ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ: ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2013 & ΑΓΩΝΕΣ

laiki syspeirosiΛίγο πολύ, στις ευχές του για το 2013 ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη κ. Ιωακειμίδης είπε πως παρά την κρίση τα δύσκολα για το Δήμο πέρασαν, στο δήμο πάμε καλά, δεν θα έχουμε πια πλειστηριασμούς, κατασχέσεις κλπ.

Πώς μπορεί να είμαστε καλά, με τους μισθούς όλων μειωμένους και την ανεργία στα ύψη ή μήπως θα λυθεί και αυτή με εκδηλώσεις φιλανθρωπίας! Και το ίδιο συμβαίνει με τους μισθούς των εργαζομένων στον ίδιο τον Δήμο κατεβασμένους σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν στο μισό. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι βιάστηκαν να βγουν στη σύνταξη «για να προλάβουν τα χειρότερα».

Υποτίθεται ότι η Διοίκηση του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη είναι ενάντια στις πολιτικές που έφεραν την οικονομική ασφυξία που ζούμε σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, αύξησε στο διάστημα των δύο χρόνων τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και αύξησε τις εισφορές όσων συμμετέχουν σε πολιτιστικά ή αθλητικά προγράμματα. Σε άλλες περιπτώσεις κατάργησε ουσιαστικά τέτοιες δραστηριότητες πολλών νέων και παιδιών (όπως π.χ. taekwondo) που παλαιότερα παρέχονταν δωρεάν.

Ακόμη στα ΚΑΠΗ σημαντικές παροχές όπως οι γιατροί, δεν υπάρχουν πια και άλλες εκδηλώσεις γίνονται αποκλειστικά με την οικονομική συνδρομή των μελών.

Και αν δεν επιχείρησε τελικά την αύξηση των δημοτικών τελών στις κατοικίες οφείλεται στην ισχυρή παρακαταθήκη των 8 χρόνων που η Λαϊκή Συσπείρωση «πάγωσε τα δημοτικά τέλη» παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Λοιδορήθηκε τότε η Λαϊκή Συσπείρωση, από δημοτικές αρχές των κυβερνητικών κομμάτων, που όμως αναγκάστηκαν να παγώσουν τα δημοτικά τέλη του 2009 και του 2010, όταν φούντωνε η κρίση. Σε μείωση των δημοτικών τελών κανονικά έπρεπε να προχωρήσει μια λαϊκή δημοτική αρχή, αφού οι δημότες της είναι ή άνεργοι ή συνταξιούχοι και μισθωτοί με πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις και να διεκδικεί με όσες δυνάμεις έχει την κατάργηση της ανταποδοτικότητας. Δεν θα κάνει κάτι τέτοιο μια δημοτική αρχή σαν αυτή που είναι σήμερα στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη αφού είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση της κυβέρνησης (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι η κομματική έκφραση όσων την συγκροτούν).

Στα μαγαζιά όμως, που δεν μπορούν να ορθοποδήσουν και οδηγούνται στο λουκέτο, επέβαλε αυξήσεις και βρήκε μάλιστα την εποχή να στείλει δεκάδες πρόστιμα υπέρογκα, χιλιάδων ευρώ.

Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται για τα χρέη με προφανή στόχο την συκοφάντηση, όταν ανέλαβε το 2003 τη Διοίκηση του Δήμου η Λαϊκή Συσπείρωση (δεν είναι δύσκολο να θυμηθούν όσοι μένουν στην Νίκαια τουλάχιστον), όχι μόνο ήταν άδεια τα Ταμεία αλλά έλλειπαν και τα έσοδα του χρόνου που ερχόταν. Τα δε χρέη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρότι έχουν περάσει 10 χρόνια είναι ακριβώς ίδια με τα σημερινά, σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ. Και έμειναν τόσα, παρότι εκτός του μόνιμου προσωπικού υπήρχαν με αβέβαιο μέλλον εκατοντάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι με προϋπηρεσία από 1 έως πολλά χρόνια. Στο πρόβλημα της μονιμότητάς τους έδωσε λύση η Λαϊκή Συσπείρωση και διεκδίκησε από την πρώτη μέρα πόρους από την κυβέρνηση με μεγάλες συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις με διαρκή διεκδίκηση όσων το κράτος όφειλε στους δήμους.

Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η στάση σήμερα που οι απολύσεις και η διαθεσιμότητα ξεκίνησαν και απειλούν πολλούς ακόμα εργαζόμενους, που η ανεργία αγγίζει το 1/3 όσων πρέπει να έχουν δουλειά.

Υποτίθεται πως η σημερινή Διοίκηση του Δήμου αντιδράει στην διαθεσιμότητα, αλλά μόλις την βδομάδα που πέρασε έληξαν οι πρώτες 5μηνες συμβάσεις σχεδόν 300 ανέργων που προσλήφθηκαν στο δήμο μέσω Μ.Κ.Ο. Ψήφισαν αυτές τις προσλήψεις, χειρότερες και από ομηρία όλες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης. Κάπως έτσι θα κηρύξει το πόλεμο κατά της ανεργίας και ο Υπουργός Εργασίας, με τέτοια προγράμματα!!

Και τέλος πρέπει να πούμε πως, όποιο μα όποιο έργο γίνεται στην Νίκαια αυτό τον καιρό, είναι έργο που διασφάλισε η Λαϊκή Συσπείρωση (τις μελέτες των έργων και την εγγυημένη χρηματοδότηση είτε από ΕΣΠΑ, είτε από Νομαρχία, είτε από τον Ο.Σ.Κ. όσο υπήρχε). Και ο παιδικός σταθμός της Τυάνων που λειτούργησε φέτος και όλα τα έργα κατά μήκος της Π. Ράλλη (πλατεία Δαβάκη, πεζοδρόμια, παιδική χαρά «Ειρήνη», πλατεία στον πρώην κινηματογράφο Victoria) και τα πεζοδρόμια στην οδό Βουρνόβα κ.α. είναι παρακαταθήκη της  Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αντέχουμε στα δύσκολα και δυναμώνουμε την αισιοδοξία μας, όχι για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, αλλά για να τα αλλάξουμε. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αιτία που γέννησε τα προβλήματα και την κρίση : Σε ποια χέρια βρίσκεται ο πλούτος που παράγουν εκατομμύρια εργαζόμενοι;

Και η ευχή που δίνουμε με υγεία και Καλή Χρονιά, είναι να δυναμώσει η ενότητα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, να δυναμώσει η λαϊκή συμμαχία, να δυναμώσουν οι αγώνες μας, για να κοινωνικοποιηθεί ο πλούτος που παράγουμε.

17 ΓΕΝΑΡΗΣ 2013