Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το όργιο καταστολής σε βάρος διαδηλωτών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε

Η παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή σχετική συζήτηση στη Βουλή

Παρεμβαίνοντας χτες στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το όργιο καταστολής σε βάρος διαδηλωτών, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

Παίρνω το λόγο γιατί θέλω να επαναλάβω ορισμένα πράγματα και με την παρουσία σας (σ.σ. απευθύνεται στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη), γιατί στη συνέντευξη Τύπου κάνεις μονόλογο βέβαια. Στη συνέντευξη Τύπου αναφέραμε ότι επρόκειτο για ένα καλά μελετημένο, επεξεργασμένο, προσαρμοσμένο σχέδιο, που δεν ήταν καινούριο, ένα μελετημένο πολιτικά από την κυβέρνηση σχέδιο εκφοβισμού του κόσμου και τσακίσματος του κινήματος. Βεβαίως, επιχειρησιακά την ευθύνη την είχαν η αστυνομία και οι μηχανισμοί.

Υπάρχουν κρατικοί μηχανισμοί, υπάρχουν παρακρατικοί που ακουμπούν στο κράτος - δεν υπάρχει παρακρατικός μηχανισμός έξω από το κράτος - και υπάρχουν, ενδεχομένως, και άλλοι μηχανισμοί που τους ξέρετε και τους καλύπτετε. Θέλω να ξεκαθαρίσω τι σημαίνει για εμάς η έννοια "προβοκάτσια". Εμείς τουλάχιστον χρησιμοποιούμε την έννοια "προβοκάτσια", όταν καταφέρνουν οι διάφοροι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί να προσεταιριστούν αθώους ανθρώπους, τμήματα του λαού ενδεχομένως, απλούς ανθρώπους που παρασύρονται.

Αυτή είναι η έννοια της προβοκάτσιας. Προβοκάτσια δεν κάνει αυτός καθεαυτός ο αυταρχισμός της αστυνομίας και η κρατική καταστολή. Στην προβοκάτσια μπάζουν απλούς, αθώους ανθρώπους, αξιοποιώντας ένστικτα, αισθήματα, διαφωνίες κ.λπ. Αυτά, λοιπόν, που θα πούμε αφαιρούν από τη μέση ανθρώπους που μπορεί να παρασύρθηκαν σε κάποιο σχεδιασμό. Με αυτούς θα μιλήσουμε ιδεολογικά, πολιτικά, με οποιονδήποτε τρόπο. Δεν τους εντάσσουμε στο σχεδιασμό.

Η προβοκάτσια πετυχαίνει, λοιπόν, όταν μπουν απλοί και αθώοι άνθρωποι σε αυτήν την υπόθεση. Παραδείγματος χάριν, κύριε υπουργέ, είπατε ότι στο Μετρό υπήρχαν οι κουκουλοφόροι που ξεκουράζονταν και δεν υπήρχαν τραυματίες. Οταν κάναμε την παρέμβαση και μας διαβεβαιώσατε, εμείς στείλαμε τρεις γιατρούς και μία νοσηλεύτρια. Δεν είναι σωστή η εικόνα που μεταφέρατε. Σας τη μετέφεραν λάθος. Οντως, μέσα στο Μετρό υπήρχαν και αυτοί που λέτε, που ξεκουράζονταν για να πάρουν δυνάμεις ή δεν ξέρω γιατί.

Στο πρόχειρο ιατρείο, όμως, που έγινε, υπήρχαν τραυματίες εκείνη την ώρα. Ηταν τριάντα ή σαράντα τραυματίες από τζάμια και άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα. Από τους τέσσερις ανθρώπους που στείλαμε εμείς, οι οποίοι ήταν και συνδικαλιστές, οι δύο παρέμειναν. Γιατί παίρνετε την άλλη εικόνα, ότι δηλαδή ήταν μόνο κουκουλοφόροι; Είτε σε εσάς δεν τα μεταδίδουν κανονικά, είτε, για να το πω καθαρά, είστε αφελής.

