Προσφατα αρθρα

68 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη - Λουλούδια στο μνήμα του από την ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ

Τα 68 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, που συμπληρώνονται σήμερα Δευτέρα 30 Μάρτη, τίμησε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΤΕ.

 

mpeloggianhs-2

 

Σαν σήμερα πριν από 68 χρόνια, στις 30 Μάρτη του 1952, ημέρα Κυριακή, μεταφέρθηκαν κρυφά από τις φυλακές της Καλλιθέας στο στρατόπεδο στο Γουδή, όπου και εκτελέστηκαν από το αστικό κράτος και την κυβέρνηση Πλαστήρα, ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση.

«Κυριακή 30 Μάρτη, τα ξημερώματα, ο στρατός έρχεται στις φυλακές, που σήμερα στεγάζεται το σχολικό συγκρότημα "Νίκος Μπελογιάννης", για να οδηγήσουν τον Νίκο Μπελογιάννη και άλλους τρεις κομμουνιστές στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στις 4.00 όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους. 24 κάννες όπλων σημαδεύουν τους τέσσερις κομμουνιστές που θα περάσουν στο Γαλαξία της ένδοξης ιστορίας της πάλης της εργατικής τάξης».

«Σήμερα στις 4 η ώρα έπαψε να χτυπάει η φλογερή καρδιά ενός μεγάλου αγωνιστή του λαού της Ελλάδας και της φιλειρηνικής ανθρωπότητας. (...) Ο Μπελογιάννης έπεσε από τα αμερικάνικα βόλια που τα έριξαν οι δήμιοι Πλαστήρας - Βενιζέλος. Ο Μπελογιάννης όμως ζει μέσα στις καρδιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της προοδευτικής ανθρωπότητας» (Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις 30 Μάρτη του 1952, «Το ΚΚΕ. Επίσημα Κείμενα», τ. 7ος, σελ. 252, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»).

Έτσι πέρασε στην αιωνιότητα ο άνθρωπος που τον ξέρανε τα ελάτια, τα πλατάνια, καθώς ίδιος μ' αυτά, περήφανος, στητός, αχούσαν απ' τη φωνή του τα ρουμάνια, «μπρος για τη νίκη, για το Κόμμα μπρος».

«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας... Ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο... και, όταν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας... Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα, με την καρδιά μας και με το αίμα μας».

Διδασκόμαστε - εμπνεόμαστε - συνεχίζουμε από την ασυμβίβαστη και αδιάλλακτη στάση του Νίκου Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, παλεύουμε για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων.

mpeloggianhs-4

 

 

mpeloggianhs-1

 


Πηγή: www.902.gr