Η εφημερίδα μας

LS Efimerida Iounis 2018 001

 Για παλιότερα τεύχη εδώ

17 Αυγούστου: Στους βαμμένους από το αίμα των αγωνιστών δρόμους της Κοκκινιάς.

Πλατεία Αγίου Νικολάου

Ο χώρος όπου βρισκόμαστε βάφτηκε συχνά με αίμα κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν την κεντρική πλατεία της πόλης μας και ως χώρο εκτελέσεων προς “φρόνηση και παραδειγματισμό”. Όμως ο ανυπότακτος λαός της πόλης μας, όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις τρομοκρατικές πράξεις των κατακτητών και των δοσίλογων, άλλα έδωσε και έναν άλλον συμβολισμό σε αυτήν την πλατεία, καθώς εδώ το ΕΑΜ, με μπροστάρη τους κομμουνιστές διοργάνωνε τις πιο σημαντικές του απαγορευμένες από τους κατακτητές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση για την εθνική επέτειο, την 25η Μαρτίου του 1944.

   Οι δυνάμεις των κατακτητών, ταπεινωμένες από την ηρωική δράση του ΕΛΑΣ και όλου του κοκκινιώτικου λαού στις μάχες που έδωσαν στις 6 και 7 Μάρτη 1944, για να τονώσουν το καταρρακωμένο ηθικό των συνεργατών τους και ελπίζοντας ότι έτσι θα τρομοκρατήσουν και θα καθυποτάξουν την ανταρτομάνα Κοκκινιά εκτέλεσαν εδώ στις 8 Μαρτίου 1944 τους:

Κρασόπουλο ΣάββαΠαπάζογλου Τριαντάφυλλο, τον 33χρονο εργάτη, ποδοσφαιριστή και μέλος του τιμημένου ΚΚΕ Πατεράκη Στέφανο, τον 27χρονο Σερρά ή Σεφρά Λευτέρηκαι τον Φραγκούλη Δημήτρη. Κατά μια άλλη εκδοχή (Κ. Κρομμύδας “Κοκκινιά – Χρονικό 1934-1944)) μαζί τους εκτελέστηκε και ο Κώστας Γεωργούλης.

 Εδώ εκτέλεσαν και τον 19χρονο Ιωσηφίδη Αντώνη του Δημητρίου και της Ελένης στις 29/5/1944.

  Λίγους μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου και πάλι στο σημείο αυτό (Γέμελου και Πλ. Αγ. Νικολάου) εκτελέστηκε το μέλος του ΕΑΜ Αγιότατος ή Αγιόμματος Παναγιώτης, σε ηλικία 41 χρόνων.

  Στο μπλόκο της 17ης Αυγούστου, στο ίδιο σημείο ξεκίνησαν οι πρώτες εκτελέσεις. Όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Λιάτσος για τα γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς “ Στην οδό Γρεβενών και Αμερικανίδων Κυριών καίνε δυο σπίτια. Άλλο ένα στην οδό Ηλιουπόλεως. Όσοι περνούν από την Πλατεία Αγίου Νικολάου αντικρίζουν δύο πτώματα. Είναι οι πρώτοι νεκροί. Το ένα είναι του Αρμένη του Απός.”

 Το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταθέτει στεφάνι ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες του λαού μας. 

Μνημείο Ομήρων Κατοχής (παλιό Νεκροταφείο Νεάπολης)

Mνημείο των ομήρων της κατοχής στα ναζιστικά στρατόπεδα της Γερμανίας.

Οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, αποτελειώνοντας το αποτρόπαιο έργο τους στην Κοκκινιά στις 17 Αυγούστου 1944, γύρω στις 4 το απόγευμα, εγκαταλείπουν την πόλη σέρνοντας μαζί τους και μια τεράστια φάλαγγα χιλιάδων Κοκκινιωτών, που τους έκλεισαν στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου. Από αυτούς, 1.500 περίπου στάλθηκαν όμηροι στα στρατόπεδα εξόντωσης του γερμανικού Ράιχ, απ' όπου πολλοί δεν γύρισαν ποτέ.

Στη μνήμη των ομήρων της πόλης μας, της χώρας μας, αλλά και στη μνήμη των Γερμανών αντιφασιστών και των ομήρων όλων των κατακτημένων λαών της Ευρώπης, που εξοντώθηκαν από το φασισμό, το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταθέτει στεφάνι.

Περισσότερα...

ΔΑΣ-ΟΤΑ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. και ο Πρόεδρος προσωπικά,
έχουν εκτραπεί σε μια άνευ προηγουμένου προσωπική επίθεση στα μέλη της παράταξης
μας.

