Πλήθος κόσμου στο Φεστιβάλ της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, εκατοντάδες, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην πλατεία Δ. Κουμπάκη για το Φεστιβάλ Πειραιά της ΚΝΕ, στήνοντας ένα αυθεντικό μεγάλο λαϊκό γλέντι, θέτοντας ερωτήματα στη συζήτηση για την ανεργία, καθώς αυτή «δεν είναι προσωρινό φαινόμενο αλλά είναι στο DNA του συστήματος».

festibal-peiraiasΙδιαίτερης αξίας το «ταξίδι» που προσέφεραν τα ταμπλό, τα οποία είχαν στηθεί στο χώρο, παρουσιάζοντας καρέ - καρέ σημαντικούς σταθμούς της εργατομάνας πόλης του Πειραιά, από την οργάνωση των εργατών και τις πρώτες, πάντα σκληρές, μάχες με την εργοδοσία, από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου όλη η χώρα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή, με τη Δραπετσώνα να φλέγεται και άλλες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τον οργανωτικό και καθοδηγητικό ρόλο του ΚΚΕ, του Κόμματος που σήκωσε όλο το βάρος της Αντίστασης στην πλάτη του. Διαμάντω Κουμπάκη, Μήτσος Τατάκης, χιλιάδες ήρωες έδωσαν τη ζωή τους, χιλιάδες λεβέντες εκδικήθηκαν για το χαμό τους. «Η σκυτάλη των ηρώων της τάξης μας περνάει από γενιά σε γενιά και σήμερα είναι στα δικά μας χέρια».

Μαθητικά συγκροτήματα έπαιξαν από ροκές μέχρι ρεμπέτικα, η Γιώτα Νέγκα και ο Δημήτρης Μπάσης ερμήνευσαν τραγούδια της ξενιτιάς, ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι.

Την κεντρική ομιλία, έκανε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ και γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία του:

festibal-peiraias-8

 

«Συντρόφισες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Το ΚΚΕ βαδίζοντας προς τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής εμπνέεται από τους στίχους του κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που είναι στο σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ: "Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές". Εμπνεόμαστε γιατί παρά τα 100 χρόνια το ΚΚΕ παραμένει το πιο νέο κόμμα στην Ελλάδα, γιατί είναι το μόνο κόμμα που έχει ως στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με νεανική ορμή και με όπλο τα συμπεράσματα από την ηρωική, βασανιστική ιστορική πορεία του ΚΚΕ τραβάμε μπροστά, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και το λαό, με πίστη στην τελική νίκη.

Από το βήμα του 41ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στέλνουμε μήνυμα ότι το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, οι κομμουνιστές δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα και της πάλης για να μπορέσει η εργατική τάξη, η νεολαία, ο λαός μας να ζήσουν όπως μας αξίζει. Παραμένουμε μπροστά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες ηρωικές γενιές κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ σήμερα είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Γιατί σήμερα που ο λαός μας στενάζει, που ειδικά τα χρόνια της κρίσης έχει βιώσει μια σκληρή αντιλαϊκή επίθεση, μπροστά του τίθεται ένας σκληρός εκβιασμός. Του λέει η συγκυβέρνηση του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ: ή τη συμφωνία που προτείνει η τρόικα ή τη συμφωνία που προτείνει η συγκυβέρνηση. Και λένε στο λαό: διάλεξε το μικρότερο κακό.

Σήμερα λοιπόν που ως μικρότερο κακό παρουσιάζεται το σχέδιο Τσίπρα που προβλέπει τη διατήρηση όλων των νόμων των μνημονίων και επιπλέον νέα αντιλαϊκά μέτρα 47 + 8 σελίδων, σε αυτές τις συνθήκες λέμε στο λαό ότι πρέπει να απορρίψει τον εκβιασμό, να συνειδητοποιήσει ότι έχει μεγάλη και αναξιοποίητη δύναμη, και να δει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, σε σύγκρουση με τον καπιταλιστικό, είτε αυτός είναι σε ευρώ είτε σε δραχμή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Σήμερα είναι σε εξέλιξη μια σκληρή διαπραγμάτευση από τη συγκυβέρνηση με τους δανειστές. Τη Δευτέρα υπάρχει Σύνοδος Κορυφής, για την οποία μας έχουν πρήξει. Δε συζητάνε όμως για μας, δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι θετικό. Η διαπραγμάτευση ως μόνο στόχο έχει την προάσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Τη συγκυβέρνηση την ενδιαφέρει να πετύχει:

1. Τη χρηματοδότηση προς το κράτος για να μπορούν να τροφοδοτηθούν με φτηνό χρήμα οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

2. Μείωση του χρέους ή έστω κάποια ρύθμιση για να εξοικονομούνται χρήματα για το μεγάλο κεφάλαιο. Χρέος που δε δημιούργησε ούτε στο ελάχιστο ο λαός.

