Η Ε. Παντελάκη για τις μειωμένες προσλήψεις στους δήμους το 2015 κατ' εφαρμογή των μνημονίων

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

pantelakh 2Περιορισμό των προσλήψεων συμβασιούχων κατά 10% στους δήμους και τις περιφέρειες για το 2015 σε σχέση με το 2014, ζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πιο συγκεκριμένα, με εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στο νόμο 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Το υπουργείο, λοιπόν, επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.

Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Άθλησης, Πολιτισμού κ.λπ.

Από τον περιορισμό αυτό εξαιρείται το προσωπικό στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, στις υπηρεσίες δηλαδή όπου επιβάλλεται αντίτιμο στους εργαζόμενους. Πρέπει να επισημάνουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση απόψεων, όπως αυτή του Στ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Την ίδια ώρα διατηρείται η αναλογία 1 προς 5 για κάθε πρόσληψη, που παγιώνει το μειωμένο προσωπικό στους δήμους και τις υποβαθμισμένες κατ' επέκταση υπηρεσίες.

Το θέμα απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπου το Σώμα εστίασε στα στενά χρονικά περιθώρια που θέτει ο νέος σχεδιασμός προσλήψεων και η επανυποβολή προτάσεων που πρέπει να κάνουν οι δήμοι.

«Συνεχιστής της αντιλαϊκής πολιτικής»

Με δήλωσή της, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζει:

«Η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γίνεται συνεχιστής της μνημονικής πολιτικής, την οποία κατά τα άλλα δηλώνουν ότι "ανέτρεψαν". Προκαλούν όταν με κείμενο του υπουργού Εσωτερικών προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στις 25/2/2015 εφιστούν την προσοχή για μειωμένο κατά 10% από τις προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου που θα γίνει το 2015 σε σχέση με το 2014. Υλοποιούν με το παραπάνω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επιτρέπουν μόνο χωρίς περιορισμό την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μια και το κόστος τους θα το πληρώσει με τα επιπλέον τέλη - φόρους - χαράτσια που θα επιβάλουν στο λαό. Βέβαια, και εδώ μόνο ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.

Ας αφήσει τις κλάψες η ΚΕΔΕ, αυτή την πολιτική υπηρετεί και προβάλλει και η ίδια. Να, γιατί λέγαμε και λέμε σαν ΚΚΕ ότι αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Οι λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στο στενό κορσέ της ΕΕ και των δανειστών. Η οργάνωση και η λαϊκή πάλη μπορεί μόνο να δώσει διέξοδο.

Ζητάμε:

Στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όχι σε τέλη, φόρους, χαράτσια στο λαό».


Πηγή: 

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη», Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015.

www.902.g