Προωθούν τη μαθητεία με μοχλό τις επιχειρήσεις - «Ευρωπαϊκή συμμαχία για τη μαθητεία»

Σχετική πρωτοβουλία ανακοίνωσε η πολυεθνική "Nestle"

nestle mathiteiaΑπό την Αθήνα ανακοίνωσε την Παρασκευή η ευρωπαϊκή πολυεθνική «NΕSTLE» την έναρξη πρωτοβουλίας με τίτλο «Η "NΕSTLE" χρειάζεται τη νεολαία», στα πλαίσια της οποίας παρουσιάστηκε σχέδιο για 20.000 θέσεις (οι 500 περίπου αφορούν την Ελλάδα) για εργασία, μαθητεία και πρακτική άσκηση για νέους έως 30 ετών, στις επιχειρήσεις της «NESTLE» σε όλη την Ευρώπη.

Η ανακοίνωση των παραπάνω ήρθε λίγες μέρες μετά τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανεργία των νέων και συνδέονται με τα σχετικά προγράμματα της λυκοσυμμαχίας για την ανακύκλωση της ανεργίας, την εκτόνωση της δυσαρέσκειας και την παραπέρα εξυπηρέτηση των μεγάλων ομίλων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της «NESTLE» αποτελεί μέρος της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις θέσεις μαθητείας» που υλοποιεί η Κομισιόν από τον Ιούλη.

Στα πλαίσια της χτεσινής εκδήλωσης χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, ενώ μίλησαν η Επίτροπος Εκπαίδευσης της ΕΕ, Α. Βασιλείου και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

«Η αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Δράσης "Εγγύηση για την Νεολαία" θα είναι από τους κεντρικούς άξονες των παρεμβάσεών μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας» σημείωσε ο Γ. Βρούτσης. Χαρακτήρισε ακόμα την πρωτοβουλία της πολυεθνικής «δείγμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και επιχείρησε να την εμφανίσει ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα, να τη συνδέσει με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας που θα δώσουν υποτίθεται λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. «Οι θέσεις εργασίας δε δημιουργούνται ούτε με νομοθετήματα, ούτε με υπουργικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας επιτυγχάνεται μόνο όταν υπάρχει έκρηξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας», είπε χαρακτηριστικά.

anergiaΗ «Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία», αξιοποιώντας την τεράστια ανεργία των νέων, επιδιώκει να διευρύνει τη μαθητεία, δηλαδή τη φθηνή και χωρίς δικαιώματα δουλειά για τους νέους, να δρομολογήσει αλλαγές στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των χωρών στα πρότυπα της «μάθησης στο χώρο εργασίας», αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο των ίδιων των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων μαθητείας.

Στα πλαίσια της προώθησης της μαθητείας εντάσσεται και η δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιχειρήσεων με κριτήριο τη δημιουργία θέσεων μαθητείας και πρακτικής άσκησης. Μάλιστα και στην Ελλάδα πριν λίγες μέρες δόθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, θέτοντας σε εφαρμογή πιλοτικό σχήμα δανειοδότησης επιχειρήσεων στους κλάδους της βιομηχανίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Κριτήριο για τη χρηματοδότηση θα είναι η προσφορά επαγγελματικής εκπαίδευσης σε νέους ή η συνεργασία των επιχειρήσεων με επαγγελματικές σχολές ώστε να απασχολούν σπουδαστές στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.

 


 

Πηγή: 902.gr