Σε αυτά τα ζητήματα γίνεται η συζήτηση. Αυτά τα θέματα τους απασχολούν. Οι περίφημες κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεβάψει τόσο πολύ που ούτε ως ροζ δεν μπορείς να τις περιγράψεις. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σιγά τα αίματα. Το πρόβλημα στη διαπραγμάτευση δεν είναι το ενέχυρο που θα βάλετε. Έχετε συμφωνήσει σχεδόν σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και τσακώνεστε για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Η συγκυβέρνηση λέει ψέματα όταν λέει ότι διαπραγματεύεται για το λαό. Ρωτάμε:

1. Παραμένει για τη συγκυβέρνηση ο στόχος της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου; Παραμένει. Σημαίνει κάτι άλλο αυτό, πέρα από ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη και χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων σε Υγεία, Ασφάλιση, Παιδεία κ.λπ.; Όχι.

2. Αν διαπραγματεύεται για το λαό γιατί σύσσωμες οι εργοδοτικές οργανώσεις στηρίζουν πολιτικά τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; Τι σημαίνει η στήριξη του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ στο σχέδιο των περιβόητων 47 σελίδων; Δε σημαίνει ότι νέα αντιλαϊκά και βάρβαρα μέτρα περιμένουν το λαό με το σχέδιο της συγκυβέρνησης και ότι νέα προνόμια περιμένουν το κεφάλαιο; Άλλωστε όπως λέει εύστοχα και το Φεστιβάλ, σε κάθε κοινωνία υπάρχουν δυο κόσμοι που αντικειμενικά είναι σε διαρκή σύγκρουση. Γίνεται λοιπόν να χαίρονται οι εκμεταλλευτές και να πρέπει να χαίρονται και οι εκμεταλλευόμενοι; Δε γίνεται.

3. Αν είναι φιλολαϊκή η γραμμή τους γιατί είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το σχέδιό τους η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, δυνάμεις 100% αντιλαϊκές;

4. Είναι ψέμα ότι το σχέδιο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χτυπά την ολιγαρχία. Καταρχήν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες στηρίζουν την κυβέρνηση. Δεύτερον τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση ποιον πλήττουν; Ποιον χτυπά η επιπλέον φοροκαταιγίδα, δηλαδή η αύξηση του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, η δήθεν εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος θα βγει χαμένος από τις ιδιωτικοποιήσεις; Ποιον χτυπούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό; Μήπως η ολιγαρχία του τόπου ζει με τη σύνταξη; Ποιος κερδίζει από το πλαίσιο των ΣΣΕ που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και που καταργεί αυτό που ίσχυε προ μνημονίου, ότι δηλαδή υπερισχύει η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο σύμβαση, ότι είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της από όλους τους εργοδότες;

5. Ποιον υπηρετεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων; Ποιος ματώνει για αυτά και ποιος θα συνεχίσει να ματώνει; Και προς όφελος ποιου;

6. Τι όφελος έχει ο λαός μας από την πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς; Είναι χτύπημα στην ολιγαρχία η δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο; Κερδίζει ο λαός από την πρόταση Καμμένου για 70-30 μοιρασιά στο Αιγαίο ανάμεσα σε ελληνικά και αμερικανικά μονοπώλια;

Είναι προφανές ότι ο λαός θα συνεχίσει να είναι ο χαμένος. Είναι προφανές ότι η επιλογή του μικρότερου κακού επιδεινώνει ξανά τη θέση του. Πρέπει να βγάλει συμπεράσματα αξιοποιώντας την πείρα του, τα έργα και όχι τα λόγια. Γιατί από λόγια είναι χορτάτος. Άλλωστε το "θα πληρώσει η ολιγαρχία", φράση που είπε ο Τσίπρας δεν αποτελεί καμιά πρωτοτυπία. Την έχουν πει ο Μητσοτάκης, ο Παπανδρέου, ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς. Όση αξία είχαν τα λόγια των προηγούμενων τόση έχουν και του Τσίπρα. Δεν μπορούμε να τρώμε άλλο κουτόχορτο.

