Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς 2013

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κοκκινιάς σας προσκαλεί και στις 25 Αυγούστου 2013 να πάρετε μέρος στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944.

mploko 2013

Συνεχίζονται την Κυριακή, 25 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Κοκκινιάς το 1944. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944. Αμέσως μετά τις ομιλίες και την κατάθεση στεφανιών θα γίνει πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, θα κατατεθεί στεφάνι και θα αναγνωστεί προσκλητήριο των νεκρών.

Πριν από 69 χρόνια, ξημέρωμα της 17ης Αυγούστου 1944, η Κοκκινιά βρέθηκε κυκλωμένη από Γερμανούς και γερμανοτσολιάδες, που ρίχνονταν με λύσσα να εκδικηθούν το λαό της επειδή στάθηκε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη ματαίωση της επιστράτευσης. Μάζεψαν όλους τους άνδρες δεκατεσσάρων έως εξήντα χρόνων, σύνολο 20.000 περίπου, στην πλατεία Οσίας Ξένης.

Με μασκοφόρους συνεργάτες, οι κατακτητές και οι ντόπιοι δοσίλογοι διάλεξαν πολλές δεκάδες παλικάρια, που εκτελέστηκαν από τους ταγματασφαλίτες στη ματωμένη μάντρα, μπροστά στα μάτια των δικών τους. Με ξυλοδαρμούς, κλοτσιές, χτυπήματα με τους υποκόπανους των όπλων, με πρωταγωνιστή τον διαβόητο Πλυτζανόπουλο, οδηγήθηκαν 76 πατριώτες, μαζί και η ηρωίδα Διαμάντω, και εκτελέστηκαν στη «μάντρα». Αλλοι 50 εκτελέστηκαν σε μια άλλη «μάντρα», στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

 

bloko

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

pesontes

Κεντρική Εκδήλωση

10:00   Εκδήλωση στο χώρο της Πλατείας 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη)

  • Χαιρετισμός εκπροσώπου ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ , Παράρτημα Κοκκινιάς
  • Ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Ενός λεπτού σιγή
  • «Επέσατε Θύματα»
  • Εθνικός Ύμνος

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 


 

Επέσατε θύματα, αδέρφια, εσείς
Σε άνιση Πάλη κι Αγώνα
Ζωή, λευτεριά και τιμή του Λαού
Γυρεύοντας, βρήκατε μνήμα

Συχνά σε υγρές, σκοτεινές φυλακές
Πικρές επεράσατε μέρες
Και μ’ ένα του δήμιου νεύμα ευθύς
Σας φέραν μπροστά στην κρεμάλα...

Γλεντούν οι τυράννοι και μες το πιοτό
Τη λήθη γυρεύουν να βρούνε
Μα οι μέρες τους όμως μετρήθηκαν πια
Και τέλος φρικτό τους προσμένει

Θεριεύει ο γίγαντας τώρα Λαός
Και σπάει δεσμά κι αλυσίδες
Αιώνια η μνήμη σε σας, αδελφοί
Στον τίμιο που πέσατε Αγώνα...

xonia

69 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