι δηµόσιες επενδύσεις για υποδοµές είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Για την Περιφέρεια Αττικής το 2017 ολοκληρώθηκαν µόλις 2 Παιδικοί Σταθµοί. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δηµιουργία δήθεν 400 νέων Παιδικών Σταθµών στο 2018 δεν ήταν παρά µια επικοινωνιακή απάτη. Με 50 και 70 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε 212 δήµους ούτε φτιάχνεται, πολύ περισσότερο δεν στελεχώνεται µε προσωπικό, ούτε λειτουργεί Παιδικός Σταθµός!

• Με το Προεδρικό Διάταγµα για την καταλληλότητα και αδειοδότηση των κτιρίων που εξέδωσε τον περσινό Σεπτέµβρη, έθεσε αυστηρότατες προδιαγραφές για τα κτίρια χωρίς όµως να προχωρήσει στη δηµιουργία νέων κατάλληλων σταθµών ή να χρηµατοδοτήσει την ανακαίνισή τους. Ήδη µια σειρά δήµων της χώρας δηλώνουν την αδυναµία τους να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές και τις προθεσµίες που θέτει το ΠΔ και κάνουν λόγο για µείωση της δυναµικότητας των βρεφονηπιακών σταθµών, ακόµη και µέχρι 40%.

• Μείωσε ακόµα και την ελλιπή κρατική χρηµατοδότηση προς τις δηµοτικές δοµές µε την ικανοποίηση του πάγιου αιτήµατος των ιδιοκτητών παιδικών σταθµών η χρηµατοδότηση να µην πηγαίνει απευθείας στις δηµοτικές δοµές, αλλά να καταλήγει µέσω των voucher και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθµούς.

• Δεν προχώρησε στην πρόσληψη προσωπικού µε µόνιµη και σταθερή εργασία. Αρνήθηκε τη µονιµοποίηση των συµβασιούχων και εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων διευρύνθηκε ο αριθµός όσων εργάζονται µε ελαστικές µορφές εργασίας. Παράλληλα εισήγαγε στους παιδικούς σταθµούς εργαζόµενους των 425 και 490 ευρώ.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ακολουθεί και εφαρµόζει την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ ότι η αγωγή και φροντίδα του παιδιού δεν υφίσταται ως κοινωνική ανάγκη, ως δικαίωµα για όλα τα παιδιά, αλλά ως εµπόρευµα και η όποια παρέµβαση του κράτους παίρνει τη µορφή λοταρίας της φτώχειας, είναι ευκαιριακή και µε ηµεροµηνία λήξης. Είναι η ίδια πολιτική που εφάρµοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά το όψιµο προεκλογικό τους ενδιαφέρον. Άλλωστε, οι δηµοτικές αρχές αυτών των κοµµάτων όχι µόνο δεν διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηµατοδότησης για τους παιδικούς σταθµούς, αλλά στη λογική της αυτοτέλειας των δήµων, τους λειτουργούν ως επιχειρήσεις, µε υπέρογκα τροφεία. Έφτασαν µάλιστα στο σηµείο να ζητήσουν να περάσουν στους δήµους και τα νηπιαγωγεία για να ανοίξουν και εκεί το δρόµο για την επιχειρηµατική τους λειτουργία όπως επίσης και την διεύρυνση του ιδιωτικού τοµέα!

Όµως η προσχολική αγωγή δεν µπορεί να είναι εµπόρευµα! Είναι κοινωνικό δικαίωµα, δικαίωµα κάθε παιδιού. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την οµαλή και ολόπλευρη ψυχοσωµατική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωµένα, σχεδιασµένα και επιστηµονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισµένο προσωπικό µε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώµατα.

Διεκδικούµε παιδικούς σταθµούς αποκλειστικά δηµόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά, µε επαρκή κρατική χρηµατοδότηση.

Με βάση την κρίσιµη κατάσταση στους παιδικούς σταθµούς σήµερα σε καλούµε να παλέψουµε µαζί για:

• Να γίνουν δεκτά στους δηµοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθµούς όλα τα παιδιά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η συµµετοχή να είναι εντελώς δωρεάν, χωρίς τροφεία, κουπόνια και χρήµατα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

• Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, µε τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Να διατεθούν κονδύλια για την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών υποδοµών.

• Προσλήψεις µόνιµου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστηµονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι) και βοηθητικού προσωπικού. Μονιµοποίηση όλων των συµβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Ενιαίο, επιστηµονικό, αναβαθµισµένο, σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραµµα µε ευθύνη του κράτους, και όχι όπως ισχύει σήµερα, στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δηµοτικής αρχής, διαφοροποιηµένο και αποσπασµατικό.

• Να διασφαλιστεί µε άµεσα µέτρα και µε όλες τις σύγχρονες και αναγκαίες προϋποθέσεις η διεύρυνση των δηµοτικών δοµών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση και ανέγερση κατάλληλων κτιρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού).

• Να παρθούν έκτακτα µέτρα χρηµατοδότησης των δήµων ώστε να στήσουν άµεσα αντίστοιχες δηµοτικές δοµές για Κέντρα Δηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - ΑΜΕΑ και ΚΔΑΠ, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

• Με βάση το νέο κανονισµό λειτουργίας των Παιδικών Σταθµών, να διατεθεί έκτακτο κονδύλι προς τους δήµους προκειµένου να γίνουν οι αναγκαίες κτιριακές παρεµβάσεις, να εναρµονίσουν τη λειτουργία τους µε τους όρους και τις προϋποθέσεις όπως ορίζονται από τον εν λόγω κανονισµό».


Πηγή: www.902.gr