Η περιφρούρηση δεν είναι αυταρχισμός

Προβοκάτσια υπήρχε, λοιπόν, πολιτικά επεξεργασμένη - το ξαναλέμε - από την κυβέρνηση και επιχειρησιακά από την αστυνομία. Τώρα, εάν υπάρχουν α', β', γ', δ' θύλακες της αστυνομίας, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ΕΔΕ. Θα σας πω και μία άλλη πλευρά: Οταν έγιναν τα γεγονότα της "Μαρφίν" και ακούστηκε το σύνθημα "η Βουλή να καεί", που τότε επιρρίφθηκε η ευθύνη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και ξέρετε τι είχε γίνει εκείνες τις μέρες, τις επόμενες μέρες οι εφημερίδες ήταν γεμάτες φωτογραφίες που έδειχναν τους γνωστούς ακροδεξιούς ή μεσοδεξιούς ή δεν ξέρω τι άλλο, από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, που πρωτοστατούσαν σε επεισόδια.

Πού το ξέρουμε εμείς; Εμείς δεν έχουμε φακέλους. Μέλη, όμως, του Κόμματος μας έλεγαν: Αυτός ανήκει σε αυτό το κόμμα και είναι φύλακας στο τάδε εργοστάσιο. Της Ελευσίνας, της Κερατέας κ.λπ. Βεβαίως, εμείς δεν πήγαμε στην αστυνομία να δείξουμε ποιοι ήταν αυτοί. Δεν τους είδε κανένας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης; Επισκεφτήκαμε τον κ. Χρυσοχοΐδη - σας λέω τώρα συγκεκριμένα - επειδή είχαμε πανελλαδικό κομματικό συλλαλητήριο και ξέραμε ότι υπήρχε συγκεκριμένος πολιτικός χώρος - και επίσημος και εξωθεσμικός - ο οποίος ήθελε να βάλει ανθρώπους μέσα στη συγκέντρωση με σκοπό να πετάξουν μία μολότοφ και να κάνουν επεισόδια - όχι να καταγράψουν ποιοι ήταν στο συλλαλητήριο - για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι μέσα από τους κόλπους του ΚΚΕ ξεπηδάνε γεγονότα, ότι το ΚΚΕ δεν είναι το κόμμα που καταφέρνει περιφρούρηση.

Πήγαμε, λοιπόν, επίσκεψη στον κ. Χρυσοχοΐδη επίσημα ως Κόμμα και ζητήσαμε δύο πράγματα. Το ένα ήταν να μας πει το πρόγραμμα του κ. Ερντογάν, γιατί εκείνες τις μέρες συνέπεσε να έρθει ο Ερντογάν στην Ελλάδα και δε θέλαμε να μπλεχτούμε με την επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν. Το δεύτερο που ζητήσαμε ήταν η αστυνομία να μείνει μακριά από το συλλαλητήριο του ΚΚΕ, πάρα πολύ μακριά - δε θέλαμε περιφρούρηση - γιατί δεν είχαμε εμπιστοσύνη. Και φυσικά ο κ. Χρυσοχοΐδης τα τήρησε. Κι έγινε πανελλαδικό κομματικό συλλαλητήριο, με την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, όπου υπήρχαν μια σειρά από ομάδες που ήθελαν να διαδηλώσουν, και δεν άνοιξε μύτη.

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, και το εξής πράγμα: Τα κόμματα, το κίνημα οφείλουν να αυτοπεριφρουρούνται, να μη θεωρούν ότι η περιφρούρηση είναι αυταρχισμός. Και να μη λένε ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα του χαφιέ, γιατί η περιφρούρηση ισοδυναμεί με αυταρχισμό, σταλινισμό, χαφιεδοκρατία και δεν ξέρω τι και η μη περιφρούρηση είναι ελευθερία.

Υπήρχε σχέδιο σε βάρος του ΠΑΜΕ

Σε καμία, όμως, περίπτωση αυτές τις απόψεις εμείς δεν τις βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι με τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που έχουν το δικό τους σχέδιο. Από αυτή την άποψη υπήρχε, ανάμεσα στα άλλα, το εξής σχέδιο που εμείς το πληροφορηθήκαμε την παραμονή του 2ημέρου και γι' αυτό το λόγο είχαμε την άλφα ή τη βήτα τακτική.

