Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας: Διακοπές. Πολυτέλεια ή Δικαίωμα;

Την Τετάρτη 2 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας. Στον χώρο των γραφείων (Μαγνησίας 50) υπήρχε έκθεση όπου παρουσιάστηκαν δημιουργίες – χειροτεχνήματα των μελών του συλλόγου.

bazaar2

Στον εξωτερικό χώρο, πίσω από τα γραφεία, χόρεψαν η χορευτική ομάδα του συλλόγου καθώς και η ομάδα ενηλίκων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας.

xoros syllogos gynaikon

Πριν την παρουσίαση των χορών, η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Χριστοφοράτου, μίλησε στους παρευρισκόμενους για το θέμα της εκδήλωσης: Διακοπές. Δικαίωμα ή Πολυτέλεια;

Για το σημαντικό αυτό θέμα, διαβάστηκε και ψήφισμα του ΟΦΟΝ.

Ενδεικτικά, η κα Χριστοφοράτου, ανέφερε τα εξής συγκλονιστικά:

diakopes Dikaioma h polyteleia1«Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων έδειξαν ότι το 2013 οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,4%, οι διανυκτερεύσεις κατά 14,5% και οι εισπράξεις κατά 18,1%. Πόσοι άραγε από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους της Ελλάδας έκαναν διακοπές το 2013;

Το 40% δεν έκανε καν διακοπές κι όσοι έκαναν μέτρησαν μέχρι δεκάρας τα διόδια, τα καύσιμα, τα εισιτήρια για να τα βολέψουν 4-5 μέρες στη θάλασσα.

Σε «όνειρο θερινής νυκτός» έχει μετατραπεί το δικαίωμα των διακοπών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα χαράτσια που «τρώνε» το λαϊκό εισόδημα, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων και της βενζίνης έχουν κάνει απλησίαστο ακόμα και ένα Σαββατοκύριακο στο χωριό.

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, το 75% των Ελλήνων δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 16 Ιούνη και ρωτήθηκαν με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα, εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν πως θα κάνουν διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

Η πλειοψηφία αυτών που δεν θα κάνουν διακοπές επικαλούνται οικονομικούς λόγους. Όμως και αυτοί που θα κάνουν διακοπές, δηλώνουν ότι θα είναι ολιγοήμερες.

Πιο συγκεκριμένα το 2014 θα πραγματοποιήσει: 

  • ·         4ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών.
  • ·         7ήμερες το 25% των οικογενειών.
  • ·         10ήμερες το 20% των οικογενειών.
  • ·         15ήμερες το 13% των οικογενειών.
  • ·         20ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών που θα κάνουν διακοπές, με βάση πάντα την έρευνα του ΙΝΚΑ, επιλέγουν σπίτια και όχι ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. 

Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες θα μείνουν:

  • ·         Σε ιδιόκτητο σπίτι 40%.
  • ·         Σε συγγενικό - φιλικό σπίτι 30%.
  • ·         Σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.»

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους πρέπει να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική που συντρίβει κάθε εργατικό δικαίωμα και να την ανατρέψουν. Να διεκδικήσουν: Λαϊκό τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση της ανάγκης των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με δωρεάν φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές. Να παλέψουν για ουσιαστική διεύρυνση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και κυρίως για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, ώστε να έχουν όλοι δουλειά με δικαιώματα, ελεύθερο χρόνο και παροχές που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση:

xoros ioulis 14    diakopes Dikaioma h polyteleia

bazaar1    bazaar dimiourgies

bazaar skitsa    Bazaar protetoimasia