Συγκλονίστηκε η χώρα από την παλλαϊκή συμμετοχή στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών

Σκληρή αναμέτρηση με εργοδοσία, κράτος και μηχανισμούς. Πιο δυναμωμένο βγαίνει το λαϊκό κίνημα. Συγκλονίστηκε η χώρα από την παλλαϊκή συμμετοχή στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών.
 
Δύο μέρες σκληρής μάχης. Δύο μέρες αναμέτρησης της εργατικής τάξης με τη μεγαλοεργοδοσία, την κυβέρνηση, το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς τους. Η 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό. Ενα αποφασιστικό βήμα έγινε στην οργάνωση των εργαζομένων, στη ριζοσπαστικοποίηση της συνείδησής τους, στην περιφρούρηση των λαϊκών αγώνων, στο προχώρημα της κοινωνικής συμμαχίας με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν για πρώτη φορά στο δρόμο, διαδήλωσαν με τα συνδικάτα, τις λαϊκές επιτροπές, τους μαζικούς φορείς, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ, την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
 
 
 
 
 
 

 

 

Για δύο μέρες, οι τόποι δουλειάς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα σχολεία και οι σχολές νέκρωσαν. Την πρώτη μέρα, όλα τα μικρομάγαζα σε όλη χώρα παρέμειναν κλειστά. Οι πλατείες, οι δρόμοι απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν από εργατόκοσμο, νέους, σπουδαστές, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, λαϊκές οικογένειες, ανθρώπους όλων των ηλικιών. Ηταν οι μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

1Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ: Οι μαζικότατες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ συγκλονίζουν όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, την ώρα που ξεκινάει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, οι διαδηλωτές ήδη έχουν καταλάβει όλη τη Σταδίου από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα. Οταν πια ξεδιπλώνεται όλη η πορεία του ΠΑΜΕ, τότε ένα ανθρώπινο ποτάμι κυκλώνει την Ομόνοια, το Σύνταγμα μέχρι την Πανεπιστημίου στο ύψος της πλατείας Κοραή.

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς «νεκρώνουν». Η εργατική τάξη της χώρας, έχοντας στο πλευρό της τα λαϊκά σύμμαχα στρώματα, κάνει πράξη το «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά»: Είναι ενδεικτικό ότι κανένας εργάτης δεν πήγε για δουλειά στα εργοστάσια «Tasty», ΜΕΒΓΑΛ, «Νίκας», ΕΒΓΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΔΕΛΤΑ, ΝΕΣΤΛΕ, ΦΑΓΕ «Τερκενλής», «Καούσης», «Δρακουλάκης», «Σιτροέν», «Παπαστράτος», «Ελαιουργία», στην Ιχθυόσκαλα, στη Ζώνη και αλλού. Δε μπήκανε μπροστά οι μηχανές στις φαρμακοβιομηχανίες ΑΛΑΠΙΣ, ΛΑΒΙΦΑΡΜ, ΚΛΕΒΑ, ΛΟΡΕΑΛ, στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, στη ΣΥΝΦΑ.

Στη Θεσσαλονίκη εμπορικά καταστήματα, μικροβιοτεχνίες, φαρμακεία έμειναν κλειστά. Υψηλή η συμμετοχή των απεργών σε μεγάλα εργοστάσια όπως: «ΑΓΝΟ», «Μπαρμπα-Στάθης», «ΑΜΕΡΙΚΑΝ ΣΝΑΚ», «ΑΛΛΑΤΙΝΗ», «ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ», «HELLENIC KATERING». Σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στην απεργία, όπως στους εξής εργασιακούς χώρους: «Τσιμέντα Χαλκίδας», ΣΕΛΜΑΝ, ΛΑΡΚΟ, ELBISCO (πρώην «Αλατίνη»), ΒΕΤ ΑΕ, «Γκαλένικα» και «Λαϊδίτης», ΕΤΕ, ΑΤΕ, Εμπορική Τράπεζα, Δήμος Χαλκίδας Αλιβερίου - Κύμης, Λιβαδειάς και Θήβας, στην ΠΕΣΙΝΕ, σε Εργολάβους ΠΕΣΙΝΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ Θήβας και Λιβαδειάς στο 100%, ΕΑΒ, «Μόρνος» και «Σνάιντερ». Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα.

2Η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ: Αν και η συμμετοχή στην απεργία είναι μικρότερη από την πρώτη μέρα, τα ποσοστά συμμετοχής παραμένουν υψηλά και στους χώρους δουλειάς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις σχολές και στα σχολειά κυριαρχεί η ίδια εικόνα «νέκρωσης». Στην Αθήνα, η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για περικύκλωση της Βουλής βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στον εργατόκοσμο όλου του Λεκανοπεδίου και όλα τα πούλμαν φτάνουν γεμάτα. Στο μεταξύ, κόσμος συρρέει διαρκώς στο Σύνταγμα σε όλη την πολύωρη διάρκεια της περικύκλωσης. Η προσπάθεια τρομοκράτησης του κόσμου, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα, δεν έπιασε τόπο.

Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή νέων δυνάμεων στο μπλοκ του κλαδικού Σωματείου στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής και τις δύο μέρες. Ιδιαίτερα τη δεύτερη μέρα, εργαζόμενοι από ιδιωτικές τράπεζες και εισπρακτικές εταιρείες κατέφθαναν καθόλη τη διάρκεια της περικύκλωσης της Βουλής. Επαιρναν τηλέφωνο για να μάθουν πού βρίσκεται το μπλοκ να δηλώσουν το «παρών». Κάποιοι έφυγαν αφού είχαν καθίσει αρκετά, αλλά όταν έμαθαν για τη δολοφονική επίθεση προς τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, επεδίωξαν να επιστρέψουν είτε για να βοηθήσουν, είτε για να συμμετέχουν στη συγκέντρωση της Ομόνοιας.

Παρόμοια χαρακτηριστικά είχε και το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, τη δεύτερη μέρα της απεργίας, σε ασφαλιστικό ταμείο απήργησαν για πρώτη φορά όλοι οι εργαζόμενοι και ένα μεγάλο κομμάτι τους ήρθε, επίσης για πρώτη φορά, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στο συγκεκριμένο μπλοκ. Σε μια σειρά δημόσια νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων τους και κατέβηκαν με δικά τους πανό, συσπειρωμένοι στις Επιτροπές Αγώνα που έχουν στηθεί από τις ταξικές δυνάμεις.

Με πειθαρχία, πυγμή, αποφασιστικότητα, αντιμετωπίζουν οι διαδηλωτές το χτύπημα των χαφιέδων. Ανασυντάσσονται, σφίγγουν τις αλυσίδες τους και έπειτα από ώρα αποχωρούν συντεταγμένα από την Πανεπιστημίου. Η ολοήμερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώνεται με μεγαλειώδη.

 

Ριζοσπάστης, Σάββατο 22 Οκτώβρη 2011