Κοινή δήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

synanthsh-koytsoympa-me-antistasiakoysΗ Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ απέστειλαν κοινή δήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις που οφείλει η ΟΔ της Γερμανίας στην Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της, στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις πρεσβείες των κρατών - μελών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Αναλυτικά, η κοινή δήλωση έχει ως εξής:

«Εβδομήντα χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, παραμένουν ανεκπλήρωτες οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Για τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματά τους σε βάρος αμάχων, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών, για να κάμψουν την ηρωική αντίσταση του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ - αιμοδότης και ψυχή του οποίου ήταν το ΚΚΕ - αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς στην περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε αναλογία με τον πληθυσμό της.

Πάνω από 500.000 ήταν οι νεκροί στη διάρκεια της τετράχρονης ναζιστικής κατοχής, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές περιουσιών, του εθνικού πλούτου.

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας, με εξαίρεση ένα ασήμαντο ποσό, ύψους 115 εκατ. μάρκων, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βόννης της 18.3.1960, που αφορά αποζημιώσεις μόνο για κάποιες ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που διώχτηκαν από τους Ναζί λόγω θρησκείας ή φυλής, αποκλειομένων με ρητή επιφύλαξη στη Σύμβαση των άλλων αξιώσεων.

Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας απέναντι στο Γερμανικό κράτος εντάσσονται στις εξής κατηγορίες:

  • Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο - ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα με τη συμφωνία της 14.3.1942, για την κάλυψη των εξόδων των κατοχικών δυνάμεων, το οποίο ανερχόταν στο ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938.
  • Απαιτήσεις για πολεμικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσαν τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στις οικονομικές υποδομές και την πλήρη καταστροφή της οικονομίας της χώρας, την αρπαγή και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου και τις ζημιές σε ιδιώτες. Η «Διάσκεψη των Συμμάχων» στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 - Γενάρης 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα το ποσό των 7.181 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αγοραστικής αξίας 1946.
  • Απαιτήσεις για αποζημίωση των θυμάτων των εγκλημάτων των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας τους στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων.
  • Η επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αρνήθηκαν και εξακολουθούν να αρνούνται να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις, αλλά με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν την ικανοποίησή τους.

Ενισχύουν την προκλητική στάση των αστικών κυβερνήσεων της Γερμανίας που αρνούνται την υποχρέωσή τους για την υλική αποκατάσταση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων.

Η στάση αυτή των κυβερνήσεων και των κομμάτων του κεφαλαίου συνδέθηκε και συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες (ΝΑΤΟ, ΕΟΚ/ΕΕ), συνδέεται σήμερα με τη λογική ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητα, όπως ισχυρίζονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ.

Οπωσδήποτε, το σοβαρό αυτό ζήτημα, δεν πρέπει να γίνεται στοιχείο αποπροσανατολισμού, εκλογικής εκμετάλλευσης, πολύ περισσότερο να θεωρείται πανάκεια για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του λαού μας, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια για τους πραγματικούς υπευθύνους της υπόθεσης αυτής.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία από τη δεκαετία του 1950 ακόμη, μέσα στις πιο σκληρές συνθήκες της παρανομίας, των άγριων διώξεων και των εκτελέσεων των κομμουνιστών.

Αξιοποίησε τις δυνατότητες για να κρατάει στην επικαιρότητα το ζήτημα στη δεκαετία του '60, καθώς και μετά την μεταπολίτευση στις δεκαετίες του '70 και του '80, σε κοινή δράση με τις Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Η απαράδεκτη θέση - απάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ/ΕΕ από τις 21.11.1990 σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ότι το «το θέμα ... δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κοινότητας» έχει στόχο να συγκαλύψει τα ναζιστικά εγκλήματα, τις ευθύνες της αστικής τάξης της Γερμανίας.

Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ από το 1990 και μέχρι σήμερα, ανέδειξαν πολύμορφα το πρόβλημα, με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, με ημερίδες, αρθρογραφία στο «Ριζοσπάστη», με επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας.

Αξιοποιώντας αυτήν την πλούσια πείρα το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και θέλουμε να ενημερώσουμε πως άμεσα θα κατατεθεί Ψήφισμα - Γραπτή Δήλωση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, ζητώντας να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στη χώρα μας.

Αθήνα, 27/6/2014

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος».

 

Παρόν στη συνάντηση και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε τα εξής: 

«Στη σημερινή συνάντηση αποφασίσαμε νέες πρωτοβουλίες, ταυτόχρονα η ΚΕ του ΚΚΕ, η ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ξεκινώντας από μια κοινή δήλωση της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, η οποία σήμερα κιόλας θα σταλεί στη Σύνοδο Κορυφής, στους αρχηγούς των κρατών, στις κυβερνήσεις όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ άμεσα θα κατατεθεί ψήφισμα - δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έτσι ώστε να προβληθεί αυτό το ζήτημα. Ταυτόχρονα καταλήξαμε και σε μια σειρά άλλες σημαντικές ενέργειες το επόμενο διάστημα τόσο στην Ελλάδα, στη Βουλή, στο μαζικό λαϊκό κίνημα όσο και στο εξωτερικό, στο ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, σε άλλες χώρες της ΕΕ. Πρέπει εδώ και τώρα η Γερμανία να πληρώσει αυτά που χρωστά στον ελληνικό λαό. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο θα πρέπει να επιστραφεί αμέσως, οι γερμανικές αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές, για τα θύματα των δυνάμεων κατοχής των ναζιστών, την περίοδο εκείνη, καθώς επίσης και η επιστροφή όλων των αρχαιοτήτων, του πλούτου αυτού που έχουν ουσιαστικά κλέψει από τον ελληνικό λαό, από την πατρίδα μας.»

Η δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τις γερμανικές αποζημιώσεις:

">">

 


Πηγή:  http://www.902.gr/

 http://www.rizospastis.gr