ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας - Κινητοποιήσεις ενάντια σε καταργήσεις νοσοκομείων - διαθεσιμότητες

Συγκέντρωση την Παρασκευή στο υπουργείο Υγείας

pame ygeiasΕργαζόμενοι και ασθενείς διαδηλώνουν ενάντια στην κατάργηση νοσοκομείων τη μέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα όσων μπαίνουν σε διαθεσιμότητα

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι θα κάνουν την Παρασκευή (ημέρα που ανακοινώνονται τα ονόματα των 1.618 που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα) εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους με Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και ασθενείς να συμμετέχουν μαζικά και να πιέσουν μέχρι τελευταία στιγμή ώστε να μην απολυθεί κανένας και να μην καταργηθούν 8 νοσοκομεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα σωματεία εργαζομένων στην «Πολυκλινική» και στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» αποφάσισαν 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο. Απόφαση για στάση εργασίας και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Υγείας πήρε και το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο «Θριάσιο», ενώ την Πέμπτη θα γίνει Γενική Συνέλευση.

Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και άτομα με αναπηρία, χρόνιοι πάσχοντες και οι οικογένειές τους. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, στο κάλεσμά της:

«Κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ συνεχίζουν τη βάρβαρη πολιτική και στην Υγεία, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Κλείνουν νοσοκομεία, διαλύουν εξειδικευμένα τμήματα για βαριές χρόνιες παθήσεις και την αναπηρία. Τα Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) μέσω των συγχωνεύσεων οδηγούνται σε κλείσιμο και στους ιδιώτες, ενώ τα ιδρύματα χρόνιων παθήσεων έχουν καταντήσει αποθήκες ψυχών.

Έκλεισαν όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ (1ο, 3ο,7ο), κλείνουν τώρα άλλα 8 και έπεται συνέχεια. Το κλείσιμο νοσοκομείων έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων και ιδιαιτέρα στους ανάπηρους και στους χρόνιους πάσχοντες.

Νοσοκομεία που, παρά τα τεράστια προβλήματά τους, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, τις πληρωμές που επέβαλαν στους ασθενείς για τις εξετάσεις και τη νοσηλεία, παρ' όλα αυτά στήριζαν έστω και περιορισμένα την υγεία των φτωχών - λαϊκών στρωμάτων.

Αντί το κράτος να παρέχει δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια στο λαό, η πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης με τις εντολές της ΕΕ μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα. Οσες δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας απομείνουν από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με λιγότερους και φθηνούς εργαζόμενους και με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων. Μεταφέρουν με αυτόν τον τρόπο, το κόστος στους ίδιους τους ασθενείς και στις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή, δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοί μας σταματούν τις αναγκαίες θεραπείες επειδή απλά δεν έχουν να πληρώσουν. Σπέρνουν με την πολιτική τους το θάνατο για να στηρίξουν την κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών.

Περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο αποφασιστικός αγώνας, η συγκρότηση μιας πανίσχυρης λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή τους, για μια άλλη κοινωνία, για μια άλλη εξουσία.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ:

  • Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο, να μη συγχωνευθεί καμία κλινική, να μην κλείσει κανένα κρεβάτι.
  • ΟΧΙ στο μέτρο της κινητικότητας. Καμία απόλυση εργαζομένου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Να μη μείνει κανένας χωρίς τα αναγκαία φάρμακα και θεραπείες επειδή δεν έχει να πληρώσει. ΟΧΙ στο χαράτσωμα των ασθενών για εξετάσεις, νοσηλεία.
  • Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας Υγεία και Πρόνοια, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο «Σισμανόγλειο» έχουν ανακοινώσει κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο για τις επόμενες μέρες.

Στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων καλύπτει την 4ωρη στάση εργασίας σήμερα, ενώ οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι έξω από την 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην οδό Αριστοτέλους.