ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Έπρεπε το Εικαστικό Επιμελητήριο να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα για το ασανσέρ στην χαρακτική, μετά και την τελευταία άκαρπη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του με την δημοτική αρχή, ώστε να δεσμευτεί ο δήμαρχος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα αμέσως. Το θέμα έφερε στο Δ.Σ. η Λαϊκή Συσπείρωση.

Παραθέτουμε την επιστολή του Εικαστικού Επιμελητήριου με τις σχετικές φωτογραφίες που δόθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα FAX : 210 / 33.01.408 e-mail:chafartg@otenet.gr

Πληρ.                                                                           Αθήνα 2 / 5 / 2018

Tηλ. 210. 3300 016,                                                     Αρ. πρωτ. 665

                                                                                               

Προς τον Δήμαρχο Νίκαιας –Ρέντη

κ. Γ. Ιωακειμίδη

● Προς το Δημοτικό Συμβούλιο

● Προς τις Δημοτικές παρατάξεις

Αξιότιμοι Κύριοι

Από τις 22 Σεπτέμβρη του 2010 λεοτουργεί στο Δήμο σας το«Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής», σε συνεργασία με τοΕπιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, το οποίο παρέχει τις υποδομές για την δημιουργία έργων χαρακτικής(Χαλκογραφίας, Λιθογραφίας, Ξυλογραφίας και Χειροποίητης Μεταξοτυπίας).
 
ΤοΑνοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, έχει σκοπούς:


• Τηδωρεάν διάθεση υποδομών στους καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, προκειμένου να αναπτυχθεί η τέχνη της Χαρακτικής. Η δημιουργία στα πλαίσια του Δήμου Νίκαιας εξοπλισμένου εργαστηρίου ανοιχτού στους καλλιτέχνες και όχι μόνο (με πάντα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικής δράσης), είναι μια σημαντική συμβολή της Δημοτικής Αρχής στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης. Στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, το εργαστήριο δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς καλλιτέχνες να ασκήσουν τη Χαρακτική, τη «δημοκρατική» αυτή τέχνη, όπου το έργο είναι πρωτότυπο χωρίς να είναι μοναδικό.
• Την προσφορά στους κατοίκους του δήμου Νίκαιας και στο γενικότερο πληθυσμό της Ελλάδας (καιιδιαίτερα σε παιδιά) τη δυνατότητα για την ανάπτυξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας σε συνεργασία με τους επαγγελματίες χαράκτες. Μέσα από την παρακολούθηση σεμιναρίων και εκθέσεων αναπτύσσουν τις δικές τους καλλιτεχνικές δυνατότητες οι δημότες στην τέχνη της χαρακτικής.
• Τη δημιουργία μιας μεγάλης και σύγχρονης Πινακοθήκης Χαρακτικής του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη,αφού ως ανταπόδοση κάθε καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί του εργαστηρίου, αφήνει 2 αντίτυπα-χαρακτικά σαν περιουσία του Δήμου. Ήδη έχει γίνει μια μεγάλη προσφορά του εργαστηρίου προς τη Δημοτικη Πινακοθήκη Νίκαιας.
• Να συμβάλλειστην παρουσία στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη εικαστικών καλλιτεχνών από άλλες χώρες,οι οποίοι σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος θα προσκαλούνται να εργάζονται στην Νίκαια ατομικά ή ομαδικά, στα πλαίσια της καλλιέργειας της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών.

Αίτημα το οποίο πολλές φορές έχουμε διατυπώσει είναι η υλοποίηση της σύμβασης, η εξασφάλιση των αναγκαίων υποδομών από το Δήμο και η λειτουργία της κοινής επιτροπής που εποπτεύει το εργαστήριο την οποία και έχετε συγκαλέσει μια και μοναδική φορά σε όλα αυτά τα χρόνια.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που πάντα επιδιώκει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της σύμβασης που έχουμε συνυπογράψει με το Δήμο Νίκαιας - Ρέντη, τα μέλη του ΕΕΤΕ και σημαντικές χαράκτριες της χώρας μας, οι κυρίες Ρένα Ανούση και Τζένη Μαρκάκη, από το 2011 και χωρίς διακοπή παραδίδουν στο εργαστήριο αυτό, μαθήματα Χαρακτικής, ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ, προσφορά του ΕΕΤΕ προς στους δημότες. Όλα αυτά τα χρόνια η πρόσβαση στο εργαστήριο γίνεται από τις σκάλες ενώ υπάρχει ανελκυστήρας στο κτίριο ο οποίος δεν είναι σε λειτουργία.

Ζητάμε ακόμα μια φορά την επισκευή του ανελκυστήρα που υπάρχει στο κτίριο άμεσα διότι:

α/ αποκλείονται πάντα τα ΑΜΕΑ από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου, πράγμα που αντίκειται στη γενικότερη νομοθεσία

β/ Ιδιαίτερα για το Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής, οι χαράκτριες Ρένα Ανούση και Τζένη Μαρκάκη, καταξιωμένες χαράκτριες μεγάλης ηλικίας, αναγκάζονται να ανεβαίνουν 69 σκαλιά μεγάλου ύψους για να παραδίδουν δυό φορές την εβδομάδα τα μαθήματα στους δημότες, οι οποίοι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, το οποίο άλλωστε έχετε διαπιστώσει στις εκθέσεις που διοργανώνει κάθε χρόνο το εργαστήριο. .

Τίς τελευταίες δύο εβδομάδες μάλιστα, τόσο η κ. Μαρκάκη όσο και η κ. Ανούση αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις σκάλες λογω οξυμένων κινητικών δυσκολιών, με αποτέλεσμα να διακοπούν αναγκαστικά τα μαθήματα λόγω του ότι δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες που φανερώνουν τη δυσκολία με την οποία οι εν λόγω χαράκτριες προσφέρουν τις δωρεάν υπηρεσίες τους.

Παρακαλούμε να πάρετε άμεσα μέτρα για την επισκευή του ανελκυστήρα.

Ακόμα σας υπενθυμίζουμε την ανάγκη να λειτουργεί σωστά το εργαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται χαράκτη-επιμελητή για την οργάνωσή του και τη λειτουργία του, πλήρους ωραρίου, μόνιμα.

Αλλωστε είμαστε μπροστά στη διοργάνωση του 1oυ Πανελλήνιου Συμπόσιου Χαρακτικής «Δημιουργώντας στο σήμερα: Νίκαια - Ρέντης – Άνθρωποι - Ιστορία», που διοργανώνεται από το ΕΕΤΕ στο Ανοιχτό Εργαστήριο Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, 1 -20 Ιουνίου 2018, του οποίου επιθυμούμε όλοι την επιτυχία.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                                                                   Η Γενική Γραμματέας

 

photosErgastirioXaraktikis-4-2018