Γλυπτά Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής: Επιστολή στην Περιφέρεια που εδώ και 8 μήνες, οπότε εξετάστηκε η προσφυγή, δεν έχει εκδόσει απόφαση

 

Προς:    Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

1.                   Γενικό Γραμματέα

2.                   Ειδική Επιτροπή Αρ. 152 Ν.Α. Αττικής και Νομ. Διαμ. Πειραια

 

Κοινοποίηση:   

1.                   Δήμος Νίκαιας – Ρέντη, όλες οι δημοτικές παρατάξεις

2.                   Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας

3.                   Νομαρχία Πειραιά,

Αιτούμεθα γραπτή την απόφαση για την προσφυγή μας κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα με την οποία απορρίπτονταν η ένσταση μας κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου 301/2012 (16η συνεδρίαση της 19-11-2012) για μεταφορά γλυπτών από τον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου θεάτρου (λόφος Σελεπίτσαρι) στην πλατεία Δαβάκη στην είσοδο της Νίκαιας. 

Η αρμόδια δ/νση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ειδική επιτροπή) μας ενημέρωσε πως γραπτή απόφαση τελικά ΔΕΝ υπάρχει ενώ εδώ και μήνες ακούμε πως  η προσφυγή απορρίφθηκε. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνει 8 μήνες να εκδώσει απόφαση, όταν οφείλει (Ν. 3852/2010, άρθρο 151 & 152)  να απαντήσει σε 1 μήνα δηλαδή καθυστερεί 7 μήνες. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την απορριπτική απόφαση σας για την ένσταση που υποβάλαμε εμείς ήμασταν εκπρόθεσμοι (κατά 24 ημέρες, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο), ενώ με τα ελάχιστα μέσα και πόρους που διαθέτουμε χρειαζόταν να συγκεντρώσουμε και αναπαράγουμε δύσκολα στοιχεία για να παρουσιάσουμε πειστικά τους λόγους για τους οποίους η εισήγηση που έγινε και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε για μεταφορά γλυπτών από το Σελεπίτσαρι είναι αυθαίρετη, ακατάλληλη και εν τέλει απαράδεκτη. Έχουμε παρουσιάσει αδιάσειστα στοιχεία για να σταχυολογήσουμε την ένσταση και την προσφυγή μας.

Ζητάμε να εξεταστεί η ουσία της ένστασης και της προσφυγής και αυτό να γίνει άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες. Εμείς οφείλουμε να ερμηνεύουμε αυτά που συμβαίνουν, να βρούμε και να παρουσιάσουμε τους λόγους για τους οποίους ο χώρος πλέον εγκαταλείπεται και τα γλυπτά του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής καταστρέφονται.

 3 γλυπτά έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές (η ζημία είναι αμφίβολο αν μπορεί να διορθωθεί) - πρόκειται για τα έργα των εικαστικών: Χαρά Παπαγιαννοπούλου από την Ελλάδα, AhmadCannan από την Παλαιστίνη και EminPetrosianαπό την Αρμενία. Επισυνάπτουμε φωτογραφικό υλικό. Για περισσότερα από 3 έργα αγνοείται η τύχη τους. Όλα δε τα έργα στο Σελεπίτσαρι έχουν γεμίσει γκράφιτι, ζημιά που διορθώνεται αλλά προκαλεί ειδικά επειδή από το 2006 μέχρι το 2011 δεν υπήρχαν αυτά τα προβλήματα - διαθέτουμε φωτογραφίες του 2010 και τις επισυνάπτουμε. Η αποδόμηση του χώρου είναι έκδηλη για τον επισκέπτη του χώρου.  Εκτιμάμε πως το 2012-2013 οι ζημιές είναι τεράστιες και ο χώρος υποβαθμίζεται και εγκαταλείπεται συνειδητά και απαξιώνεται προγραμματισμένα.

Τα γλυπτά άρχισαν να μεταφέρονται στα τέλη του 2012 (άγνωστο πως και από ποιους ειδικούς – από όσο γνωρίζουμε δεν ενημερώθηκαν από το Δήμο ούτε καν οι εικαστικοί ή το ΕΕΤΕ) και τώρα έχουμε Γενάρη του 2014 και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν απαντά ενώ η ζημιά προχωράει.  Επισημάναμε πως τα έργα του συμποσίου αποτελούν ενιαίο εικαστικό σύνολο, πως πρόκειται για γλυπτά μεγάλου μεγέθους, πως δεν χωράνε στην πλατεία Δαβάκη και δεν μπορούν να εκτεθούν κατάλληλα, πως φιλοτεχνήθηκαν σε άλλον χώρο, με άλλο θέμα, σε τελείως διαφορετικό τοπίο, σε χώρο που είναι θεσμοθετημένος για αυτή την χρήση και πως αποτελούν ένα πολιτιστικό διαμάντι, μια πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη για την πόλη μας. Ζητάμε τα γλυπτά του διεθνούς συμποσίου γλυπτικής του 2006 με θέμα «Πρόσφυγες» να επιστρέψουν στη θέση τους, να συντηρηθούν και να γίνει συζήτηση για τον περιβάλλοντα χώρο του Κατράκειου θεάτρου με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Υπάρχει αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης του πρώην Δήμου Νίκαιας και οι μελέτες αποτελούν εργαλείο για διάλογο ουσίας.

Με την ευκαιρία θέλουμε επίσης να θυμίσουμε πως το δημοσιευμένο υλικό στην επίσημη διαδικτυακή πύλη του Δήμου, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι μελέτες αναπλάσεων καθώς και δημοσιεύματα για το συμπόσιο γλυπτικής, έχει απομακρυνθεί από την 1/1/2011. Πρόκειται για επίσημα δημοσιεύματα και ζητάμε να αποκατασταθεί όλη η δημοσιευμένη ύλη.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 3 ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ

& Δημοτικός Σύμβουλος

Στέλιος Μπενετάτος

 

Εδώ η πρωτότυπη επιστολή και εδώ τα συνημμένα της

(πρόκειται για πρόχειρη απογραφή, ακριβής θα γίνει άμεσα)