Λέμε στο λαό να κάνει κριτήριό του, ταξικό και αλάνθαστο, το χαρακτήρα των μέτρων που λένε ότι θα φέρουν, μέτρων που το ξαναλέμε προστίθενται στα προηγούμενα. Αφήστε τις προθέσεις και τα ψεύτικα λόγια. Άλλωστε ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις, πόσο μάλλον όταν οι προθέσεις των ΣΥΡΙΖΑ -  ΑΝΕΛ δεν είναι οι καλύτερες.

Προσπαθούν λέει να πετύχουν μια καλή και έντιμη συμφωνία. Για ποιον; Τι καλό έχει η διατήρηση των μέτρων και το φόρτωμα με καινούρια που προβλέπει το σχέδιο Τσίπρα;

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει ότι έχει κάνει ήδη έργο φιλολαϊκό και ότι αν τον αφήσουν θα το ολοκληρώσει. Το λέει μάλιστα συνέχεια έτσι ώστε να βρεθεί κοινό που θα το πιστέψει.

Για παράδειγμα λέει ότι πήρε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Κρύβει ότι με τις τόσες προϋποθέσεις που θέτει, που θυμίζουν SUDOKU υψηλού βαθμού δυσκολίας, αυτά τα κολοβά μέτρα ανακούφισης αφορούν ελάχιστους. Την ίδια ώρα νομοθέτησε μια απλή διαδικασία για να απαλλαγούν από πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματίες και λαθρέμποροι.

Έκανε τη ΝΕΡΙΤ πάλι ΕΡΤ, χωρίς να καταργήσει το σχετικό νόμο, άρα χωρίς να έχουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματα που είχαν προ μαύρου.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αρπάζει τα διαθέσιμα δήμων, περιφερειών, φορέων, νοσοκομείων κ.λπ. Τα παίρνει από το λαό για να τα δώσει στους δανειστές. Και το παρουσιάζει ως πατριωτικό καθήκον. Βέβαια οι λαϊκές ανάγκες είναι "στην απ' έξω". Έτσι πρόσφατα, στη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που σιγόκαιγε για μέρες και βρώμισε όλη η Αττική, δεν έγινε επιχωμάτωση, γιατί ο εργολάβος ήθελε να πληρωθεί, και η περιφέρεια Αττικής δεν είχε λεφτά να δώσει γιατί με πατριωτικές κορώνες είχε δώσει τα διαθέσιμά της.

Πέντε μήνες κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: πόσους μνημονιακούς νόμους από τους 400 και πλέον έχει καταργήσει; Κανέναν, μηδέν, τίποτα. Αντίθετα έχει δεσμευτεί ότι δε θα καταργήσει κανένα. Στα λόγια έλεγε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο. Στα έργα οι υποσχέσεις μετατράπηκαν σε σχήμα λόγου και η πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται.

Αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνει ότι αφού περάσει ένα τσουνάμι αντιλαϊκών μέτρων, σε βάθος τετραετίας θα δώσει κάποια ψίχουλα. Και στο βάθος μιας άλλης τετραετίας θα δώσει τα ψίχουλα του περιβόητου προγράμματος Θεσσαλονίκης. Στο βάθος επόμενων τετραετιών θα μας φέρει στα επίπεδα του 2009, που θυμίζω είχαμε λιτότητα. Και σε αρκετές τετραετίες, όρεξη να έχεις να μετράς και αντοχή για να ζεις, θα γίνει συζήτηση για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Κατά τα άλλα είναι δήθεν το ΚΚΕ που μιλά για τη δευτέρα παρουσία...

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Είναι γεγονός ότι στην τακτική της συγκυβέρνησης υπάρχει το εξής στοιχείο: δίνει με ένα δραματικό τόνο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, με σκοπό να εγκλωβίσει το λαό, να τον τρομοκρατήσει και τελικά να γίνει πιο αποτελεσματικός ο εκβιασμός. Επιβεβαιώνεται ότι σε αυτή τη φάση που η ελληνική αστική τάξη διεκδικεί για λογαριασμό της μια χαλάρωση της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται χρήσιμος για αυτή. Γιατί λερώνοντας τον όρο "αριστερά" κάνει πιο αποτελεσματικά σε αυτή τη φάση τη βρώμικη δουλειά. Κρατά τον κόσμο στον καναπέ του. Αναχαιτίζει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τις λογικές της εύκολης λύσης, με τη στάση του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα κ.λπ.