Την ίδια ώρα δεν λένε κουβέντα για το όργιο προπαγάνδας που ασκεί η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την δήθεν ανάπτυξη που έρχεται. Ανάπτυξη που θα τσακίσει συντάξεις
μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και εισοδήματα με την κατάργηση του αφορολογήτου.

Δεν λένε κουβέντα για την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας.

Δεν λένε κουβέντα για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που σε δεκάδες χώρους
του Δήμου είναι άθλιες.

Δεν λένε κουβέντα για το πετσόκομμα του επιδόματος των βαρέων και ανθυγιεινών
που η κυβέρνηση ετοιμάζει.

Κυρίως δεν λένε κουβέντα για την διοίκηση του Δήμου, αφού είναι οι καλύτεροι
«συνεργάτες».

Συκοφαντούν μόνο συναδέλφους που έχουν καθαρό μέτωπο. Τους λέμε για άλλη
μια φορά. Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει...

Περισσότερα...

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ - Συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μέσα στα σπίτια τους

kinhtopoihsh-gia-keraies-2

(φωτό αρχείου από προηγούμενη κινητοποίηση)

Το απόγευμα της Τρίτης 31.07 βγήκαν να ενημερώσουν με την ανακοίνωση που έχει τίτλο «Λίγος καρκίνος… δεν πειράζει» και συνυπογράφουν λαϊκοί φορείς της Νίκαιας και του Πειραιά, στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα της Επιτροπής Κατοίκων της περιοχής -γύρω από τη διασταύρωση των οδών Λακωνίας και 5 Πηγαδιών- να μην τοποθετηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να προστατευτούν παιδιά και ενήλικες από την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Όσοι δεν γνώρισαν, άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον, διάβασαν κι ενημερώθηκαν για το τι γίνεται για μια φορά ακόμα πάνω στις ήδη ταλαιπωρημένες πλάτες τους.

Τεράστιες οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας-Ρέντη που επιτρέπει την ασυδοσία των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Το μόνο που ενδιαφέρει τις εταιρίες είναι η επέκταση των δικτύων τους για να γεμίζουν οι τσέπες τους και η Δημοτική Αρχή, με μπροστάρη τον κο Ιωακειμίδη, βοηθά και στηρίζει τη δράση τους παραγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις αγωνίες των κατοίκων για την προστασία των παιδιών τους.

Μέσα από το λαϊκό κίνημα, η οργή διοχετεύεται σε οργάνωση και αγώνα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών. Φορείς και κάτοικοι έδωσαν νέο ραντεβού για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Περισσότερα...

Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γ.Ιωακειμίδης: «ΛΙΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ… ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ» - Όταν η ξεδιαντροπιά ξεχειλίζει…

keraiaKinit725 iwakeimidis

Η ανακοίνωση των φορέων Νίκαιας-Ρέντη:

Την Πέμπτη 19.07.2018 πραγματοποιήθηκε ένα ακόμα Δημοτικό Συμβούλιο στο δήμο της Νίκαιας στο οποίο μια ομάδα κατοίκων της περιοχής έθεσε ξανά το θέμα της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στην ταράτσα πολυκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Λακωνίας & Πέντε Πηγαδιών. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο δημοτικά συμβούλια που ο Δήμαρχος με προκλητικό τρόπο αγνόησε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τον κατοίκων με αποκορύφωμα να αποστείλει έγγραφο μέσω των υπηρεσιών του Δήμου στο οποίο ενημερώνει ότι για κεραίες χαμηλής όχλησης δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος Ιωακειμίδης ξεπέρασε κάθε όριο. Με προκλητικό και απαξιωτικό ύφος μας είπε αυτολεξεί «λίγος καρκίνος δε πειράζει», ενώ στις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν είπε «αν δεν σας αρέσει μη με ξαναψηφίσετε». Στο αίτημα να μην τοποθετηθεί καμιά κεραία κινητής τηλεφωνίας ιδιαίτερα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολεία η απάντηση ήταν όταν θα μπει θα δούμε..

Είναι πλέον καθαρό ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή, όπως πράττει και σε άλλα ζητήματα στον Δήμο, ενδιαφέρεται μόνο για την προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιριών και αγνοεί επιδεικτικά τις αγωνίες των κατοίκων ακόμα και σε θέματα πολύ ευαίσθητα όπως αυτό της υγείας.

Με αγώνα θα βρούμε το δίκιο μας  

Περισσότερα...

Δεκτή η πρόταση της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ» για τη λειτουργία Κέντρου Πρόληψης εξαρτήσεων

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας - Ρέντη ψήφισμα  για λειτουργία Κέντρου Πρόληψης μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ώστε να προκηρυχθούν 11 θέσεις εργαζομένων μέσω πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την εταιρεία «Πλοηγός - Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας». 

Ειδικότερα, το ψήφισμα αναφέρει: 

Περισσότερα...