ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τις απολύσεις εργαζομένων από τα καταστήματα ΙΚΕΑ

Επίκαιρη Ερώτηση για τις απολύσεις εργαζομένων από τα καταστήματα ΙΚΕΑ οι οποίοι αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μείωση μισθών, προς τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

 

Ολόκληρη η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Στα καταστήματα ΙΚΕΑ η εργοδοσία έχει επιβάλλει με την απειλή της απόλυσης στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι στα ΙΚΕΑ με απόφαση Γενικής τους Συνέλευσης προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην πίεση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων η εργοδοσία δεν σταμάτησε να ασκεί φοβερή πίεση στους εργαζόμενους για να "συναινέσουν" απειλώντας τους και με απολύσεις.

Μετά τη λήξη της απεργίας, η εργοδοσία έστειλε τις ατομικές συμβάσεις εργασίας με εξώδικο στα σπίτια των εργαζόμενων, που δεν υπόγραψαν μειώσεις μισθών, με την απειλή της απόλυσης.

 

Οι απολύσεις είναι τρομοκρατικές, συνιστούν και συνδικαλιστική δίωξη, είναι απόρροια της άρνησης των εργαζομένων να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών.

Για τους παραπάνω λόγους, το σωματείο εμποροϋπαλλήλων προχώρησε σε εξώδικη διαμαρτυρία πρόσκληση προς την εταιρεία ΙΚΕΑ.

Ζητάει άμεσα τριμερή συνάντηση στο υπουργείο, στην οποία θα παρευρίσκονται και οι απολυμένοι εργαζόμενοι.

Πέραν, τούτου έχουμε την περίπτωση εργαζομένων στα ΙΚΕΑ των Σπάτων που παρότι υπέγραψαν τη μείωση του μισθού τους, υπό το καθεστώς φόβου, απολύθηκαν. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις μας, για το στόχο (από πλευράς εταιρείας) αντικατάστασης των εργαζομένων των 700 ευρώ με εργαζόμενους των 586 και 511 ευρώ μεικτά το μήνα. Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι οι πρόσφατοι αντεργατικοί νόμοι και τα μνημόνια υπηρετούν τα μονοπώλια και μόνο τα μονοπώλια, καταβαραθρώνοντας τους μισθούς των εργαζομένων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα θα λάβει για να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις

Τι μέτρα θα λάβει για να σταματήσουν οι πιέσεις της μεγαλοεργοδοσίας σε βάρος των εργαζομένων προκειμένου να "δεχτούν" τις μειώσεις μισθών».

 

 

Αναδημοσίευση απο το Ριζοσπάστη, Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012