Βέβαια η διαπραγμάτευση έχει τις δυσκολίες. Γιατί μετά από μια παρατεταμένη και βαθιά κρίση, σε συνθήκες ύφεσης, η διαπάλη ανάμεσα σε μονοπώλια, επομένως και ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη είναι πολύ σκληρή. Φαίνεται να πηγαίνουν σε συμφωνία, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί αφού υπάρχουν και οι μεταξύ τους κόντρες. Η οικονομία έχει τη δική της δυναμική, θα παίξουν ρόλο οι εξελίξεις συνολικά στην Ευρωζώνη, καθώς και το πόσο οξυμένες είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Ρωτάνε κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί το ΚΚΕ δε στηρίζει και λένε ότι αν στήριζε θα ήταν αλλιώς. Είναι φανερό ότι ψάχνουν για άλλοθι για την αντιλαϊκή γραμμή τους. Ας δούμε τα εξής απλά ζητήματα:

 • Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση των μνημονίων και την αναπλήρωση των απωλειών σε πρώτη φάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στα πλαίσια της "έντιμης συμφωνίας" τη διατήρηση των μνημονίων και την εφαρμογή επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων.
 • Το ΚΚΕ μιλά για αποδέσμευση από την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι και μιλά για τα κεκτημένα και τις αξίες της ΕΕ, που δεκαετίες τσακίζουν τους λαούς.
 • Το ΚΚΕ μιλά για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φτιάξει νέα ΝΑΤΟική βάση.
 • Το ΚΚΕ δέχτηκε επίθεση από το ΣΕΒ, με αφορμή το πανό στο υπουργείο Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά δέχεται τα συχαρίκια του ΣΕΒ.
 • Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε πάλη ενάντια στη συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει αυτές τις κινητοποιήσεις.

Και πάρα πολλά ακόμα. Πού ακριβώς να βάλουμε πλάτη; Αυτό που ζητάει το σύστημα από το ΚΚΕ είναι να υπογράψει δήλωση μετανοίας και να καλμάρει τώρα τον κόσμο αντί να οργανώνει την πάλη του. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, προεδρικοί και λαφαζανικοί και των λοιπών συνιστωσών, είστε προδότες του κομμουνιστικού κινήματος, έχετε έφεση στην προδοσία του εργατικού κινήματος και σας φαίνεται απλή πράξη η προδοσία. Το ΚΚΕ όμως είναι ΚΚΕ επειδή ποτέ δεν έχει προδώσει το λαό. Λάθη έχει κάνει, προδοσία ποτέ και ούτε πρόκειται. Αυτό επιτάσσει η ιστορία μας, έτσι την τιμάμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να βάλουμε πλάτη στην αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ούτε στη δευτέρα παρουσία.

Βγαίνουν και άλλα σενάρια σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η συμφωνία. Για διπλό νόμισμα, για επιστροφή στη δραχμή κ.λπ. Υπάρχουν μάλιστα και δυνάμεις όπως η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι λεγόμενοι λαφαζανικοί, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλοι που την επιστροφή στη δραχμή την παρουσιάζουν ως φιλολαϊκή λύση. Όμως εμάς το πρόβλημά μας δεν είναι σε ποιο νόμισμα θα μετράμε τη φτώχεια μας, το αν θα μετράμε πόσα ευρώ μας λείπουν για να βγει ο μήνας ή πόσες δραχμές. Το πρόβλημά μας είναι ότι αυτή η πρόταση από τη στιγμή που δε θίγει τα μονοπώλια, από τη στιγμή που δεν αμφισβητεί τον καπιταλιστικό μονόδρομο, αντικειμενικά μένουν άθικτα η ανταγωνιστικότητα, η ανάγκη για διευρυμένη κερδοφορία του κεφαλαίου. Και κερδοφορία του κεφαλαίου = ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων = επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Άρα μας ζητάνε αυτές οι δυνάμεις να στηρίξουμε τον καπιταλισμό σε δραχμή. Δε συμφωνούμε.

