Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας - Επίκαιρη η πρόταση για την αντιπλημμυρική προστασία

oikodomoiΤην τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Συγκεκριμένα τονίζει:

«Αυτές τις ημέρες με τις καταστροφικές πλημμύρες φάνηκε η τεράστια ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η εικόνα της κοσμοπολίτικης Ρόδου κατέρρευσε μετά από μια έντονη νεροποντή.

Ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν άφθονο χρήμα σε ξενοδόχους και στο μεγάλο κεφάλαιο για τον τουρισμό, δρομολογώντας έργα βιτρίνας, αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, νοικοκυριά, σπίτια.

Η νεροποντή που σημειώθηκε στη Ρόδο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο ότι η χώρα μας παραμένει αθωράκιστη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν τον τόπο.

Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική με την οποία προωθείται συνειδητά η αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, χωρίς την παράλληλη κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Επιτράπηκε με νόμους το μπάζωμα ρεμάτων, η καταπάτηση και το κτίσιμο ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου.

Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά.

Όσο δεν παίρνονται μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα βεβαίως δε θα εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές που θα μειώνουν και θα ελαχιστοποιούν φαινόμενα σαν αυτά που ζει ο ροδίτικος λαός και έχουν ζήσει και άλλες περιοχές της χώρας στο παρελθόν.

Γι' αυτό διεκδικούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε ακόμα και τα όποια απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για το λαό.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι πρόταση ενταγμένη σε ένα κεντρικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων. Απαιτούμε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για την αποκατάσταση των ζημιών στο ύψος των δαπανών που απαιτούνται και την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Ο ΟΑΕΔ να καταβάλει επίδομα σε όλους τους πληγέντες εργαζόμενους».

 


 

Πηγή:  rizospastis.gr