Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - Ζητά αξιολόγηση που φέρνει απολύσεις

Με... «αξιολόγηση» των δομών των δήμων, ώστε να διαπιστωθεί το «πλεονάζον» προσωπικό απαντά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων των δήμων που δρομολόγησε η κυβέρνηση, βοηθώντας έτσι στην εφαρμογή του σχετικού νόμου. Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της, η ΚΕΔΕ κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα στη Βουλή θεσμικό πλαίσιο για την «αξιολόγηση» αυτή, ...απειλώντας ότι οι δήμοι θα προχωρήσουν μόνοι τους ώστε μέχρι τέλος Οκτώβρη να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

pantelaki kede«Είστε συνένοχοι σ' αυτήν τη διαδικασία», υπογράμμισε στην παρέμβασή της, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Ελ. Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, διευκρινίζοντας ότι η ΚΕΔΕ ουσιαστικά ζητεί την εφαρμογή του νόμου που επιφέρει απανωτά χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ,Κ. Ασκούνη, που επανέλαβε ότι οι δήμοι έχουν συνεισφέρει περισσότερα από άλλους φορείς του Δημοσίου στη «δημοσιονομική πειθαρχία», την οποία προφανώς αποδέχεται. Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΕ στη χτεσινή της απόφαση καλεί ουσιαστικά την κυβέρνηση να διευρύνει τις δεξαμενές των απολύσεων πέραν των δήμων, δηλώνοντας ότι «είναι υπέρ της κινητικότητας και αξιολόγησης των εργαζομένων σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα χωρίς εξαιρέσεις, διότι η εδώ και ένα χρόνο αξιολόγηση των υπουργείων κάθε άλλο παρά αξιολόγηση ήταν».

Η Ελ. Παντελάκη, από την πλευρά της, ξεκαθάρισε τη θέση των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ να μην εφαρμοστεί ο νόμος. «Χρειάζεται συντονισμός της πάλης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και ιδιωτικό τομέα ώστε να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής», τόνισε. Προειδοποίησε ότι η διαθεσιμότητα, κινητικότητα και αξιολόγηση που προτείνει η ΚΕΔΕ οδηγεί σε απολύσεις και πως το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης των δήμων, παραμένει.

Στη χτεσινή συνεδρίαση επαναφέρθηκε το ζήτημα παραιτήσεων από τα δημοτικά αξιώματα ως «διαμαρτυρία» σε διατάξεις του νόμου. Η παραίτηση αποτελεί προεκλογικό πυροτέχνημα, σχολίασε η Ελ. Παντελάκη, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που το προτείνουν δεν παραιτούνται και από την πολιτική που ευθύνεται για τα πολλαπλά προβλήματα, αντίθετα τη στηρίζουν. Κάλεσε δε όσους απειλούν ότι θα παραιτηθούν, αν το εννοούν να το κάνουν, και να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Κατά τα άλλα, η ΚΕΔΕ αποφάσισε να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας από τους δήμους και για την «αντισυνταγματικότητα» των διατάξεων που αφορούν το λεγόμενο Παρατηρητήριο. Επίσης, μη δίνουν οι δήμοι στοιχεία για τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας βέβαια ότι δεν αρνείται τον έλεγχο στην οικονομική λειτουργία των δήμων.

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα

Χρόνια τώρα δημοτικές αρχές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και κάθε λογής αυτοπαρουσιαζόμενων ως «ανεξάρτητων» αποδέχονται μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τους ΟΤΑ, μεταφορά αρμοδιοτήτων δίχως τους αντίστοιχους πόρους, ταξικούς προϋπολογισμούς που ρίχνουν ολοένα μεγαλύτερα βάρη στο λαό, διαρκή μετακύλιση στις πλάτες των δημοτών του κόστους λειτουργίας μιας σειράς βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις προσωπικού. Ζητούν τώρα να προχωρήσει μεν η κυβέρνηση στο πρόγραμμα «διαθεσιμότητας» που εξήγγειλε (άρα και απολύσεις), αντλώντας όμως λιγότερους υπαλλήλους από τους δήμους και να «αποκεφαλίσει» άλλους εργαζομένους σε άλλους φορείς. Προηγουμένως, είχαν συμφωνήσει με τον αντιδραστικό «Καλλικράτη». Εσπευσαν ήδη από πέρυσι να εφαρμόσουν κυβερνητική εγκύκλιο και να καταργήσουν τις κενές οργανικές θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας. Ετσι, ενώ υπάρχουν κενά (μύθος το δήθεν πλεονάζον προσωπικό), πλέον τυπικά δεν εμφανίζονται και οι δημοτικές πλειοψηφίες δεν διεκδικούν την κάλυψή τους με μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αντίθετα, κι όποιες λίγες κατά καιρούς προσλήψεις ζητούν, είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, με εξοντωτικά ωράρια και σχεδόν ανύπαρκτα δικαιώματα, στην ευρωενωσιακή λογική ανακύκλωσης της ανεργίας, μοιράσματος της φτώχειας, περιορισμού του «λειτουργικού κόστους».

  • Έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ είχαν συγκεντρωθεί σχολικοί φύλακες, οι οποίοι από χτες είναι σε διαθεσιμότητα. 

 

 


 

Πηγή: rizospastis.gr