Ακόμα πιο βαθιά το «χέρι» στα διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών

Υποχρεωτική δέσμευση ρευστότητας και καταθέσεων δήμων,

περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών

με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 

Πλήθος αντιδράσεων στην κυβερνητική απόφαση για την υφαρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων δήμων και οργανισμών

kamia anoxiΜε την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας δημόσιων φορέων, όπως νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση, ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά. συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την πρακτική του λεγόμενου «εσωτερικού δανεισμού», ενόψει και των αυξημένων υποχρεώσεών της για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ (στις 12 Μάη, η συγκυβέρνηση θα αποπληρώσει στο ΔΝΤ ποσά ύψους 750 εκατ. ευρώ).

Η κυβερνητική απόφαση περιβάλλεται με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία δημοσιεύτηκε χτες στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΝΠ αποκτά και αναδρομική ισχύ, με ημερομηνία εφαρμογής από 17 Μάρτη, προκειμένου να «κυρωθεί» εκ των υστέρων η «εθελοντική» εκχώρηση ρευστότητας, από σειρά φορέων του δημόσιου τομέα και των «πρόθυμων» διοικήσεών τους...

Την ίδια ώρα, εντείνονται και οι διεργασίες σχετικά με το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, ενώ προ των πυλών εμφανίζεται πλέον και η επόμενη δέσμη αντιλαϊκών μέτρων. «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», είναι η μόνιμη επωδός της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποστέλλει νέα μηνύματα γύρω από την επάρκεια ρευστότητας, ενώ η πλευρά του ΔΝΤ, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, διεκδικεί μεγαλύτερο ειδικό βάρος στο πλαίσιο της αντιλαϊκής διαβούλευσης για την «επόμενη μέρα».

Υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός

Αναλυτικότερα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει:

-- «Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας», οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, υποχρεούνται να εκχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να τα μεταφέρουν στην Τράπεζα της Ελλάδας.

-- Όπως ρητά αναφέρεται, το ίδιο θα ισχύσει και για τους προθεσμιακούς λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δημόσιοι φορείς, από σήμερα κιόλας, υποχρεώνονται να «σπάσουν» τις προθεσμιακές καταθέσεις τους και βέβαια να χάσουν τα υψηλότερα έσοδα που ανέμεναν από τις καταθέσεις προθεσμίας και όχι μόνο για την επόμενη περίοδο, αλλά και γι' αυτήν που είχε προηγηθεί. Από την υποχρεωτική δέσμευση εξαιρούνται μόνο τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, δηλαδή ούτε καν για τις ανάγκες μισθοδοσίας του μήνα και για τις άλλες λειτουργικές ανάγκες.

-- Από την υποχρεωτική δέσμευση, «εξαιρούνται» - για την ώρα - οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης. Κάθε άλλο παρά τυχαία βέβαια, η ΠΝΠ προβλέπει ρητά τη «δυνατότητα» μεταφοράς των διαθεσίμων τους στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας. Η ίδια εξαίρεση, ισχύει για Ανώνυμες Εταιρείας με κρατική συμμετοχή, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

-- Η ΠΝΠ ισχύει από τις 17 Μάρτη 2015, δηλαδή με αναδρομική εφαρμογή...

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα, επιστρατεύοντας «επιχειρήματα», όπως τάχα για βραχυπρόθεσμο δανεισμό του Δημοσίου για «μια χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες», μέσω πράξεων ρέπος. Στην πραγματικότητα, το αστικό κράτος θα έχει τη δυνατότητα να έχει δεσμευμένα τα ποσά αυτά μέσω αλλεπάλληλων ανανεώσεων. Να υπενθυμίσουμε το γεγονός ότι στο «κούρεμα» του 2012 «κουρεύτηκαν» και αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και φορέων που βρίσκονταν στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας.

Εξάλλου, σήμερα εισάγεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών για κάθε είδους φορολογικές παραβάσεις μεγαλοεπιχειρηματιών (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μη απόδοση ΦΠΑ κ.ά.). Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση διευκόλυνσης μεγαλοεπιχειρηματιών, με διαγραφή και των προστίμων που τους επιβλήθηκαν, βρίσκεται ήδη σε φάση εφαρμογής...

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υφαρπάξει τα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών, των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, καταγγέλλουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι αλλά και εμπλεκόμενοι φορείς.  

«Να μην εφαρμοσθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» τόνισε η Ελπίδα Παντελάκησε παρέμβαση της στην έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρόκειται για «προκλητική απόφαση, η οποία έχει τραγικές συνέπειες για τη λαϊκή οικογένεια και την καθημερινότητά της». Υπογράμμισε ότι «ο λαός θα πληρώσει το μάρμαρο» και πρόσθεσε ότι δεν είναι για όλους η στάση ή η μετάθεση πληρωμών υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση «χάρισε τα πρόστιμα σε επιχειρηματικούς ομίλους» και πως η κυβέρνηση «είχε χρήματα όταν έκανε συμφωνία για 500 εκατομμύρια δολάρια για εξοπλιστικά προγράμματα».

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου έδωσε, σήμερα Τρίτη, για το θέμα οδήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 

Σε δήλωσή του χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, ο Νίκος Σοφιανός χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης. Μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διακόπηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καταδικάζει με ψήφισμά του την κυβερνητική απόφαση ενώ συνεδριάζει εκ νέου σήμερα για το θέμα.(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Σε δήλωσή του οδήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος καταδίκασε την απόφαση. (Δείτε τη δήλωση στο 05.51'').

ΟΔήμος Πετρούπολης ξεκινά γύρο πρωτοβουλιών, με σκοπό να γνωστοποιήσει τις εξελίξεις στο λαό της πόλης και να τον καλέσει σε αγώνα και επαγρύπνηση, ενώ ήδη έχει συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα καλεί τα σωματεία και το λαό, οΔήμος Χαϊδαρίου(Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ). 

Ο Βαγγέλης Μπούτας,περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, καλεί τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην επιτρέψουν καμία δέσμευση (διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Έγινε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) καθώς και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Άμεση η αντίδραση τουΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωση τουΓραφείου Τύπουμεταξύ άλλων αναφέρει:«Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων. Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI». (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

Την καταδίκη τους εκφράζουν η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου, ηΑΣΓΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕπου διοργανώνει κινητοποίηση την Πέμπτη 23 Απρίλη, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ ΑχαΐαςΣωματείο εργαζομένων καθαριότητας Δήμου Πατρέων,Σωματείο οδηγών χειριστών Δήμου ΠατρέωνΣωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Λάρισας, Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Ζακύνθου, Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Θεσσαλονίκης.

Επίσης, την αντίθεσή της εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση σε Περιφέρειες και δήμους: Βόλου, Ιστιαίας Εύβοιας, Ηρακλείου Κρήτης, Λιβαδειάς, Β. Αιγαίου.


Πηγές:

www.rizospastis.gr

www.902.gr