ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΤΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

NΠΔΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Βαλτετσίου 42 , Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα FAX : 210 / 33.01.408 e-mail:chafartg@otenet.gr


Πληρ. : Αθήνα , 05.04.2011

Τηλ. : 210 / 33.01.302 Αριθ. Πρωτ.: 493

Αριθ. Δ.Τ. : 10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ

το «Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής»

που λειτουργεί από 22/9/2010 στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη

Μας κοινοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011, επιστολή του νυν Δημάρχου Νίκαιας- Ρέντη προς τον, έως τέλος Φεβρουαρίου, Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας κ. Σταύρο Κορομπίλη (της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής), με την οποία ο νυν Δήμαρχος αποφασίζει και διατάσσει την ακύρωση όλων των δραστηριοτήτων του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής που λειτουργεί από 22 Σεπτέμβρη 2010, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προκειμένου να γίνουν (υποτίθεται) εργασίες εξαερισμού και πυρασφάλειας. Παράλληλα απέστειλε προς τη συμβασιούχο υπάλληλο (συνάδελφο εικαστικό Εύη Αθανασίου) επιστολή, με την οποία την ενημέρωνε ότι από εδώ και στο εξής απασχολείται μόνο στα μαθήματα της Ζωγραφικής, πράγμα που σημαίνει ότι το εργαστήριο Χαρακτικής μένει χωρίς υπάλληλο για την επίβλεψη και την οργάνωσή του, και μάλιστα αιφνιδιαστικά και χωρίς να ενημερωθεί για την πρόθεση του νέου Δημάρχου η Επιτροπή Λειτουργίας του Εργαστηρίου που προβλέπεται από την Προγραμματική Σύμβαση.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του Δήμου, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη. Έχουν εκφράσει τη διάθεση να συρρικνωθεί ή να κλείσει του εργαστήριο.

 

• Δεν υπάρχει σχετική επίσημη συζήτηση στην Επιτροπή Λειτουργίας του Εργαστηρίου ούτε για τα όποια έργα συντήρησης του χώρου, ούτε για το θέμα του προσωπικού. Ούτε έχει συγκληθεί η Επιτροπή σε υλοποίηση της σύμβασης.

• Βάσει της σύμβασης με το ΕΕΤΕ, το Πνευματικό Κέντρο θα πρέπει να απασχολεί δύο εργαζόμενους ώστε να καλύπτονται όλες οι ώρες που είναι αναγκαίο να λειτουργεί το εργαστήριο. Δεν μπορεί να λαμβάνονται έτσι τελεσίδικα αποφάσεις που σταματούν τη λειτουργία του. Τα όποια προβλήματα θα πρέπει να εξετάζονται και στα πλαίσια της Επιτροπής Λειτουργίας του Εργαστηρίου. Αντί αυτού έχει διακοπεί από 1/2/2011 ακόμα και η παροχή καθαρίστριας στο εργαστήριο, παρόλο που είναι γεμάτο δημότες και έρχονται και σχολεία .

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΜΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΥ . Πραγματοποιούνται :

1. Σεμινάρια Κολλαγραφίας, χαλκογραφίας, μεταξοτυπίας, ξυλογραφίας για αρχάριους (από τους εικαστικούς καλλιτέχνες Εύη Αθανασίου, Τζένη Μαρκάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Ρένα Ανούση)

2. Σεμινάρια Λιθογραφίας για προχωρημένους (από τη χαράκτρια Μαριάννα Ξενάκη)

3. Σεμινάρια Χαλκογραφίας: (από τη χαράκτρια Δήμητρα Κουμαντάκη)

Και έχουν προγραμματισθεί:

1. Διαλέξεις -παρουσιάσεις -πορτραίτων Χαρακτών και εργαστήρια

2. Σεμινάρια Μεταξοτυπίας & λιθογραφίας για προχωρημένους

3. Συμπόσιο Χαρακτικής

4. Έκθεση των δημιουργηθέντων έργων

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ θα υπερασπιστεί την απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου Χαρακτικής

Προγραμματισμός σεμιναρίων και παρουσιάσεων:

9 Απριλίου, στις 7.00 μ.μ. : ο Καθηγητής Χαρακτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Μιχάλης Αρφαράς

12 Απριλίου, στις 7.00μ.μ : ο χαράκτης Μάρκος Καμπάνης

13 Απριλίουστις 7.00 μ.μ.: η χαράκτρια Ρένα Ανούση θα μιλήσει για το Γιώργη Βαρλάμο

16 Απριλίου στις 11.00 το πρωί ο Καθηγητής της ΑΣΚΤ Αποστόλης Πειρουνίδης

θα παρουσιάσει την τεχνική της Μεταξοτυπίας

6 Μάη στις 7.00: η Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Ντίνα Κώτσιου παρουσιάζει την τεχνική της Λιθογραφίας

28 Μάη στις 7.00: η Καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Βίκυ Τσαλαματά

θα μιλήσει για την χαλκογραφία και τις εκτυπώσεις

Λειτουργεί ήδη «Blog» του εργαστηρίου χαρακτικής όπου μπορεί κανείς να ενημερώνεται για όλες τις δραστηριότητες του εργαστηρίου:

 http://haraktikinikaiarenti.blogspot.com/2011/03/4_7866.html

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του «Ανοιχτού Εργαστηρίου Χαρακτικής» ξεκίνησε πριν τρία χρόνια από την Δημοτική αρχή της Νίκαιας και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη του 2010, απαντάει στην ανάγκη των καλλιτεχνών και ευρύτερα της κοινωνίας, ιδιαίτερα των νέων, να έχουν πάντα διαθέσιμο ένα εξοπλισμένο εργαστήριο δημιουργίας χαρακτικών έργων (κάτι που είναι πολύ δύσκολο ατομικά να το έχουν). Η έλλειψη δημόσιων υποδομών είναι σήμερα τροχοπέδη στην καλλιτεχνική ανάπτυξη, παροπλίζει, πρακτικά καταργεί τους καλλιτέχνες. Το εργαστήριο αυτό θα δώσει νέα ώθηση στην τέχνη της Χαρακτικής..