Θα ρωτήσει κανείς: Τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση "ρήξης"; Φυσικά και δεν πρόκειται να διαδηλώσουμε υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Όμως θα μπούμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για πραγματική ρήξη, για πραγματική αντεπίθεση από το εργατικό λαϊκό κίνημα. Γιατί θα πρέπει το κίνημα χωρίς λεπτό για χάσιμο να δει ότι από τη στιγμή που τα κλειδιά της οικονομίας τα έχει το κεφάλαιο και σε δραχμή, αντικειμενικά θα έρθουν χειρότερες μέρες. Θα πούμε καθαρά ότι δεν έχει συντελεστεί φιλολαϊκή στροφή. Θα πρέπει ο λαός να διεκδικήσει τα κλειδιά της οικονομίας, την εξουσία για τον εαυτό του. Να συσπειρωθεί γύρω από το ΚΚΕ, τις ταξικές δυνάμεις, για να μη μείνει πάλι με σκληρές θυσίες στα κρύα του λουτρού.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητοποιήσεις. Μια του ΠΑΜΕ που ήταν και η σαφώς μεγαλύτερη, μια "αυθόρμητη" και "ακομμάτιστη" του ΣΥΡΙΖΑ και μια άλλη "αυθόρμητη" και "ακομμάτιστη" της ΝΔ. Εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς το ποια συγκέντρωση δεν γνώρισε προβολή.

Στην "αυθόρμητη" του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωσε κόσμος που λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση και τις 47 + 8 σελίδες αντιλαϊκών μέτρων. Ζήτησε δηλαδή να εφαρμοστούν μέτρα, αλλά αυτά του σχεδίου Τσίπρα, που είναι λένε το μικρότερο κακό. Και είναι έτοιμοι να διαδηλώσουν και την Κυριακή 21/6 με μπροστάρη την ΑΔΕΔΥ. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις συμμετέχει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην άλλη "αυθόρμητη" συγκέντρωση, όπου ο Μητσοτάκης και ο Βορίδης συμμετείχαν ως απλοί πολίτες, είχαν συνθήματα ενάντια στο συνδικαλισμό και "ναι στις προτάσεις Γιούνκερ". Μια αντιδραστικότατη μάζωξη. Αυτοί ξανασυγκεντρώνονται τη Δευτέρα 22/6.

Βλέπουμε δηλαδή ότι το κεφάλαιο βάζει κόσμο να κινητοποιηθεί και να απαιτήσει μέτρα σε βάρος του. Συγκεντρώνεται κόσμος και από ΣΥΡΙΖΑ και από ΝΔ που φωνάζει "σφάξε με αγά μου να αγιάσω". Αυτή η εξέλιξη δείχνει τις δυσκολίες που έχουμε σήμερα, αλλά μας δείχνει και την ευθύνη. Την ευθύνη για να παρέμβει ο λαός, η εργατική τάξη από τη σκοπιά των συμφερόντων τους, σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο.

Εργάτες και κεφάλαιο δεν έχουν την ίδια πατρίδα. Είναι διαφορετικοί κόσμοι. Αυτή η απλή ταξική αλήθεια αρκεί για να μην αποπροσανατολίζονται εργατικές λαϊκές δυνάμεις.

Δε μένουμε αμέτοχοι. Σας καλούμε όλους να συμβάλλετε στη μάχη για τη διαφώτιση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, με πανεξόρμηση στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές τη Δευτέρα. Σας καλούμε σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Τρίτης που οργανώνουν οι συνταξιούχοι, και που στις δοσμένες συνθήκες αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Όλα τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές πρέπει να δώσουν το "παρών" την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Όποιος δρόμος και αν επιλεγεί μες στα πλαίσια της ΕΕ, μες στον καπιταλιστικό μονόδρομο, θα είναι ντε φάκτο αντιλαϊκός. Αυτό είναι σίγουρο. Όπως είμαστε σίγουροι και προεκλογικά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέγαμε ότι δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, όταν λέγαμε ότι η ΕΕ δεν είναι το κοινό μας σπίτι αλλά συμμαχία από γύπες, όταν λέγαμε ότι ούτε τα ψίχουλα που τάζει δεν πρόκειται να δώσει, γιατί έχει δεσμεύσεις στο κεφάλαιο.