Το σχέδιο ήταν το εξής: Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις είτε ουσιαστικής είτε φαινομενικής σύγκρουσης του ΠΑΜΕ - και το σχέδιο είναι μόνο στις απεργίες - με αγανακτισμένους. Αυτοί οι αγανακτισμένοι είμαστε βέβαιοι ότι δεν ήταν οι απλοί "αγανακτισμένοι". Θα ήταν οι προβοκάτορες της αστυνομίας και άλλων κέντρων. Να εμφανιστεί, λοιπόν, ότι το ΠΑΜΕ συγκρούεται μέσα στην πλατεία Συντάγματος με τους "αγανακτισμένους", για να δικαιολογηθεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Αυτό ήταν το σχέδιο και τις δύο μέρες. Εν πάση περιπτώσει, είτε θα γινόταν αυτή η σύγκρουση μέσα στο Σύνταγμα και η αστυνομία θα ερχόταν για να παρέμβει και θα έλεγαν "εμφύλιος πόλεμος μέσα στο Σύνταγμα" ή αν το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ κατευθύνει τις δυνάμεις του να μην μπουν μέσα στο Σύνταγμα για να αποφύγουμε το σχέδιο της αστυνομίας, να αρχίσει να γράφεται: Το ΚΚΕ είναι ένα καλά περιφρουρημένο κόμμα, να λέει το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι φιλοσοφούντες να λένε: Το ΚΚΕ είναι συστημικό κόμμα και φοβισμένο να συγκρουστεί με την αστυνομία.

Η σύγκρουση δε θα ήταν με την αστυνομία. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκρουστούμε με την αστυνομία όταν χρειαστεί. Η σύγκρουση θα ήταν φαινομενικά με τους "αγανακτισμένους" του Συντάγματος. Ούτε τέτοια σύγκρουση θα είναι, διότι και οι "αγανακτισμένοι" στο Σύνταγμα, που δε συμφωνούν με το ΚΚΕ, δε θα μας αντιμετώπιζαν έτσι. Θα μας αντιμετώπιζαν ιδεολογικά, πολιτικά. Τέτοιο σχέδιο - το καταγγέλλουμε - υπήρχε. Και μη μας πείτε ότι είναι της φαντασίας μας.

Τέλος, να καταθέσω αυτό το χαρτί που δώσαμε και στους δημοσιογράφους. Το έχουμε βγάλει στη δημοσιότητα στις 8/9/2002 στον "Κυριακάτικο Ριζοσπάστη" με τίτλο: "Ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές για το χειρισμό των πληροφοριοδοτών". Υπάρχει, λοιπόν, αναλυτικός σχεδιασμός της Ευρωπόλ, που σημαίνει ότι ισχύει και για την Ελληνική Αστυνομία, που μιλάει για τη δημιουργία. Προσέξτε. Οχι τη δημιουργία πληροφοριοδοτών. Αυτοί ήταν πάντα. Οι πληροφοριοδότες θα μπαίνουν όχι μόνο στο χώρο των ναρκωτικών ή του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και στις διαδηλώσεις και τους δίνεται εντολή να συμμετέχουν.

Επιτρέπεται, δε, ο πληροφοριοδότης να συμμετάσχει σ' ένα έγκλημα, το οποίο άλλοι ήδη προσπαθούν να διαπράξουν, που σημαίνει συμμετοχή. Κι αυτό ισχύει και για "κουκουλοφόρους" αστυνομικούς για τις διαδηλώσεις και όχι μόνο όσον αφορά το να μπαίνουν σε ομάδες που έχουν σχέση με τη διακίνηση ναρκωτικών. Θα μου πει τώρα ο κ. Παπουτσής: "Ναι, προκειμένου να πιάσουμε το οργανωμένο έγκλημα, συμμετέχουν σε κάποια ενέργεια". Βεβαίως, εδώ λέει, εάν συλληφθούν, πώς θα έχουν καθεστώς προστασίας ή και καταδίκης. Αυτό το έγγραφο το καταθέτω στα Πρακτικά.

