Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Κατάθεση στεφάνων σε διάφορα σημεία της Κοκκινιάς, συνδεδεμένα με τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το απόγευμα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τουπαραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με αφετηρία την πλατεία Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στο Μνημείο Ομήρων Γερμανίας στο πρώην Νεκροταφείο Νεάπολης, στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη, στα Αρμένικα, στην πλατεία Ηρώων, Γέμελου και Μενεμένης, Κασταμονής και Ιωνίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο χώρο της Μάνδρας, όπου μίλησε οΓιώργος Παράσχος πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. (Διαβάστε παρακάτω όλη την ομιλία)

Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μεταξύ των οποίων ο Στ. Μπενετάτος και ο Κ. Τζατζάνης, η ΓΓ της ΕΕΔΥΕ Β. Νικολαΐδου και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης. 

 Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή 24 Αυγούστου, με την κεντρική εκδήλωση στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη). Μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του ΚΚΕ, θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου στο Γ' Νεκροταφείο, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα αναγνωσθεί προσκλητήριο των νεκρών.

Η ομιλία του Γ. Παράσχου

«70 χρόνια έκλεισαν σήμερα από την αποφράδα εκείνη μέρα, που ο λαός της Κοκκινιάς κλήθηκε να πληρώσει και αυτή βαρύτατο φόρο αίματος, στο βωμό της Λευτεριάς.

Σ' αυτά τα 70 χρόνια, οι ήρωες της Μάχης και του Μπλόκου της Κοκκινιάς, όπως και τα χιλιάδες άλλα παραδείγματα του έπους της Εθνικής Αντίστασης συνέχισαν και συνεχίζουν να εμπνέουν κάθε κομμουνιστή, κάθε τίμιο αγωνιστή και πατριώτη. Όλους αυτούς που για τιμή τους δεν έχουν την τιμή των Ράλληδων, των Πλιτζανοπουλαίων, των Μποδοσάκηδων ή των σημερινών τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων, αλλά που για τιμή τους έχουν την τιμή του λαού, όπως έλεγε και ένας άλλος ήρωας του λαϊκού κινήματος, ο Νίκος Μπελογιάννης.

bloko2014-f1Όλα αυτά τα 70 χρόνια, οι Κοκκινιώτες και οι Κοκκινιώτισσες, ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαού της χώρας μας συνέχισαν και θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την πρόοδο και την προκοπή του λαού. Θα συνεχίσουν την πάλη για το έπαθλο που περιέγραψε και ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας, στο ξακουστό του ανοιχτό γράμμα προς τον ελληνικό λαό: "Έπαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα πρέπει να είναι, και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ' ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό."

Σε αυτόν τον μακρόχρονο αγώνα, το λαϊκό κίνημα, εκτός των άλλων ήταν και παραμένει υποχρεωμένο να δίνει καθημερινούς αγώνες ακόμα και για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της τιμής των ένδοξων ηρώων του.

Το Μπλόκο της Κοκκινιάς, όπως και ολόκληρη η ιστορία του εθνικοαπελευθερωτικού έπους αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής αντιπαράθεσης της αστικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα.

Ακόμα και για να τοποθετηθεί αυτή η αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και για να τοποθετηθεί το 1956 το γνωστό μνημείο που φιλοτέχνησε ο αντιστασιακός καλλιτέχνης Γιώργος Ζογγολόπουλος στην Πλατεία Ηρώων του Μπλόκου (που παρεμπιπτόντως είναι και το πρώτο αντιστασιακό μνημείο στην Ελλάδα) απαιτήθηκε η έντονη πάλη του ανυπότακτου κοκκινιώτικου λαού με επικεφαλής αγωνιστικές λαϊκές δημοτικές αρχές, όπως αυτές του Δημήτρη Καρακουλουξή και Νίκου Τουντουλίδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης αποτελεί και η περίοδος της στρατιωτικής χούντας: Τότε, ο απόστρατος ταγματάρχης και δοτός δήμαρχος της πόλης Νίκος Πλυτζανόπουλος, ανιψιός του περιβόητου σφαγέα της πόλης Ιωάννη Πλιτζανόπουλου αντικατέστησε ετούτη εδώ την επιγραφή με μια άλλη που έγραφε: "Προδόται και μασκοφόροι κομμουνισταί εαμίται, ελασίται παρέδωσαν εις τους βαρβάρους κατακτητάς την 17ην Αυγούστου 1944 Έλληνας πατριώτας αγωνιστάς της εθνικής αντιστάσεως, τέκνα ηρωικά της Νικαίας, οι οποίοι και εξετελέσθησαν εις τον χώρον τούτο."