Τόσο αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, όσο και αυτά που λένε οι άλλες αστικές δυνάμεις, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. δε δίνουν διέξοδο. Η βαθιά αντιλαϊκή ΝΔ, που μάτωσε το λαό, παρουσιάζεται τώρα διαμαρτυρόμενη για τους φόρους. Είναι τόσο μεγάλη η ζημιά που έχει κάνει σε 5 μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει δώσει δικαίωμα στα κοράκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να βγαίνουν και να μιλάνε. Πιέζουν να υπογραφεί συμφωνία που θα διασφαλίζει το κεφάλαιο, με ενέχυρο τα λαϊκά δικαιώματα. Και αυτές οι αστικές δυνάμεις είναι εχθρικές, θέλουν απόρριψη, μαύρο. Αυτοί κυβερνούσαν ως χτες και τώρα φτιασιδώνονται, αλλάζουν προέδρους για να εμφανιστούν ως σωτήρες. Δεν πρέπει να τσιμπήσει κανείς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κόμμα, το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται. Το ΚΚΕ είναι εγγύηση σε αυτά που λέει. Αυτό μας επιτρέπει με το κεφάλι ψηλά, με το βλέμμα καθαρό να ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευτεί και να συσπειρωθεί γύρω από το ΚΚΕ. Και του λέμε να κάνει κριτήριο αυτά που του λέει το ΚΚΕ, ότι του λέει την αλήθεια. Και το ΚΚΕ του λέει την αλήθεια και όσον αφορά την προοπτική που πρέπει να επιλέξει ο λαός.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Με πλήρη επίγνωση του τι λέμε καταθέτουμε την πρότασή μας. Πρόταση που αποτελεί τη μόνη φιλολαϊκή διέξοδο. Διαφέρει από όλες τις άλλες από τα εξής:

 • Πετάει "στην απ' έξω" τα παράσιτα που ζουν από την εργασία των πολλών. Διώχνει τους κηφήνες που ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος των πολλών.
 • Αλλάζει το κίνητρο της οικονομίας, παύει να είναι το κέρδος, και μάλιστα το μέγιστο κέρδος. Επομένως απορρίπτουμε την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα και ό,τι άλλο τη συνοδεύει.
 • Γιατί τα μέσα παραγωγής γίνονται λαϊκή περιουσία, κοινωνικοποιούνται. Μπαίνουν έτσι στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, κριτήριο της παραγωγής γίνεται η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών. Γιατί το κέρδος έχει επιλέξει σήμερα να μην υπάρχει χαλυβουργία, ναυπηγική βιομηχανία, κλωστοϋφαντουργία και μια σειρά άλλοι κλάδοι. Όμως δεν παύουν οι ανάγκες μας για ρούχα, για παπούτσια, για τρόφιμα, για μεταφορές. Στη λαϊκή οικονομία αρκεί για να δουλέψει η επιχείρηση να υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι πρώτες ύλες, οι μηχανές. Στην καπιταλιστική οικονομία πρέπει να υπάρχει και το κέρδος και μάλιστα σε ικανοποιητικό βαθμό.
 • Κερδοφορία και κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι έννοιες ασυμβίβαστες. Γι' αυτό μόνο η πρόταση του ΚΚΕ εγγυάται ένα πραγματικό νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής. Σε αυτό το μοντέλο η εργατική τάξη έχει την εξουσία, σχεδιάζει, ελέγχει.
 • Η λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία μπορούν να διαγράψουν μονομερώς το χρέος. Δεν έχουν ανάγκη τη συναίνεση των περίφημων δανειστών. Η λαϊκή εξουσία θα προχωρήσει σε ουσιαστική ρήξη, δηλαδή σε ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, οπότε και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
 • Η σχεδιασμένη οικονομία μπορεί να δώσει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ.

Οι μεγαλύτεροι έχουν πείρα. Οι νεότεροι δυστυχώς έχουν μεγαλώσει σε συνθήκες ήττας του κομμουνιστικού κινήματος, σε συνθήκες αντεπανάστασης. Καλούμε τη νεολαία να ψάξει και να μάθει για τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σοσιαλισμού με μπροστάρη τη Σοβιετική Ένωση.

Στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε λύθηκαν προβλήματα που δεν έχει λύσει 30 χρόνια μετά ούτε η πιο προηγμένη καπιταλιστική χώρα: ανεργία στο 0 από τη δεκαετία του '30, εκπαιδευτικό σύστημα άριστο, υγεία για όλους, ελεύθερος χρόνος και πρόσβαση σε πολιτισμό και αθλητισμό, συμβίωναν εκατοντάδες εθνότητες στα πλαίσια ενός κράτους κ.λπ. Πρωτόγνωρα επιτεύγματα στις επιστήμες. Νίκη ενάντια στο φασισμό και τη μεγαλύτερη στρατιωτική μηχανή που είχε γνωρίσει ως τότε η ανθρωπότητα.

Αυτός ήταν ο σοσιαλισμός. Το σύστημα που είχε στο επίκεντρο της κοινωνικές ανάγκες και που το όραμά του, το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης ενέπνευσε εκατομμύρια. Έκανε ήρωες και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, εμπνεόμενοι από το όραμα του σοσιαλισμού, από τη μόνη διέξοδο που έχει η εργατική τάξη και η νεολαία, έδωσαν τη ζωή τους, φάνηκαν αλύγιστοι στην ταξική πάλη, υπήρξαν αλύγιστοι απέναντι στα βασανιστήρια και τον ίδιο το θάνατο.

