Οι κάτοικοι της πόλης γράφουν: Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπελογιάννη...

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπελογιάννη, δημοσιεύουμε την επιστολή φίλης της στήλης. 

 

Με ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώσει…

Όταν θυμάται κανείς το Μπελογιάννη, σίγουρα τον θυμάται κάπως έτσι: να χαμογελά κρατώντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο… 

mpelogiannis1

 

Αυτό ακριβώς το χαμόγελό του ενέπνευσε ποιητές…

Μ’ ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.

Μ’ ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο για να μη νυχτώνει.

Γιάννης Ρίτσος

Τὰ δόντια του εἶναι κάτασπρα

ὁ Μπελογιάννης γελᾶ

καὶ τὸ γαρούφαλο στὸ χέρι του

εἶναι σὰν τὸ λόγο πού ῾πε στοὺς ἀνθρώπους

τὴ μέρα τῆς λεβεντιᾶς

τὴ μέρα τῆς ντροπῆς.

                                                                                                                      Ναζίμ Χικμέτ

Ακόμα και ζωγράφους…

mpelogiannis2

Σκίτσο του Pablo Picasso

Τι ήταν άραγε εκείνο που έκανε το Μπελογιάννη να χαμογελά μπροστά στο θάνατο;

Ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας στο μυθιστόρημα του «Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ» ερμηνεύει το χαμόγελο του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο»  ως εξής: 

«Εγώ πολλές φορές αναρωτήθηκα γιατί χαμογελάει ο Μπελογιάννης; Έχεις δει τις υπόλοιπες φωτογραφίες από τη δίκη; Όλοι οι συγκατηγορούμενοί του έχουν καταρρεύσει. Κατεβασμένα κεφάλια, παγωμένα βλέμματα, χέρια παράλυτα. Γνωρίζουν ότι τους περιμένει το καυτό μολύβι. Στην καλύτερη περίπτωση ισόβια. Κι αυτός πρώτη σειρά στο εδώλιο, χαμογελαστός, καλοχτενισμένος, με μάτια που λάμπουν. Τόσο υπεράνω; Από πού αντλεί τόση δύναμη, τόσο κέφι; Από τον μαρξισμό-λενινισμό; Μην τρελλαθούμε! Ο Μπελογιάννης χαμογελάει γιατί είναι ερωτευμένος. Ο έρωτας και το χρήμα δεν κρύβονται...»

«Σε ένα διάλειμμα της δίκης η Έλλη του χαρίζει ένα γαρίφαλο κι αυτός δεν το αποχωρίζεται ούτε όταν μαραίνεται. Είναι ο ευτυχέστερος άνθρωπος του πλανήτη. Οι δικαστές νομίζουν ότι παριστάνει τον ήρωα, πως προσπαθεί με το χαμόγελο να νικήσει τον φόβο του. Οι αμερικανοί πράκτορες που παρακολουθούν την ακραματική διαδικασία αποφαίνονται πως εφαρμόζει μια τεχνική που έμαθε στη Σοβιετική Ένωση για να μην αποκαλύπτει τα πραγματικά του αισθήματα. Οι αριστεροί πάλι, όσοι έχουν απομείνει ελεύθεροι, μιλούν με δέος για την ατσάλινη ψυχή του. Ατσάλινος όμως είναι μόνο ο έρωτας, γιατί στερείται λογικής.»

Χαμογελούσε, άραγε, ο Μπελογιάννης γιατί ήταν ερωτευμένος;  Ο ίδιος είχε πει τα παρακάτω :


"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη...." 

Νίκος Μπελογιάννης

Ο Μπελογιάννης ήταν σίγουρα ερωτευμένος, αλλά ήταν και αγωνιστής και ευαίσθητος. Είναι γνωστό ότι πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΚΚΕ και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και αργότερα στο ΔΣΕ. Παράλληλα, γνωρίζουμε πως ο Μπελογιάννης αγαπούσε το διάβασμα και ιδιαίτερα την ποίηση. Από μικρός διάβαζε ποίηση και δε σταμάτησε να το κάνει ούτε μέσα στα κελιά των φυλακών. Στα χρόνια του εγκλεισμού του ο Μπελογιάννης έγραψε δύο έργα, το ένα εκ των οποίων ήταν μια ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας που έμεινε ανολοκλήρωτη. Ο Μπελογιάννης, λοιπόν, δε χαμογελούσε μπροστά στους δημίους του, γιατί απλά ήταν ερωτευμένος. Χαμογελούσε γιατί ήταν κομμουνιστής. Το χαμόγελό του πήγαζε από την ιδεολογία του. Γιατί τι άλλο είναι η ιδεολογία παρά ο τρόπος που ο άνθρωπος ερμηνεύει τη ζωή, ο τρόπος που τοποθετεί τον εαυτό του μέσα στον κόσμο και το όνειρό του, αλλά και ο αγώνας του για έναν καλύτερο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων μας, όπως είπε και ο ίδιος στην απολογία του;   

Όπως έγραψε και ο Ρίτσος στο ποίημα που αφιέρωσε στο Μπελογιάννη…

Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου,

η λευτεριά και η ομορφιά του κόσμου.

Το χαμόγελο του Μπελογιάννη δεν είναι απλά το χαμόγελο ενός άντρα που είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα. Είναι το χαμόγελο του ανθρώπου που είναι ερωτευμένος με τη ζωή!  

Γι αυτό και το χαμόγελό του  εξακολουθεί να εμπνέει μέχρι και  σήμερα όλους εκείνους που φέρουν την κληρονομιά του στους ώμους τους,προσπαθώντας να την αποθέσουν ως την πόρτα του ήλιου…

αλλά και να στοιχειώνει τους εφιάλτες εκείνων με τα σβησμένα πρόσωπα…

mpelogiannis3

Φωτογραφία από το βεβηλωμένο μνημείο του Μπελογιάννη στο Γουδή, τόπο εκτέλεσής του, από φασιστοειδή…