Συναγερμός για το Ασφαλιστικό

asfalistiko 2

Οι τσεκουρεμένες συντάξεις και οι παροχές που έχουν μείνει στην Υγεία και στην Πρόνοια βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου σφαγιασμού. Αυτό επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Βρούτση ότι από Σεπτέμβρη ανοίγει ξανά το Ασφαλιστικό. Αυτό επαληθεύουν και οι «συστάσεις» του ΔΝΤ και της Κομισιόν, ότι οι «υπερβάσεις» - όπως λένε - στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ είναι ο βασικός παράγοντας αστάθειας για τα δημοσιονομικά του κράτους. Που σημαίνει νέες περικοπές. Στα μέτρα που έχουν ψηφίσει έως τώρα σχεδιάζουν να προσθέσουν - ανάμεσα σε άλλα - και τα εξής:

  • Από την αρχή του 2015 καταργείται η βασική σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και καθιερώνεται ως βασική αυτή των 360 ευρώ! (νόμος Λοβέρδου).
  • Θα προωθηθεί νέα μείωση των συντάξεων, που θα ξεπεράσει το 35%.
  • Από το 2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμα και αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  • Τα εφάπαξ βοηθήματα θα συρρικνωθούν.
  • Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014 - 2016, ενώ θα υπάρχει αύξηση και ενοποίηση των εισφορών των εργαζομένων με συμπίεση προς τα κάτω των ενιαίων παροχών.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουν νέο σφαγείο σε συντάξεις και παροχές, με αφορμή την άσχημη και εκρηκτική κατάσταση των οικονομικών των Ταμείων, που σκόπιμα έχουν προκαλέσει. Επικαλούνται τα άδεια Ταμεία αυτοί που:

  • Μειώνουν δραστικά την κρατική επιχορήγηση. Π.χ., στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) για το 2013 είναι μειωμένες από 32% μέχρι και 40%.
  • Στέγνωσαν τα Ταμεία εξαιτίας των μειωμένων εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές, την ανεργία, τις μειώσεις μισθών, την επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας, της μερικής και ανασφάλιστης εργασίας.
  • Διατηρούν ανείσπρακτες τις βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, που εκτιμούνται στα 8 δισ. ευρώ.
  • Κατακρεούργησαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με απώλειες πάνω από 12 - 16 δισ. λόγω του «κουρέματος» των ομολόγων. Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ χάθηκαν το 1999 από το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο. Πάνω από 58 δισ. ευρώ άρπαξαν βιομήχανοι - τραπεζίτες από το 1951 έως το 1975 κ.ά.

Το γκρέμισμα των κατακτήσεων σε Ασφαλιστικό και συντάξεις αποτελεί βασική πλευρά της στρατηγικής της ΕΕ. Ο στόχος τους είναι να απαλλαγούν τα μονοπώλια και το κράτος από την όποια συμμετοχή είχαν στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, να παραδοθούν εξολοκλήρου η Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση είναι ανάγκη η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να περάσουν στην αντεπίθεση. Κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο παραγόμενος πλούτος και οι δυνατότητες σήμερα είναι τεράστιες. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί μόνιμη εργασία για όλους με διευρυμένο ελεύθερο χρόνο, να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης ειδικά για τις γυναίκες, με σύγχρονες και εντελώς δωρεάν παροχές Υγείας, Παιδείας και διασφάλιση της σύνταξης για όλους. Αυτό προϋποθέτει άλλη εξουσία, λαϊκή, και οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

 


Πηγή: Ριζοσπάστης