Αποσάθρωση της δημόσιας υγείας και στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

ygeia zeugari-giatrosΤην Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Star, μεταδόθηκε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Τραγόμαλλου, με θέμα την κάλυψη της εξωσωματικής γονιμοποίησης από το ταμείο του ΕΟΠΥΥ.

Στο κλείσιμο του ρεπορτάζ έλεγε με στόμφο η δημοσιογράφος ότι ο ΕΟΠΥΥ δίνει στα ζευγάρια μόλις 352€ για 4 προσπάθειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα, για να «γεμίσει» το ρεπορτάζ και να επισφραγιστεί η είδηση, κλείνει με δηλώσεις ζευγαριού που η σύζυγος λέει ότι «αποφάσισαν να μην ασχοληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί δεν αξίζει τον κόπο» !!!

Όποια ζευγάρια έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία, ξέρουν καλύτερα. Γιατί αν η εν λόγω κυρία πήρε τις πληροφορίες της από τη δημοσιογράφο του STAR, λογικό να δηλώνει απογοητευμένη…

ygeia eksosΔεν είναι αρκετή η αγωνία και ο αγώνας των ζευγαριών, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, έχουν βαλθεί ακόμα και σ’ αυτό να σπρώχνουν τον κόσμο είτε σε ιδιωτικές κλινικές (αμφιβόλου ποιότητας) είτε στην απογοήτευση!

Και μόνο με την αναφορά σε αυτό, μπορεί να καταλάβει κανείς για πόσο λεπτό θέμα πρόκειται. Η διαδικασία για τα ζευγάρια είναι από μόνη της εξαιρετικά ψυχοφθόρα, αφού σύμφωνα με ιατρικές μελέτες ακόμη και με την εξωσωματική γονιμοποίηση τα ποσοστά επιτυχίας για τις τρεις πρώτες προσπάθειες είναι αντίστοιχα 10, 20 και 30%. Επίσης, έρευνες μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι η λήψη των συγκεκριμένων φαρμάκων σε τέσσερα «πρωτόκολλα» (τέσσερις προσπάθειες) δεν προκαλούν μακροπρόθεσμα σοβαρές παρενέργειες στον γυναικείο οργανισμό.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μεν 4 προσπάθειες αλλά 2 ανά έτος. Είναι σαφής ιατρική οδηγία η απόσταση μεταξύ των προσπαθειών να είναι τουλάχιστον 4 μήνες, αφού έτσι κι αλλιώς ο γυναικείος οργανισμός δεν επανέρχεται σε φυσιολογική ροή πριν από αυτό το διάστημα!

Άλλη μια σημαντική πληροφορία που αποκρύπτει το ρεπορτάζ είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ μέχρι και πριν από 2 χρόνια κάλυπτε 100% και πλέον ζητά μικρή συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα αξίας 5.000€ κατά μέσο όρο ανά προσπάθεια!

Προφανώς για το υπουργείο Υγείας είναι ακριβό σπορ η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η στήριξη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν δεκάδες ιδιωτικές κλινικές που πραγματοποιούν ίσως εκατοντάδες εξωσωματικές ετησίως, με ταρίφα ΜΟΝΟ την αμοιβή γιατρού τις 3.000€.

Με την αποσάθρωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και την γιγάντωση του αντίστοιχου ιδιωτικού τομέα αποφασίζουν πια ποιος θα πεθάνει και ποιος θα γεννηθεί…

ygeia

 

Δείτε εδώ τις διαδικασίες έγκρισης εξωσωματικής που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ 12.04.2013