Έξω οι φασίστες από τις εργατογειτονιές

Χιλιάδες λαού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ταξικών συνδικάτων και φορέων του Πειραιά.

poreia gia ti dolofonia fyssa 2Από χιλιάδες λαού πλημμύρισαν χτες το απόγευμα η πλατεία Δαβάκη στη Νίκαια και οι γύρω δρόμοι. Εργάτες από τις εργατοσυνοικίες της πειραιώτικης περιφέρειας, μαζί με τις οικογένειές τους, με τον τόνο να δίνει η νεολαία, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο νέο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν ταξικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς του Πειραιά, με σύνθημα: «Μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Όλο αυτό το συγκεντρωμένο πλήθος, με τα μαζικά, οργανωμένα μπλοκ από κάθε κλάδο εργαζομένων, με ψηλά τις σημαίες του ΠΑΜΕ, διαδήλωσε την απόφασή του να μην αφήσει στους φασίστες τόπο να σταθούν στη Νίκαια. Να φύγουν από κάθε εργατογειτονιά τα τσιράκια των καπιταλιστών, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, που μάτωσαν τα χώματα της Κοκκινιάς και το ταξικό τους μένος έφτασε την Τρίτη το βράδυ να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τον 34χρονο Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι.

Αυτή η αγωνιστική μαζική δράση ήταν που ανάγκασε τους χρυσαυγίτες να ματαιώσουν κεντρική συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει για χτες το απόγευμα στα γραφεία που διατηρούν στην πόλη. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στη συγκέντρωση γι' αυτό ακριβώς το γεγονός, ανέφερε:

«Αυτοί που τρομοκρατούν και χτυπάνε μετανάστες, που βγαίνουν τάγματα εφόδου τη νύχτα και χτυπάνε, δολοφονούν εργάτες, που βάζουν πλάτη στο κεφάλαιο και ζητάνε φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, αυτοί που μπαίνουν μπροστά για να τρομοκρατούν οι εργοδότες τους εργάτες, για να δεχτούν να δουλεύουν τζάμπα, οι φασίστες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, οι φουσκωτοί, μπράβοι της νύχτας, έχουν εξαφανιστεί, έχουν κρυφτεί στις τρύπες τους. Είναι αποτέλεσμα του κινήματος, της οργανωμένης αγωνιστικής δράσης του λαού. Αποδεικνύει ότι μόνο το οργανωμένο λαϊκό, το εργατικό, μαζικό, ταξικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα, έχουν τη δύναμη να τσακίσουν το κτήνος του φασισμού, βάζοντας στο στόχαστρο της πάλης το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που το γεννά και το θρέφει».

poreia gia ti dolofonia fyssa Με τους ναυτεργάτες και τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στην πρώτη γραμμή, ξεκίνησε μία μεγάλη διαδήλωση, που περικύκλωσε το κέντρο της Κοκκινιάς. «Τότε ρουφιάνοι, τώρα χρυσαυγίτες οι εργάτες θα τσακίσουν και πάλι τους φασίστες», «Δουλέμποροι φασίστες, χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ, οργάνωση και πάλη» ήταν μερικά από τα απανωτά συνθήματα που ξεσήκωσαν τις γειτονιές της εργατομάνας Κοκκινιάς στο πόδι.

Η διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία Οσίας Ξένης, στον μαρτυρικό τόπο της Κοκκινιάς. Εκεί που το 1944, οι φασίστες, ταγματασφαλίτες κατέδωσαν για να εκτελεστούν κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. «Όρκος τιμής στους αγωνιστές έξω οι φασίστες από τις γειτονιές» ήταν το επισφράγισμα της διαδήλωσης.

Κρύφτηκαν στις τρύπες τους

Στις τρύπες τους κρύφτηκαν χτες οι χρυσαυγίτες, όπως γίνεται κάθε φορά που απέναντί τους στέκεται οργανωμένο το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το που αναγγέλθηκε η χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων στη Νίκαια, η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε την αναβολή της εκδήλωσης που σχεδίαζε για την ίδια ώρα. Για να δικαιολογήσει μάλιστα αυτή της την απόφαση στο εσωκομματικό ακροατήριο, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει «δύναμη πολιτικής ευθύνης» που δε θέλει «να δώσει πάτημα σε όσες δυνάμεις επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση και σε όσους εκμεταλλεύονται ένα τραγικό και καταδικαστέο συμβάν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη». Με το ίδιο θράσος χαρακτηρίζει «παρακρατικές δυνάμεις» τους διοργανωτές της χτεσινής συγκέντρωσης, προσπαθώντας να τους ταυτίσει με τις ομάδες «που προκάλεσαν θλιβερά επεισόδια σε ολόκληρη την πόλη του Κερατσινίου».

 


 

Πηγή: Ριζοσπάστης