Η πίστη τους και η αντοχή τους, η ανιδιοτέλειά τους και η εμπιστοσύνη τους στο κίνημα μας εμπνέουν. Δίνουν κουράγιο στο δικό μας αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον. Μέλλον που θέλουμε να είναι κοντινό, γι' αυτό παλεύουμε.

Θα τα καταφέρουμε. Αυτό έχουμε να πούμε στους ήρωές μας. Με αγώνες, με πείσμα τιμάμε τη θυσία τους. Έχουμε την πείρα ως Κόμμα, έχουμε τα συμπεράσματα για να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό πολύ καλύτερα. Γιατί δεν πρόκειται με καπιταλιστικά εργαλεία να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.

Μας λένε: Θα μας αφήσουν; Απαντάμε: Έχουμε άλλο δρόμο πέρα από τον αγώνα; Βλέπει κανείς σήμερα προοπτική;

Προοπτική είναι η πρόταση του ΚΚΕ και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, όπως έκαναν ό,τι χρειαζόταν χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές που έδρασαν σε πιο σκληρές συνθήκες, που για τον εαυτό τους δεν υπήρχε καμιά θετική προοπτική.

Και εν πάση περιπτώσει σήμερα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πολέμου. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων ακονίζονται μαχαίρια. Το κεφάλαιο δε θα διστάσει να μετατρέψει τη νεολαία σε κρέας για τα κανόνια τους. Είναι επικίνδυνη η όξυνση των αντιθέσεων, οι προτάσεις για νέα βάση του ΝΑΤΟ, η άνοδος του εθνικισμού στα Βαλκάνια, η κατάσταση σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική κ.λπ. Ο κίνδυνος πολέμου είναι υπαρκτός. Και είναι ανάγκη ο λαός και η νεολαία να δράσουν τώρα ενάντια στο ενδεχόμενο του πολέμου, δρώντας ενάντια στο σύστημα που γεννά τους πολέμους, δρώντας ενάντια στον καπιταλισμό.

Δυο δρόμοι υπάρχουν μπροστά μας. Ο ένας είναι ο καπιταλιστικός δρόμος, που με όποια παραλλαγή φέρνει σίγουρα την κρίση και πιθανότατα τον πόλεμο. Ο άλλος είναι ο σοσιαλιστικός που έχει πολλές θυσίες και φιλολαϊκή προοπτική. Διαλέγει κανείς: ή τη σιγουριά της ανέχειας στην καλύτερη περίπτωση ή το δρόμο του αγώνα. Δεν καλούμε κανένα να γίνει ήρωας ή μάρτυρας, κανείς δε θέλει να γίνει. Είναι λογικός και ο φόβος μπροστά στην αναμέτρηση, μόνο ο βλάκας δε φοβάται. Ο αγώνας όμως είναι μονόδρομος. Και λίγοι στην αρχή, περισσότεροι στη συνέχεια θα βγουν στην πάλη και η ζωή, η ταξική πάλη θα αναδείξει χιλιάδες νέες ηρωικές μορφές μέσα από την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Θα θέλαμε να πούμε δυο κουβέντες και για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Ποια είναι η ουσία: επειδή είναι ναζί, ρατσιστές γι' αυτό και είναι εγκληματίες. Δεν μπορεί να προσπερνιέται το αίμα του Φύσσα, τα χτυπήματα στο Πέραμα, στην ιχθυόσκαλα, σε εκατοντάδες περιπτώσεις μεταναστών.

Πρόσφατα έκαναν εγκαίνια στο δουλεμπορικό τους στο Πέραμα. Το βαφτίζουν σωματείο. Έχει την επωνυμία "Ένωση Ελλήνων εργατοϋπαλλήλων ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών Πειραιά Κερατσινίου Δραπετσώνας Νίκαιας". Καταρχήν τους πληροφορούμε ότι η Νίκαια δε βρέχεται από θάλασσα και επομένως δεν είναι εύκολο να έχει ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η μόνη Νίκαια που βρέχεται από θάλασσα είναι η Νίκαια της Γαλλίας που κάνουν διακοπές οι εφοπλιστές που τους στηρίζουν. Τα μπέρδεψαν λίγο.

