ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ: Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων σε όλα τα συνδικάτα

Το Ετήσιο Τακτικό Συμβούλιο της  ΠΝΟ πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκέμβρη. Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, ανέδειξαν σε αντίθεση με όλες τις άλλες δυνάμεις, τη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση που οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ, με επίκεντρο τον πόλεμο σε Συρία, Ιράκ, Υεμένη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει οδηγήσει σε διωγμό εκατομμύρια άλλους. Οι ζώνες πειρατείας, οι ένοπλοι στα πλοία, έχουν κάνει τις συνθήκες διαβίωσης των ναυτεργατών κόλαση, βάζοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή τους.

Διαφώνησαν με τον απολογισμό - προγραμματισμό της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, που είναι αναντίστοιχο της επίθεσης που δέχονται, ανέδειξαν την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ. Όπως σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Προετοιμάζεται νέα σφαγή στο Ασφαλιστικό, πρόσθετες περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και ένταση της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος.

Οι δυνάμεις του κεφαλαίου προετοιμάζουν πρόσθετα αντεργατικά μέτρα, αλλαγή των ελάχιστων δικαιωμάτων που προβλέπονται σε Διεθνείς Συμβάσεις, για ΣΣΕ, οργανικές συνθέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα στην απεργία, για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, να δουλεύει ο "φθηνότερος" απ’ όποια χώρα και αν προέρχεται σε εργασιακά κάτεργα, στο όνομα των βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Οι ταξικές δυνάμεις επανέλαβαν την πρότασή τους για την ανεργία που έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των υπηρετών του, που είναι: «Το σύνολο των πλοίων που υπόκεινται στο ν.27/1975 να καταθέτουν στο ΓΕΝΕ τις καταστάσεις πληρώματος (crew list) και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτεργάτες με ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία», για το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας και το σύγχρονο δουλεμπόριο. Το δόγμα του κεφαλαίου είναι «θα κάνεις ό,τι σου λέω, θα παίρνεις ό,τι σου δίνω», εργάτης χωρίς δικαιώματα, σύγχρονος σκλάβος.

Απεύθυναν πλατύ κάλεσμα στους αντιπροσώπους για ανασυγκρότηση του ναυτεργατικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση. Αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, η ανάπτυξη πολύμορφων και απεργιακών αγώνων.

Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν και θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς από τον Αύγουστο ανέπτυξαν πολύμορφους αγώνες με συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις ενάντια στο 3ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τις πολιτικές δυνάμεις τους ευρωμονόδρομου.

Επιτακτική ανάγκη είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚ, ΠΝΟ, σωματεία που αποτελεί πλειοψηφία ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, για την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, για να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση προς όφελος της εργατικής τάξης.

Κάλεσαν τους αντιπροσώπους σε προετοιμασία σε κάθε χώρο δουλειάς, παντού, για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του νέου αντεργατικού Ασφαλιστικού.