ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Οι κάτοικοι στο συγκρότημα πολυκατοικιών Ρέντη «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΑΜΥΛ) διαμαρτύρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δικαιώματά τους

Ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας-Ρέντη στις 9 Μάη 2011: Οι κάτοικοι στο συγκρότημα πολυκατοικιών Ρέντη «Μίκης Θεοδωράκης» (πρώην ΒΙΑΜΥΛ) διαμαρτύρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα δικαιώματά τους.
Κάτοικοι από το παραπάνω συγκρότημα με ανακοίνωσή τους καλούσαν να διεκδικηθεί η οφειλόμενη εδώ και χρόνια ανάπλαση της περιοχής κατοικίας τους σε καλύτερο και πιο ανθρώπινο χώρο. Τη Δευτέρα 9 Μάη περισσότερα από 30 άτομα εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας να μπει ως θέμα συζήτησης το πρόβλημα τους και επιτέλους να λυθεί, όπως επί χρόνια υπόσχονταν η Δημοτική Αρχή του Ρέντη και νυν διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου.

Υπενθύμισαν ότι χωρίς τις υπογραφές των εκεί κατοίκων δεν θα έπαιρνε ο Δήμος Ρέντη το πρόγραμμα ΒΙΑΜΥΛ ύψους 5 εκ. ευρώ περίπου και πως εδώ και χρόνια δεν επιλύονται τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο. Πολύ πριν από το 2006 είχαν συλλεχθεί οι υπογραφές για την έγκριση του προγράμματος και Άνοιξη του 2011 οι συγκεκριμένοι κάτοικοι ζούνε ακόμα σε άθλιες συνθήκες. Τα 20 κτίρια του συγκροτήματος πολυκατοικιών (με περισσότερους από 2.500 κατοίκους) βρίσκονται στο κέντρο του Ρέντη και οι κάτοικοί τους πληρώνουν άδικα τα υψηλά δημοτικά τέλη αφού στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, επαρκής καθαριότητα και γενικά βιώσιμες συνθήκες κατοίκησης – καταγράφονται σκοτάδι, λάσπη, λακκούβες, βουλωμένα φρεάτια, σκόνη την τελευταία δεκαετία και πλέον. Επίσης υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στάθμευσης. Το δημοτικό πάρκιν που κατασκεύασε ο Δήμος με χρήματα του παραπάνω προγράμματος έγινε Δημοτική επιχείρηση με αντίτιμο 60€ το μήνα το οποίο είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία των εκεί κατοίκων. Οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι είναι φορολογούμενοι πολίτες και όχι πολίτες Β’ κατηγορίας που θέλουν άμεσα λύση και πως η αγανάκτησή τους θα γίνει δύναμη για νέες δράσεις. Ο κ. Φάνης Αντωνάτος, πρόεδρος του συλλόγου «Ενότητα», υπενθύμισε πως το χώρο είχε επισκεφθεί πριν το Πάσχα 2011 αντιδήμαρχος που είχε δεσμευτεί ότι θα μπει φωτισμός, πράγμα που ακόμη δεν έχει γίνει. Ζήτησε το θέμα να λυθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίστηκε πως δεν θα συζητήσει το θέμα, αλλά θα το φέρει σε άλλη συνεδρίαση ώστε να έχει ενημερωθεί το σώμα, ενώ οι 30 και πλέον κάτοικοι είχαν έρθει για αυτό το σκοπό στο Δημοτικό Συμβούλιο και το σώμα ενημερώθηκε. Παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλο το πρόβλημα και πως βαρύνει (είναι προίκα) στο νέο Δήμο, ενώ κατακεραύνωσε τους κατοίκους για την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, π.χ. με συζήτηση περί του αν καλώς ή κακώς τους δόθηκε ο λόγος.

Ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ανέλυσε τα κύρια σημεία του ζητήματος και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί διαρκώς να αναβάλλεται και προσφάτως να παραπέμπεται η εξέταση του προβλήματος μετά το δικαστήριο που προσδιορίζεται για Οκτώβρη 2011 (αν γίνει) και αφορά το ρυμοτομικό, τη διαμόρφωση χώρου, βασικά αφορά ζητήματα της ιδιοκτησίας που εγείρει ο Μπολτσής. Σε τέτοια νομιμότητα δεν μπορούμε να κολλάμε, είπε και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες ζωής των 2.5000 και πλέον ανθρώπων που ζουν εκεί είναι το πρώτο ζήτημα που πρέπει να αφορά μία Δημοτική Αρχή, πως αυτό είναι δικό της μέλημα και χρειάζεται να λύσει το πρόβλημα χωρίς ολιγωρία και άλλες καθυστερήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους κατοίκους και εργαζόμενους της Νίκαιας και Ρέντη και υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα των κακών συνθηκών διαβίωσης στις λαϊκές γειτονιές μας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Έρχονται βέβαια σε απόλυτη αντίθεση με ένα σύστημα που βάζει σε δεύτερη μοίρα τα θέματα εργασίας και διαβίωσης του λαού και σε πρώτη τα κέρδη του κεφαλαίου.

Νίκαια - Ρέντης 13/5/2011