Κι εμείς λέμε το εξής πράγμα. Ωραία. Για την αστυνομία η Ευρωπόλ έχει την άποψη ότι πρέπει να συμμετέχει και στην πραγματοποίηση των εγκλημάτων, δηλαδή στο χτύπημα των διαδηλωτών. Μπορείτε να μου πείτε πόσοι έχουν πιαστεί από τους προβοκάτορες που λέτε; Δε μιλάμε γι' αυτούς που έχουν μία ιδεολογική άποψη, που αυτοί πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Μπορείτε να μου πείτε πόσοι προβοκάτορες έχουν πιαστεί; Ακούμε ότι συνελήφθησαν εκατό και κρατήθηκαν δύο. Ποιος μου λέει, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι "κουκουλοφόροι" απ' αυτούς που συλλαμβάνονται δεν αφήνονται ελεύθεροι διότι έχουν το καθεστώς προστασίας;

Προβοκάτσια στην πορεία για τον Κλίντον

Τέλος, θα σας πω το παράδειγμα, τη μαρτυρία, που την είπαμε ως Κόμμα και μας γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια, όταν ήρθε ο Κλίντον στην Ελλάδα. Εκεί, όντως, με απόφασή μας, ναι, κάναμε ένα βήμα να προχωρήσουμε, όχι για να πάμε στο Προεδρικό Μέγαρο και να εμποδίσουμε τον Κλίντον, αλλά κάναμε ένα βήμα γιατί δεν μπορούσε η αμερικάνικη πρεσβεία να μας πει μέχρι πού θα πηγαίναμε. Κι εκεί πέρασαν προβοκάτορες - μπροστά στα μάτια μου έγινε και των βουλευτών του ΚΚΕ και το καταγγείλαμε - ντυμένοι "κουκουλοφόροι", μαυροντυμένοι μέσα από το Σώμα των αστυνομικών, με το χέρι έτσι, χούφτα, και δείχνανε με τη χούφτα κάτι.

Κι έτσι πονηρευτήκαμε κι εμείς, γιατί οι αστυνομικοί δεν ξέρανε ποιοι είναι αυτοί οι μαυροφόροι που περνάνε και πήγαιναν να τους εμποδίσουν. Είχαν το χέρι έτσι και είχαν ταυτοτητούλα που τη δείχνανε. Κι αυτοί πήγαν και σπάσανε και έκαψαν, αν θυμάμαι καλά, στην Πανεπιστημίου. Αυτά τα καταγγείλαμε τότε και δεν έγινε τίποτα. Θα μας έλεγαν ότι, "ναι, ήταν πληροφοριοδότες, για να πιάσουμε...". Τι να πιάσετε; Το ΚΚΕ το είχατε μπροστά σας εκείνη την ώρα, που έκανε το βήμα μπροστά. Και ήμαστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κι όλα τα στελέχη του ΚΚΕ. Τι πληροφοριοδότες θέλατε; Μάσκα βάλαμε;

Εμείς κάναμε ένα βήμα μπροστά. Δε θα πηγαίναμε στην αμερικάνικη πρεσβεία. Κάναμε ένα βήμα μπροστά και μας χτυπήσατε. Εμείς, όμως, κάναμε ένα βήμα μπροστά. Δεν κάψαμε τίποτα. "Φάγαμε" δακρυγόνα. Αυτοί πέρασαν μέσα από την αστυνομία με το "έτσι θέλω". Τα έχουμε καταγγείλει δέκα χιλιάδες φορές. Τους "φουσκωτούς" δεν τους βλέπετε, τους προβοκάτορες δεν τους βλέπετε. Βλέπετε μόνο κάποιους ανθρώπους που κακώς θεωρούν ότι άμα σπάσουν μια βιτρίνα θα πέσει η κυβέρνηση και θα γίνει επανάσταση. Την κύρια ευθύνη την έχει η κυβέρνηση. Δημιουργεί θύλακες και προβοκάτσιες, που μπορεί να παρασύρουν και απλούς ανθρώπους.

Από εκεί και πέρα, με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα ιδεολογικά και πολιτικά. Και να σας πω και κάτι; Εκθειάζετε το ΚΚΕ, γιατί νομίζετε, επειδή έχουμε χάσμα διαφορών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα επωφεληθούμε και θα χτυπήσουμε. Οταν πρόκειται να κάνουμε κριτική θα την κάνουμε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Την ευθύνη της προβοκάτσιας την έχει η κυβέρνηση».

Ριζοσπάστης, 1 Ιούλη 2011