Ενημέρωση για την εκδήλωση για τη Μάχη της Κοκκινιάς στο Περιβολάκι (Πλατεία Δαβάκη) την Πέμπτη 7 Μάρτη 2013.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την παρουσία αγωνιστών της αντίστασης και πλήθος εργαζομένων και νεολαίας, η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Μάχη της Κοκκινιάς στις 6, 7 και 8 Μάρτη του 1944, που διοργάνωσε  το παράρτημα της Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο Περιβολάκι (Πλατεία Δαβάκη) από όπου ξεκίνησε η μάχη.

Από το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ  χαιρέτησε ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, που αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας, που ήταν μάχη πάνω από 3 μέρες του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ απέναντι στην εισβολή των γερμανών ναζιστών κατακτητών στην πόλη της Κοκκινιάς – αργότερα, στις 17 Αυγούστου, ήρθε η κατακόμβη  της θυσίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία σύνδεσε τους αγώνες του τότε με την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για τη λαϊκή εξουσία. H ομιλήτρια υπογράμμισε πως το πιο αποτελεσματικό και αποφασιστικό χτύπημα του φασισμού είναι το δυνάμωμα της πάλης που στόχο έχει την ανατροπή του συστήματος που τον θρέφει, του καπιταλισμού. 

 

Χθες και σήμερα προβλήθηκε στα  γραφεία του Παραρτήματος στη Νίκαια η ταινία του Vladimir Petrov «Η Μάχη του Στάλινγκραντ Ι – Ούτε βήμα πίσω» και «Η Μάχη του Στάλινγκραντ ΙΙ – Η Νίκη». Το 2013 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια μετά την μεγαλύτερη μάχη του Β’ παγκοσμίου πολέμου όπου ο κόκκινος στραβός συνέτριψε τον φασισμό στο Στάλιγκραντ και καθόρισε την τελική έκβαση του πολέμου.

 


 

 

Νίκαια – Ρέντης, 7 Μάρτη 2013