Σύσκεψη για την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών από Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά

dhmosia-ygeiaΚάλεσμα συμμετοχής σε σύσκεψη που διοργανώνουν για την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών απευθύνουν οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά - Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Κορυδαλλού - Νίκαιας Ρέντη. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 27 Απρίλη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές επισημαίνουν:

«Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια περιοχή όπου οι δημόσιες μονάδες Υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πληρώνουμε για υπηρεσίες Υγείας που έχουμε ανάγκη και δικαιούμαστε.

ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ:

  • Την υπολειτουργία λόγω ελάχιστου προσωπικού στις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) και την ανυπαρξία Κέντρων Υγείας για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
  • Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, την υποχρηματοδότηση στα νοσοκομεία ΜΕΤΑΞΑ, ΤΖΑΝΕΙΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ.
  • Το κλείσιμο κλινικών και τμημάτων (Παιδοχειρουργική στο ΤΖΑΝΕΙΟ, Χημειοθεραπευτικά - Ακτινοθεραπευτικά Τμήματα και Χειρουργικές Κλινικές στο ΜΕΤΑΞΑ).
  • Τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα «πουλάνε» υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς, για να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, την απλήρωτη εργασία, την εντατικοποίηση και την τρομοκρατία στις ιδιωτικές κλινικές του Πειραιά, το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι δεν έχουν περίθαλψη και χρόνιοι ασθενείς δυσκολεύονται να πληρώσουν για φάρμακα την ίδια ώρα που μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας έχουν τεράστια κέρδη.
  • Θυσιάζουν την υγεία των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως «κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών, των συγχωνεύσεων κλινικών και εργαστηρίων. Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Της εφαρμογής των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας.

Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είτε έχουν Μνημόνιο είτε όχι. Παντού με τον ίδιο στόχο: Να γίνουμε ακόμα φθηνότεροι εργαζόμενοι, χωρίς δωρεάν παροχές Υγείας. Να εξοικονομήσει το κράτος κονδύλια για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους. Να εξασφαλίσουν σίγουρα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, για να θησαυρίζουν σε βάρος μας.

Την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων υπηρετεί η συμφωνία κυβέρνησης και ΕΕ για επέκταση του μνημονίου και η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για τη τελική συμφωνία.

- Η συμφωνία εξασφαλίζει ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι αντιλαϊκοί νόμοι που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ενώ και οι όποιες αλλαγές προκύψουν από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση αφορούν την εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και θα συνοδεύονται από πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους δισ. ευρώ.

- Οι λαϊκές οικογένειες θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το "μάρμαρο" της όποιας ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που 559 Έλληνες μεγαλομέτοχοι έχουν φανερή περιουσία που ξεπερνά τα 76 δισ. δολάρια και οι επενδύσεις τους στο εξωτερικό ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ.

- Γι’ αυτό στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις. Την ίδια στιγμή που το κράτος συνεχίζει να χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

- Γι’ αυτό και οι εξαγγελίες για 4.500 μόνιμες προσλήψεις, ακόμα και αν ολοκληρωθούν μέσα στο 2015, δεν φτάνουν για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις, αφού μόνο οι συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών φτάνουν τις 17.000. Δηλαδή, κλινικές και τμήματα θα παραμείνουν κλειστά και θα αυξάνονται τα χρωστούμενα ρεπό και η εντατικοποίηση.

- Γι’ αυτό η νέα συγκυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 (που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση) που μειώνει ακόμα περισσότερο την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Δηλαδή, θα μεγαλώσουν οι ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα και υπάρχουν νοσοκομεία που θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Παραμένουν οι πληρωμές των ασθενών για συμμετοχή σε νοσηλείες, εξετάσεις, φάρμακα, ενώ οι δηλώσεις και της νέας κυβέρνησης περί "νοικοκυρέματος" και "περιορισμού της σπατάλης" στην Υγεία ήταν στην πρώτη γραμμή της προπαγάνδας της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο όνομα των οποίων ενοχοποιήθηκαν οι λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα και έγιναν οι ανατροπές στο σύστημα Υγείας εις βάρος των ασθενών και υγειονομικών και υπέρ των επιχειρηματικών συμφερόντων.  

Δεν αρκεί να αγανακτούμε - Να οργανωθούμε στα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές για να παλέψουμε για το δίκιο μας.

Δεν θα θυσιάζουμε την υγεία και τη ζωή μας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στον αγώνα για την ανάκτηση των απωλειών, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών είναι προτεραιότητα η υπεράσπιση της υγείας του λαού.

- Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας, πρέπει να στρέφεται ενάντια στην πηγή της επίθεσης στα δικαιώματά μας. Ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και την πολιτική της ΕΕ που τους υπηρετεί. Να διεκδικεί την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να στοχεύει στην κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.

Σε αυτόν το δρόμο σε καλούμε να αγωνιστούμε μαζί.

Διεκδικούμε:

  • Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν οι κλινικές και τα τμήματα που έκλεισαν. Να αναπληρωθούν οι απώλειες σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Να δημιουργηθούν δημόσια Κέντρα Υγείας, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ.
  • Να δημιουργηθεί Παιδιατρικό Νοσοκομείο στον Πειραιά, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πλήρης χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών για τις παροχές Υγείας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, ανέργους και τις οικογένειές τους. Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας.
  • Να φορολογηθούν με συντελεστή 45% τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».


Αναδημοσίευσηwww.902.gr