Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Από σήμερα το διήμερο πολύπλευρης δράσης ενάντια στις απολύσεις

syndikato-ota-attikhs-01Σε εξέλιξη βρίσκονται αγωνιστικές δράσεις σε σειρά δήμων, στο πλαίσιο του διήμερου πολύπλευρης δράσης σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στο οποίο κάλεσε τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Στο πλαίσιο του διημέρου δράσης πραγματοποιούνται συσκέψεις φορέων, παρεμβάσεις στις Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια και δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα από τους σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνόμους.

Ενδεικτικά, στο Δήμο Ελευσίνας το Σωματείο Εργαζομένων προγραμματίζει σήμερα παρέμβαση στο δήμαρχο. Στους Αγίους Αναργύρους θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση του Σωματείου στο Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα και συγκέντρωση στο Δημαρχείο αύριο Τρίτη. Στην Ηλιούπολη πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο δήμαρχο και αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων του δήμου.

Την ίδια ώρα που ξετυλίγεται αυτό το πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης, μια σειρά δήμαρχοι διευκολύνουν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης, σπεύδοντας να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις που ανοίγουν το δρόμο στην απόλυση σε σχολικούς φύλακες κλπ.

Αναλυτικά στο κάλεσμά του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής αναφέρει:

«Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ολιγαρχία, προχώρησε στην ψήφιση ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου-λαιμητόμο, με το οποίο στέλνει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου όπως οι σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνόμοι, συμβασιούχοι, εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα κ.ά.

Κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία εδραιώνουν το "νέο μοντέλο" Δημόσιας Διοίκησης, αποτελειώνοντας το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, ανοίγοντας το δρόμο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

Ταυτόχρονα έρχεται και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για να ενισχύσει το στόχο για φτηνή εργασία χωρίς δικαιώματα και ανάπαυση που ζητά χρόνια τώρα το μεγάλο κεφάλαιο.

Ως ταξικό κίνημα στον κλάδο οφείλουμε να εκτιμήσουμε τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, να βγάλουμε συμπεράσματα, να μελετήσουμε την πείρα, να καταγράψουμε τις διεργασίες και τις τάσεις, βάζοντας στους εργαζόμενους ανοιχτά τον προβληματισμό για το τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, την ανάγκη της οργάνωσης με στόχους και αιτήματα που απαντάνε στις σύγχρονες ανάγκες, την ανάγκη της ενότητας των εργαζομένων και σε ποια βάση, τον καταστροφικό ρόλο του κυβερνητικού και συναινετικού συνδικαλισμού στο κίνημα.

Γι΄ αυτό χρειάζεται και απαιτείται να γίνει συζήτηση στα σωματεία.

Αποτελεί πρώτιστο καθήκον, με ουσιαστική δουλειά τα σωματεία να συζητήσουν οργανωμένα, να καλέσουν τα μέλη τους να συμβάλουν με τη γνώμη τους. Να γίνει συζήτηση για την εκτίμηση της δράσης στους τόπους δουλειάς, τη συνέχεια στην οργάνωση της πάλης μας. Να συζητήσουν τα σωματεία πλατιά μέσω ΓΣ, να φωτιστούν οι εξελίξεις και τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο.

Να μην κυριαρχήσουν στη συζήτηση των σωματείων γενικές εκτιμήσεις, αλλά αντίθετα, με βάση την πείρα, να εμπλουτίζονται τα συμπεράσματα και οι στόχοι πάλης και οι μορφές οργάνωσης της πάλης, σε αντιπαράθεση με κυβέρνηση και δημάρχους. Να συζητήσουμε για το πώς θα ξεπεράσουμε δυσκολίες, θα βελτιωθεί η δουλειά μας στη διάρκεια της πάλης, στο πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα που η κυβέρνηση θα αρχίσει να υλοποιεί και να κλιμακώνει τα αντεργατικά της μέτρα.

Να μην επιτρέψουμε να περάσει στους εργαζόμενους η αναμονή και η απογοήτευση που και τα δυο τροφοδοτούν την αναποτελεσματικότητα, τον κίνδυνο της αποστράτευσης, του φόβου, την εναπόθεση των ζητημάτων της πάλης σε λύσεις από τα πάνω, στην αναζήτηση δηλαδή της σωτηρίας σε μια άλλη κυβέρνηση, έναν άλλο διαχειριστή.

Συνάδελφοι, η κριτική μας στην ΠΟΕ ΟΤΑ δεν στέκεται στις μορφές του αγώνα, αλλά στο περιεχόμενο και τις συμμαχίες της. Είμαστε αντίθετοι με την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ που αφήνουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα κατά των απολύσεων στους δημάρχους και προχωράνε αντάμα.

Μιλάνε για "κοινό μέτωπο" κρύβοντας ότι οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου αποτελούν χρόνια τώρα το "δούρειο ίππο" για το πέρασμα από τους δήμους της κυβερνητικής πολιτικής.

Να αποκαλύψουμε το ρόλο των δημάρχων που έχουν σοβαρή ευθύνη με πρόταση που κάνουν για επιμερισμό των απολύσεων μεταξύ κεντρικής και τοπικής διοίκησης, για δήθεν "αξιοκρατική" αξιολόγηση δομών και προσώπων που στην ουσία νομιμοποιούν τις απολύσεις. Δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, με την πρότασή τους για "ενδοδημοτική κινητικότητα" που αποτελεί έναν επιπρόσθετο κίνδυνο για τους εργαζόμενους.

Συνάδελφοι:

Προχωράμε σε διήμερο πολύπλευρης δράσης των σωματείων την Δευτέρα 29 Ιούλη και Τρίτη 30 Ιούλη.

Με συσκέψεις φορέων, με προτεραιότητα όσων πλήττονται από τις απολύσεις στον κλάδο μας (π.χ. συλλόγους γονέων, Λαϊκές Επιτροπές), αλλά και άλλων που είναι κι αυτοί θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και ανοίγουμε το ζήτημα των απολύσεων ως ζήτημα που αφορά όχι μόνο όλους τους εργαζόμενους, αλλά και τα λαϊκά στρώματα, αφού υποβαθμίζονται περισσότερο οι όποιες παρεχόμενες υπηρεσίες. Το αναδεικνύουμε ως ζήτημα-κρίκο στην ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας.

Κάνουμε παρεμβάσεις στις Δημοτικές Αρχές και τα Δημοτικά Συμβούλια και απαιτούμε:

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις απολύσεις και το νέο πολυνόμο.

Κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να μη δεχτεί να γίνει καμιά απόλυση εργαζομένων.

Φτιάχνουμε Επιτροπές Αγώνα από τους συναδέλφους σχολικούς φύλακες και δημοτικούς αστυνόμους ώστε μαζί με τα σωματεία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Με ανακοινώσεις μας εξηγούμε ότι στις απολύσεις οδηγούμαστε όχι μόνο μέσα από τη διαθεσιμότητα, αλλά και μέσα από τις αξιολογήσεις δομών και προσώπων, μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων, καθώς και από την υποχρηματοδότηση των δήμων και η λαϊκή οικογένεια θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη».

 


 

Πηγή: 902.gr