Σκοποί του εργαστηρίου –όπως αυτοί περιγράφονται μέσα στην προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει το ΔΣ του ΕΕΤΕ με τον τότε Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου:

  • Η ΔΩΡΕΑΝ διάθεση υποδομών τους καλλιτέχνες μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί η τέχνη της Χαρακτικής. Η τέχνη της Χαρακτικής στην Ελλάδα, τέχνη που έχει συνεισφέρει σημαντικά σε όλη την ιστορική πορεία του τόπου και ιδιαίτερα στα χρόνια της Εθνικής μας Αντίστασης και μετά. Με δεδομένο ότι τα χαρακτικά έργα είναι πάντα πρωτότυπα χωρίς να είναι μοναδικά, οι Έλληνες χαράκτες διαχρονικά, δημιούργησαν έργο υψηλών προδιαγραφών το οποίο ήταν πάντα προσιτό στο λαό, και το οποίο στάθηκε δίπλα του σε όλες τις στιγμές της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος . Η τέχνη της χαρακτικής απαιτεί υποδομές υψηλού κόστους για κάθε έναν καλλιτέχνη χωριστά, πράγμα που βάζει εμπόδια στην καλλιτεχνική δημιουργία, ιδιαίτερα στους νέους καλλιτέχνες για τους οποίους το κόστος κάνει απαγορευτική την άσκηση της τέχνης της χαρακτικής. Η δημιουργία στα πλαίσια του δήμου Νίκαιας εξοπλισμένου εργαστηρίου ανοιχτού στους έλληνες καλλιτέχνες είναι μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να ασκήσουν την τέχνη της χαρακτικής συνεχίζοντας στους πολύ δύσκολους σημερινούς καιρούς την «δημοκρατική» αυτή τέχνη.
  • Η δημιουργία υποδομών που θα δώσουν στους πολίτες του δήμου Νίκαιας, και ιδιαίτερα σε παιδιά τη δυνατότητα μέσα από την παρακολούθηση μαθημάτων και εκθέσεων να αναπτύξουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δυνατότητες στην τέχνη της χαρακτικής, με την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας που θα γίνεται με τη βοήθεια και την συνεργασία με τους χαράκτες .
  • Η δημιουργία υποδομών που θα αποτελέσουν την προϋπόθεση και τη δημιουργία μιας μεγάλης Πινακοθήκης Χαρακτικής του δήμου Νίκαιας αφού ως ανταπόδοση κάθε καλλιτέχνης που θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις υποδομές του δήμου Νίκαιας, θα πρέπει να αφήνει 2 χαρακτικά έργα σαν περιουσία του Δήμου. Με τα έργα αυτά, θα δημιουργηθεί σταδιακά μια μεγάλη και σύγχρονη Πινακοθήκη Χαρακτικής.
  • Η δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στην παρουσία στο δήμο Νίκαιας εικαστικών καλλιτεχνών από άλλες χώρες οι οποίοι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος το οποίο είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών, θα προσκαλούνται να εργάζονται στην Νίκαια ατομικά ή ομαδικά ή σε συμπόσια και θα αναπτυχθεί η συνεργασία των δημοτών της Νίκαιας που θα ασχολούνται με τα πολιτιστικά, του εικαστικού καλλιτεχνικού δυναμικού που ζει και εργάζεται στη Νίκαια, των καλλιτεχνών -μελών του Επιμελητηρίου που θα χρησιμοποιούν το εργαστήριο χαρακτικής, με καλλιτέχνες από χώρες του εξωτερικού στα πλαίσια της καλλιέργειας της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών.
  • Η ανάπτυξη καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και εκθεσιακής δραστηριότητας, προς τους δημότες της Νίκαιας, με την εργασία που θα παράγεται στο συγκεκριμένο εργαστήριο, καθώς και με τις διοργανώσεις Εικαστικών εκθέσεων, Μαθημάτων, σεμιναρίων, διαλέξεων κλπ δραστηριοτήτων που θα αφορούν τους δημότες και θα γίνονται σε συνεργασία του δήμου Νίκαιας, των καλλιτεχνικών εργαστηρίων που διαθέτει, και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί να στηρίξετε την απρόσκοπτη λειτουργία του εργαστηρίου Χαρακτικής. Καλούμε το Δήμο Νίκαιας να υλοποιήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και να μην υποβαθμισθεί και συρρικνωθεί ένα εργαστήριο κόσμημα, μοναδικό σε αξία για όλη την Ελλάδα (με εξαίρεση το ανάλογο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη στο Δήμο Νεάπολης) για την ανάπτυξη της τέχνης και της ερασιτεχνικής δημιουργίας, ένα εργαστήριο που με την ανάπτυξή του και με την συμβολή των καλλιτεχνών και του ΕΕΤΕ, θα κάνει την πόλη της Νίκαιας σημαντικό πολιτιστικό Κέντρο .

Η Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

ΕΥΑ ΜΕΛΑ  ΟΥΡΑΝΙΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