Αυτό το δουλεμπορικό έχει στόχο να ρίξει τα μεροκάματα και να βάλει ταφόπλακα στα μέτρα ασφαλείας που παίρνονται, με στόχο μικρότερο κόστος για τον εργοδότη. Αυτή τη γραμμή υπηρετούν συνολικά. Τι σημαίνει σκόντο στα μέτρα ασφαλείας; ΕΛΠΕ, 4 εργάτες νεκροί.

Για να υπερασπιστούν αυτή τη γραμμή καταφεύγουν στους τραμπουκισμούς και στις εγκληματικές ενέργειες.

Και επειδή η δίκη είναι σε εξέλιξη. Προειδοποιούμε το λαό ότι γίνεται προσπάθεια να πέσει η Χρυσή Αυγή... στα μαλάκα, προσπάθεια που σιγοντάρεται και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Προσπάθεια που θέλει να βγάλει λάδι τη ναζιστική ιδεολογία, την αιτία δηλαδή της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, και να την πληρώσει απλά μια χρυσαυγίτικη "μαρίδα".

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι

Οι μέρες είναι κρίσιμες, εγκυμονούν εξελίξεις. Απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, δεν επιτρέπεται η χαλάρωση.

Ετοιμότητα σημαίνει ένταση της πολιτικής δράσης, της διαφώτισης μες στον κόσμο για το χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, για το ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη θα συνοδεύεται 100% από μέτρα, ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για ένταση της πάλης καταρχήν για αναπλήρωση των απωλειών, αλλά και αντεπίθεσης για την κάλυψη των αναγκών μας. Ότι είναι ανάγκη η συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ.

Η καθημερινή δουλειά στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς είναι όρος για να είναι το κίνημα έτοιμο.

Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουμε για απεργία τη μέρα που θα φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη νέα συμφωνία.

Καλούμε τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα. Καλούμε ειδικά ένα κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ με την προσδοκία για καλύτερες μέρες. Του απλώνουμε το χέρι για να στρατευτεί μαζί μας. Να δει ότι η ψήφος του έγινε συνεργασία με Καμμένο, έγινε Προκόπης Παυλόπουλος για ΠτΔ, έγινε μνημόνιο, έγινε φορολεηλασία, έγινε βαθύτερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ και τους σχεδιασμούς του. Έγινε η ελπίδα του, ελπίδα για βιομήχανους και τραπεζίτες, εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους. Του λέμε να μη χάνει καιρό, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι καλύτερες μέρες περνούν μέσα από την πάλη, αυτό διδάσκει η ιστορία μας.

Καλούμε τη νεολαία να μελετήσει την ιστορία του τόπου μας, την ιστορία του κινήματος. Μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για τη σαπίλα του καπιταλισμού, για την ανωτερότητα του σοσιαλισμού.

Νέοι και νέες

Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος, δίνει απάντηση στα προβλήματα και στις αγωνίες σας. Δεν μπορεί το μέλλον να είναι η ανεργία, η ανασφάλιστη δουλειά, τα voucher, η μερική απασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα, η αμάθεια, τα ναρκωτικά, ο πόλεμος. Δεν μπορεί η νέα γενιά να συμβιβάζεται με χαμοζωή, να γίνει η πρώτη γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Γιατί αυτό σημαίνει καπιταλισμός.

Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να οικοδομηθεί. Από τα εμπόδια είναι ο συσχετισμός δύναμης. Ελάτε μαζί να τον αλλάξουμε, είναι στο χέρι μας. Κανένας νέος, καμιά νέα που βλέπει την αδικία, που συναισθάνεται την προοπτική να μη μείνει αμέτοχος. Να οργανωθεί στην ΚΝΕ, να συμβάλει με την οργανωμένη δράση του, με τη γνώμη του. Με τη στάση του να φέρει πιο κοντά ένα καλύτερο αύριο.

Οι αγωνιστές, ακόμα και αυτοί που έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, διαβεβαιώνουν μέσα από τα μηνύματά τους ότι δε μετανιώνουν για την πορεία τους. Ούτε η νέα γενιά θα μετανιώσει.

Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο κόσμος τους, δεν μπορεί να είναι ο καπιταλισμός. Πρέπει να είναι και θα είναι ο σοσιαλισμός. Το ΚΚΕ, αυτά τα τρία κόκκινα γράμματα, θα συνεχίσουν να είναι η σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος. Το ισχυρό ΚΚΕ τώρα είναι η εγγύηση για καλύτερες μέρες.

Προχωράμε μπροστά, μέχρι τη νίκη».


Πηγή: www.902.gr