Πλήθος κόσμου τίμησε τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς

 

Τα 70 χρόνια από τοΜπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου 1944, τίμησαν το πρωί της Κυριακής, ο λαός και η νεολαία της πόλης, στην εκδήλωση που οργάνωσε το παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στην πλατεία 17ης Αυγούστου. 

 

 Στον αγώνα του λαού μέσα από το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος του παραρτήματος,Παναγιώτης Γεωργόπουλος. Όπως εξήγησε, η δράση αυτή είχε ως αποτέλεσμα μετά τη Μάχη της Κοκκινιάς, 6-8 Μάρτη 1944, η συνοικία να αποτελεί «ελεύθερο έδαφος» μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα. Για να τσακίσουν την ηρωική αντίσταση του λαού, οι Γερμανοί μαζί και οι συνεργάτες τους, συγκέντρωσαν στην πλατεία Οσίας Ξένης όλους τους άντρες 14-60 ετών, οργανώνοντας το μεγαλύτερο μπλόκο, με τους χαφιέδες να υποδεικνύουν τους αγωνιστές και τους δήμιος να εκτελούν στον παρακείμενο χώρο της Μάνδρας. Τόνισε την ανάγκη για αγώνα ενάντια στην παραποίηση και τη διαστρέβλωση της ιστορίας.

 

bloko2014-2nd-1Ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά ανέφερε: «Χρέος, όρκος τιμής για εμάς είναι η συνέχεια του αγώνα για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που τσακίζει σήμερα τα εργατικά λαϊκά στρώματα. Γιατί, στην τελική, η πολιτική του κεφαλαίου ήταν αυτή που παραμονές της απελευθέρωσης αποφάσισε να δώσει αυτό το χτύπημα στο λαό και ειδικότερα στην πρωτοπορία του, το ΚΚΕ και τις οργανώσεις στις οποίες ήταν ψυχή και σώμα το ΚΚΕ,δηλαδή το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας προς τα μπρος.

(...) Χρέος να βάλουμε φρένο, να πολεμήσουμε το φασισμό, αυτό το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, τη Χρυσή Αυγή, που με πολύπλευρη στήριξη παίζει σήμερα βρώμικο και σκοτεινό αντιλαϊκό ρόλο». Διαβεβαίωσε: «Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματα των ναζιστών. Ούτε τα παλιά ούτε τα πρόσφατα».

Αναφέρθηκε ακόμα στις σοβαρές εστίες πολέμου που είναι ανοιχτές και εξέφρασε την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

bloko2014-2nd-2Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, στεφάνι κατέθεσε η Λουϊζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ από την ΚΝΕ, στεφάνι κατέθεσε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια, η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πειραιά, ο Στέλιος Μπενετάτος, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκαιας - Ρέντη, ο Κώστας Τζατζάνης περιφερειακός σύμβουλος Πειραιά με την «Λαϊκή Συσπείρωση», αντιπροσωπεία της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι ναυτεργατικών συνδικάτων, η ΕΕΔΥΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής, η ένωση γονέων και εκπρόσωποι παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.   

Ακολούθησε πορεία στο κοινοτάφιο στο Γ' νεκροταφείο, κρατώντας επιγραφές με τα ονόματα των σκοτωμένων στο Μπλόκο και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο φασισμό, τα παλιά και τα σημερινά εγκλήματά του. «Μελετάμε την ιστορία, διδασκόμαστε, τα συμπεράσματα που βγάζουμε μας οδηγούν στην πρωτοπόρα δράση μας», σημείωσε η Σωτηρία Αγγελινιάδη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ και πρόσθεσε πως «σε αυτές τις ηρωικές στιγμές πρέπει να σκοντάψουν οι παραχαράκτες της ιστορίας και οι σημερινοί υποστηρικτές των ναζί».

 

Στεφάνι κατέθεσε το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ακολούθησε προσκλητήριο με τα ονόματα των σκοτωμένων του Μπλόκου αλλά και γυναικών που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στο φασισμό.