ΟΕΚΙΔΕ – ΜΑΣ - Στις 25 Ιούλη η εκδήλωση μνήμης για την Σ. Βασιλακοπούλου

Sotiria VasilakopoulouΣτις 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει φέτος η εκδήλωση μνήμης και τιμής, για τη συμπλήρωση 33 χρόνων από τη δολοφονία της ΚΝίτισσας φοιτήτριας της Παντείου Σωτηρίας Βασιλακοπούλου έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο της δολοφονίας (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης) και τη συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής και οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ της Παντείου.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζεται:

«Ο δρόμος που βάδισε η Σωτηρία, τα οράματά της, 33 χρόνια μετά είναι για εμάς οδηγός του αγώνα μας.

Σήμερα που η επίθεση του κεφαλαίου, του κράτους του και των κομμάτων που το υπηρετούν εντείνεται τσακίζοντας κάθε κατάκτηση των εργαζομένων, σήμερα που η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης καλείται να παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα και να ζήσει μια ζωή κόλαση, είναι επιτακτική η ανάγκη του ανυποχώρητου αγώνα για να προστατέψουμε τη ζωή μας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η οργανωμένη δράση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, Πανεπιστήμιο, στις λαϊκές γειτονιές μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που βιώνουμε είναι μονόδρομος για να τους εμποδίσουμε, να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους που τσακίζει τη ζωή μας.

Συνεχίζουμε στα βήματα της Σωτηρίας, κρατάμε ψηλά τη σημαία της αντίστασης, της ρήξης, της αντεπίθεσης ως την τελική νίκη».

Το χρονικό

Είκοσι οχτώ Ιούλη 1980 και ώρα 2.30 το μεσημέρι. Παραμονή της πανεργατικής απεργίας και συγκέντρωσης στην Αθήνα, ενάντια στην ακρίβεια, την ανεργία και τις απολύσεις. Ριγμένοι στη μάχη της ενημέρωσης οι νέοι κομμουνιστές έδιναν το δυναμικό "παρών", ταγμένοι στο πλευρό της εργατικής τάξης. Εξω από την πύλη του γκέτο της ΕΤΜΑ περίμεναν να σχολάσει η πρωινή βάρδια του εργοστασίου, να τους δώσουν την προκήρυξη του Κόμματος για την πανεργατική απεργία, να μιλήσουν μαζί τους.

Ανάμεσα στους ακούραστους νέους του αγώνα και η Σωτηρία Βασιλακοπούλου. Μαζί με τους συντρόφους της και με όπλο την ακούραστη φωνή της καλούσε τους εργάτες για ένα μέλλον που τους ανήκει. Αυτή τη φωνή που δεν αντέχουν τα αφεντικά. Και δόθηκε η διαταγή: "Μακριά αυτή η φωνή από τα αυτιά των εργατών. Γρήγορα στα πούλμαν. Μη δίνετε βάση στους συγκεντρωμένους κομμουνιστές. Κλείστε τα παράθυρα να μην δώσουν την προκήρυξη".

Μάταια όμως. Οι προκηρύξεις αλλάζουν χέρια, τα παράθυρα των πούλμαν ανοίγουν διάπλατα, οι εργάτες ακούνε τους κομμουνιστές. Ξαφνικά ο οδηγός Μ. Χαρίτος αναπτύσσει ταχύτητα πάνω στη στροφή. Η Σωτηρία απλώνει τελευταία φορά το χέρι με την ανακοίνωση. Δεν προλαβαίνει. Το πούλμαν πέρασε πάνω από το σώμα της, συνθλίβοντας τα 21 της χρόνια. Η πικέτα, τα γυαλιά της και λίγα λουλούδια στη ματωμένη άσφαλτο.

Σε λιγότερο από μισή ώρα μια οργισμένη συγκέντρωση οργανώθηκε έξω από το εργοστάσιο. Η κυβέρνηση απαντά με την ακόλουθη δήλωση: "Εξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ συνέβη ένα πολύ λυπηρό ατύχημα. Αλλά δε συμμεριζόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλονται να πολιτικοποιηθεί το αστυνομικό δελτίο"! Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται. Το έγκλημα χαρακτηρίζεται "τροχαίο ατύχημα". Ο φυσικός αυτουργός παραπέμφθηκε για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας". Δικάζεται σε 12 μήνες φυλάκιση, που εξαγοράζει προς 200 δραχμές την ημέρα. Λίγες ώρες αργότερα η τραγική είδηση της δολοφονίας της Σωτηρίας είχε φτάσει σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας αισθήματα οργής και αγανάκτησης. Η διοίκηση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών Αττικής και η Εργοστασιακή Επιτροπή εργαζομένων στην ΕΤΜΑ κήρυξαν απεργία. Στις 9 το βράδυ τα ΜΑΤ χτύπησαν άγρια τους εργάτες. Η σκληρή μάχη της απεργίας στο κάτεργο της ΕΤΜΑ δόθηκε με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η μάχη κερδήθηκε. Η μορφή της Σωτηρίας ολοζώντανη στις συνειδήσεις της εργατιάς, πλανιέται πάνω από τη λαοθάλασσα, που ζητά ειρήνη και δουλιά. "Θα ζεις μέσα από τους αγώνες μας", υπόσχονται χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές στην κηδεία της.

 


 

Πηγή: Ριζοσπάστης 19.07.'13, 27.07'97