Ο ίδιος μάλιστα διοργάνωνε και μνημόσυνα σε αυτό το πνεύμα, μπροστά σε φιλοχουντικό ακροατήριο. Σε μια τέτοια κακόγουστη φάρσα το 1970, στο λόγο του είπε μεταξύ άλλων: "Το φοβερόν αυτό έγκλημα εσχεδιάσθη επιμελώς και επραγματοποιήθη, το επαναλαμβάνω, από τους Ναζήδες κατακτητάς, βοηθουμένους από τους απαίσιους και βλεδυρούς κομμουνιστάς ΕΛΑΣΙΤΑΣ-ΕΑΜΙΤΑΣ δια να εφαρμόσουν τα καταχθόνια και σατανικά σχέδιά των, τα οποία δεν απέβλεπον εις τίποτε άλλο, ειμή εις το να παραδώσουν σιδηροδεσμίαν την λατρευτήν μας πατρίδα, την γλυκιά Ελλάδα εις τα αιματοβαμμένα χέρια των Σοβιέτ..."

Ακόμα και σήμερα διαδίδονται από το αστικό στρατόπεδο διάφορες εκδοχές της μαύρης ανικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως π.χ. ότι οι κομμουνιστές (όπως π.χ. οι εκτελεσμένοι Χατζηβασιλείου, Ασμάνης, Περβόλας και τόσοι άλλοι) είτε ήταν συνεργάτες των κατακτητών, είτε "υποχρέωσαν" με τη δράση τους τους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, να απαντήσουν με αποτρόπαια ("ακραία" τα ονοματίζουν τώρα) ολοκαυτώματα. Ως πολιτικοί απόγονοι των Πλιτζανοπουλέων, ταγμένοι στην διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, τόσο η ενισχυμένη από το σύστημα "Χρυσή Αυγή" όσο και διάφοροι "ειδήμονες" με επιστημονικοφανής περγαμηνές προσπαθούν να αναδείξουν αυτές τις φαιδρότητες σε υπέρτατη αλήθεια!

bloko2014-f2Ως ένα από τα βασικά καθήκοντα των αγωνιστών της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, όπως και γενικότερα του λαϊκού κινήματος παραμένει η υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης των νεκρών μας ηρώων. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν συκοφάντη να ατιμάσει την ιστορία των λαϊκών αγώνων!

Στην αγωνιώδη προσπάθεια της οικονομικής ολιγαρχίας να απομονώσει το λαό από τις αγωνιστικές του ρίζες και προπαντός από τον εμπνευστή και καθοδηγητή του ΕΑΜικού απελευθερωτικού κινήματος, από το ΚΚΕ, οι απαγορεύσεις, η τρομοκρατία, η διαστρέβλωση και η αποσιώπηση αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν τα βασικά της εργαλεία. Τα παραδείγματα όμως των ηρώων μας, όπως, της Αθηνάς Μαύρου, της Διαμάντως, του Χατζηβασιλείου και τόσων άλλων θα μας συντροφεύουν αιώνια και θα μας δίνουν τη δύναμη που χρειάζεται για να νικηθεί η μοιρολατρία κι η υποταγή. Αιώνια δόξα και τιμή στους Ήρωες του Μπλόκου!»