Φιλοξενία μελών ΠΔΟΓ από το Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας

oge 23.11Στα πλαίσια της συμμετοχής τους στην ημερίδα της ΟΓΕ για την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, φιλοξενήθηκαν από το Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας τα μέλη της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Καλωσόρισμα απεύθυνε η Γ.Γρ. της ΟΓΕ, Κάτια Κρόκου, με σύντομη αναφορά στην Ιστορία της Κοκκινιάς και την παρουσίαση των μελών έκανε η της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Ευχαριστήριοι λόγοι ακούστηκαν από τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων της Ρωσίας και της Παλαιστίνης. Η ανταλλαγή εμπειρίας στον αγώνα και η ψυχική ανάταση από αυτή, ήταν το σημαντικότερο νόημα αυτής της βραδιάς.

Ακολούθησε δείπνο με παραδοσιακά πιάτα, μαγειρεμένα από τα μέλη των Συλλόγων Γυναικών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς και γλέντι με ζωντανή μουσική.

 

oge 23.11.13    oge 23.11.13 pal

oge.23.11.13    oge 23.11.13

 

Η ημερίδα

oge-hmerida-1Με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων, μελών της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) από την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Τουρκία, τη Ρωσία, την Κύπρο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, πραγματοποιείται η ημερίδα της ΟΓΕ με θέμα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι λαοί μπροστά στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ. Η ημερίδα δίνει συνέχεια στην αντιιμπεριαλιστική δράση της ΠΔΟΓ, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας τον προηγούμενο μήνα.

Μήνυμα στην ημερίδα έστειλαν οι γυναίκες της Ένωσης για την προστασία της οικογένειας και του παιδιού της Συρίας, που δεν μπόρεσαν να δώσουν το «παρών». Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Σταύρος Τάσος, η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Χίλντα Τσακόν και η Ειρήνη Στρούζα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΝΕ απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Στην εισήγηση η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που μπορούν να οδηγήσουν και σε ένα γενικευμένο πόλεμο, είναι ανάγκη και οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ να έχουν ξεκάθαρο ενάντια σε ποιον παλεύουμε, ποιος είναι ο αντίπαλός μας. Οι περισσότερες θα απαντήσουμε πως εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός. Αλλά τι εννοεί στην πράξη η καθεμία; Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο μια επιθετική εξωτερική πολιτική που πολλές φορές ταυτίζεται με την ηγετική δύναμη, τις ΗΠΑ, που βέβαια σήμερα γίνονται επιθετικότερες για να διασφαλίσουν την ηγεμονική θέση τους έναντι ανερχόμενων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων. Όμως η ταύτιση του ιμπεριαλισμού μόνο με τις ΗΠΑ, η αντίληψη περί "αυτοκρατορίας" ξεχνάει ότι το πρώτο και κύριο στοιχείο του ιμπεριαλισμού είναι το καπιταλιστικό μονοπώλιο, η εξαγωγή κεφαλαίου, ο ανταγωνισμός».

Πρόσθεσε ακόμα: «Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχουν κανένα συμφέρον από τους πολέμους και τις αιματοχυσίες που σχεδιάζουν τα μονοπώλια και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα τους ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών κλπ., που τα υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών.

Οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που τις οδηγεί ο πόλεμος στη φτώχεια και την προσφυγιά, έχουν συμφέρον, δικαίωμα και υποχρέωση να υψώσουν και να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι οργανώσεις της ΠΔΟΓ οφείλουν να στηρίξουν πολύμορφα τον αντιπολεμικό, αντιμονοπωλιακό -με αυτή την έννοια- αντιιμπεριαλιστικό αγώνα των λαών. Γιατί θεωρούμε ότι οι λαοί πρέπει να παλεύουν ενάντια στην καταπίεση και τη βία της αστικής τάξης της χώρας τους, που τους σέρνει στον πόλεμο είτε συμμαχώντας στην επίθεση απέναντι σε άλλους λαούς είτε και όταν αντιστέκεται στην ξένη εισβολή ή κατοχή για τα δικά της συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση το κριτήριο για μας πρέπει να είναι: Για τα συμφέροντα τίνος διεξάγεται ο πόλεμος; Ποιόν ωφελεί και ποιόν βλάπτει; Αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα οφείλουν να αναδείξουν και οι οργανώσεις μας.

Η υπεράσπιση της πατρίδας για μας, τις γυναίκες της ΠΔΟΓ, σε συμπόρευση με το εργατικό κίνημα που έχει ταξικό προσανατολισμό και το ριζοσπαστικό κίνημα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για τον απεγκλωβισμό από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου ο πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι περιουσία των ελαχίστων, που η οικονομία θα λειτουργεί σχεδιασμένα, κεντρικά και με έλεγχο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, και όχι την αύξηση των κερδών των μονοπωλίων.

Είμαστε αντίθετες και με την ιμπεριαλιστική ειρήνη, δηλαδή την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο, με την πολιτική των προσαρτήσεων, αλλαγής συνόρων, ακόμα και με "ειρηνικό" τρόπο.

Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε έναν πόλεμο όταν προετοιμάζεται και ξεκινάει. Αν όμως είμαστε εμείς οι λαοί έγκαιρα προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε με τη δράση μας να συμβάλουμε στη λαϊκή νίκη που δεν είναι άλλη από μια κοινωνία χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι και η μόνη που μπορεί να φέρει την ισοτιμία και την απελευθέρωση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Η ημερίδα συνεχίζεται με τοποθετήσεις από τις εκπροσώπους των οργανώσεων.

 

 


 

 

Πηγή: 902.gr