Να αξιοποιηθεί άμεσα το ακίνητο της Άρσης Βαρών προς όφελος των φοιτητών!

kinhtopoiisi-papeiΠαρέμβαση στο Ολυμπιακό Ακίνητο της Άρσης Βαρών στη Νίκαια πραγματοποίησαν χθες 10.09.2020 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά που συσπειρώνονται με το «Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών». 

Το τεράστιο ακίνητο έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και οι φοιτητές διεκδικούν να αξιοποιηθεί άμεσα για τις ανάγκες τους, για να ανοίξει η σχολή και να ξεκινήσει με όλα τα απαραίτητα μέτρα το χειμερινό εξάμηνο καθώς και να αξιοποιηθεί για τη στέγαση των φοιτητών, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Πειραιά δεν διαθέτει εστία, παρότι σπουδάζουν σε αυτό χιλιάδες επαρχιώτες φοιτητές!

Οι φοιτητές μάλιστα σημειώνουν ότι το εν λόγω ακίνητο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτές, δεδομένου ότι η συνολική έκταση φτάνει τα 65 στρέμματα, ενώ περιλαμβάνει αίθουσες εκδηλώσεων, ακόμα και ξενώνα με 38 ήδη διαμορφωμένα δωμάτια.

Είναι παραδειγματική η ολιγωρία διαχρονικά των Κυβερνήσεων και της σημερινής Δημοτικής Αρχής που το ακίνητο της Άρσης Βαρών τόσα χρόνια ουσιαστικά παραμένει κλειστό.

Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση Τράπαλη παραχώρησε την έκταση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μια έκταση που με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Νίκαιας από το 1987 ήταν χώρος προσδιορισμένος για ανέγερση σχολείων. Μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο χώρος ουσιαστικά εμπορευματοποιήθηκε με την παραχώρησης του στα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και την εγκατάσταση του Σπιτιού της Άρσης Βαρών.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας με τη Λαϊκή Συσπείρωση να διοικεί το Δήμο, με γνώμονα την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος του λαού και όχι την ιδιωτικοποίηση του, αποφάσισε την αξιοποίηση του από το Πανεπιστήμιο Πειραιά για να μεταφερθούν Τμήμα του, να διαμορφωθεί Εστία για τους φοιτητές, με παράλληλη χρηματοδότηση από το Κράτος της ανάπλασης μέρους των προσφυγικών τετραγώνων της πόλης για ανακατασκευή και αξιοποίηση τους ως Φοιτητική Εστία.

Στις 23.07.2008 το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας αποφάσισε το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Νίκαιας και Πανεπιστημίου Πειραιά για την αξιοποίηση του Σπιτιού της Άρσης Βαρών. Από τότε μέχρι σήμερα ουσιαστικά μένει αναξιοποίητο παρά τις ανάγκες των φοιτητών για Φοιτητική Εστία και μεταφορά Τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Νίκαια.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας - Ρέντη στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου και καλεί τη σημερινή Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες, να ασκήσει πίεση στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και στο Υπ. Παιδείας για την άμεση αξιοποίηση της Άρσης Βαρών προς όφελος των φοιτητών, ώστε να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα της φοιτητικής στέγασης.