Προσφατα αρθρα

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ του ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ - Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της Μάχης της Κοκκινιάς

2020-maxi-peaea 16 

Τους λαϊκούς ήρωες του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ που πριν από 76 χρόνια έδωσαν την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (6 - 8 Μάρτη 1944) ενάντια στου ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τίμησαν χτες με την εκδήλωσή τους οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μάχης και του Μπλόκου, τη συνέχιση του αγώνα στις σημερινές συνθήκες και τη διεκδίκηση των ιδανικών και των οραμάτων του ΕΑΜ και του ΔΣΕ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της Διοίκησης του Παραρτ.Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Πριν τον χαιρετισμό του όμως, θεώρησε χρέος, όπως είπε, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της Κοκκινιάς να προβεί σε μια σοβαρή καταγγελία αφού νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας η μαρμάρινη επιγραφή που είναι τοποθετημένη στο χώρο όπου διεξάγεται κάθε χρόνο η συγκεκριμένη εκδήλωση, αφού θυμίζει ότι από αυτό το σημείο ξεκίνησε η ιστορική μάχη της Κοκκινιάς, βρέθηκε βεβηλωμένη με φασιστικά σύμβολα, όπως και τα παρακείμενα μαρμάρινα εκθέματα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Είναι φανερό πως κάποιοι παραμένουν πιστοί νοσταλγοί του Χίτλερ και της φασιστικής ιδέας. Καμαρώνουν για τα «κατορθώματα» των προγόνων τους, των θλιβερών ταγματασφαλιτών, πιστών συνεργατών των ΝΑΖΙ κατακτητών. Κινούνται στο σκοτάδι και καταφεύγουν σε τέτοιες θρασύδειλες ενέργειες γιατί έτσι πιστεύουν ότι θα σβήσουν την κρυστάλλινη αλήθεια, που είναι ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ, με τους κομμουνιστές μπροστά, δημιούργησαν το μεγαλειώδες έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Δεν πτοούμαστε από τέτοιες ενέργειες. Αντίθετα, εντείνουμε τους αγώνες μας για να μην περάσει η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Για να μην περάσει η διαστρέβλωση των γεγονότων, που καταφεύγουν τελευταία με ιδιαίτερο ζήλο η ΕΕ και τα διάφορα φερέφωνα του καπιταλισμού και των αντικομμουνιστικών κέντρων.

Καλούμε τον λαό και την νεολαία της πόλης μας, να καταδικάσει στην πράξη τέτοιες προκλητικές ενέργειες και να απομονώσει αυτούς που καταφεύγουν σε παρόμοιες προκλήσεις.»

2020-maxi-peaea 12

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΝΕ, συλλόγων, φορέων και σωματείων και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους εκπροσώπους. Για την ΚΕ του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής της Β’ Πειραιά. Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, κατέθεσε στεφάνι ο αντιπρόεδρος Γρ. Τουγλίδης.

2020-maxi-peaea 14

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας, όπου συνεχίστηκε η εκδήλωση με την ομιλία του Αναστάση Γκίκα, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Ποιος εγκαθίδρυσε τον Χίτλερ - Μονοπώλια και πολιτική εξουσία στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1930».

2020-maxi-peaea 3

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Α. Γκίκας ανέφερε:

«Τι οδήγησε στην εμφάνιση και άνοδο του φασισμού πριν τον πόλεμο; Ήταν κάποιο ανεξήγητο, μεταφυσικό, ψυχολογικό φαινόμενο; Ήταν απλά κάποιοι τρελοί, πολεμοχαρείς παρανοϊκοί, που με τρικ κατάφεραν να ανέβουν στην εξουσία σε Ιταλία και Γερμανία και να αιματοκυλίσουν τον κόσμο; Ήταν ένα μεμονωμένο, ιταλικό ή γερμανικό φαινόμενο;

Τίποτε απ’ όλα αυτά. Ο φασισμός αποτέλεσε ιστορικά συνειδητή επιλογή των αρχουσών τάξεων, των εχόντων και κατεχόντων, όλων των χωρών, στα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα του Μεσοπολέμου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σαν φαινόμενο-πολιτικό ρεύμα, ο φασισμός γεννήθηκε στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1920, μιας εποχής δηλαδή έντονων κοινωνικών αγώνων και επαναστάσεων. Μιας εποχής όπου οι εργαζόμενοι –στον απόηχο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία- διεκδικούσαν πιο μαζικά και πιο μαχητικά από ποτέ άλλοτε τον πλούτο που παρήγαν

2020-maxi-peaea 8

Ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία μπορείτε να διαβάσετε εδώ