«Έφυγε» από τη ζωή ο σύντροφος Κλεάνθης Κυζίλης

kleantis Kyzilis«Έφυγε» την Τρίτη από τη ζωή ο σύντροφος Κλεάνθης Κυζίλης, σε ηλικία 83 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η πολιτική του κηδεία έγινε σήμερα, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια. Η σωρός του θα αποτεφρωθεί. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία να δοθούν χρήματα για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος αποχαιρέτησε με θλίψη το σύντροφο Κλεάνθη Κυζίλη, που «έφυγε» από τη ζωή, σημειώνοντας: 

«Το ΚΚΕ με θλίψη αποχαιρετά το σύντροφο Κλεάνθη Κυζίλη, που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ένα σύντροφο αφοσιωμένο και αταλάντευτο στα ιδανικά του ΚΚΕ. Ακούραστος μαχητής, με μεγάλη προσφορά στους ταξικούς και πολιτικούς αγώνες για πάνω από μισό αιώνα.

Ο σύντροφος Κλεάνθης γεννήθηκε το 1937 στα Παράκοιλα Λέσβου. Προερχόμενος από οικογένεια με εργατικές καταβολές, ήρθε σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία από πολύ μικρός, όταν δούλευε μαθητευόμενος σε τσαγκαράδικο. Το 1954 έγινε μέλος στο σωματείο Τσαγκαράδων Πειραιά και το 1956 έγινε μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ. Μετά την ενοποίηση των νεολαιών ΕΔΑ και Λαμπράκη έγινε γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στην Κοκκινιά και αργότερα στην Παλιά Κοκκινιά - Ρέντη, καθώς και μέλος του Γραφείου της νεολαίας του Πειραιά μέχρι και τη δικτατορία, όταν και συνελήφθη.

Εξορίστηκε για πέντε περίπου χρόνια, στη Γυάρο, τη Λέρο, τον Ωρωπό, τα Κύθηρα, έως το 1972 όταν και απολύθηκε μαζί με τους τελευταίους 69 εξόριστους. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του έγινε μέλος του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε όλη του τη ζωή, με υπεύθυνες θέσεις στις Οργανώσεις του Πειραιά. Διατέλεσε ακόμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Υποδηματοποιών και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, επί σειρά ετών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.».

  • Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη της και σημειώνει: «Ο σύντροφος με την δράση του, την προσφορά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ αποτέλεσε αγωνιστικό παράδειγμα για εμάς. Οι σύντροφοί του θα τον θυμόμαστε για το αγωνιστικό του ήθος και την αταλάντευτη στάση του που επέδειξε σε όλη την πολύχρονη διαδρομή του.
  • Τα θερμά της συλλυπητήρια εκφράζει στην οικογένειά του, η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι δεσμοί του με τον κλάδο των βιοτεχνών της υποδηματοποιίας - ιδιαίτερα σε περίοδο συρρίκνωσής του - δεν ήταν τυπικοί, αλλά αγωνιστικοί και έβαλαν τη σφραγίδα τους.