Οικονομικά του Δήμου Νίκαιας Ρέντη με βάση τα στοιχεία του Ισολογισμού 2014 που συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 17.03.2015

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Για το 2014 ο Δήμος Νίκαιας παρουσίασε ζημιά σχεδόν 5 εκ € (4.956.733 €).

Για το 2013 φαινόταν πλεονασματικός 22,7 εκ € επειδή έλαβε 25 εκ € για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Ουσιαστικά και το 2013 ο Δήμος είχε ζημιά 3 εκ € αν δεν υπολογιστούν τα ληξιπρόθεσμα.

Τα έσοδα του Δήμου για κάλυψη λειτουργικών αναγκών (ΚΑΠ) φτάνουν τα 11,2 εκ € δηλαδή αντιστοιχούν στο 33% η σχέση έσοδα για λειτουργικές δαπάνες προς έξοδα για λειτουργικές δαπάνες. 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Δήμος γενικά εξακολουθεί να είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν ισχύει το «θαύμα» στα οικονομικά της Διοίκησης Ιωακειμίδη που «νοικοκύρεψε το Δήμο». Ουσιαστικά η Διοίκηση διαχειρίζεται τη μιζέρια και τη φτώχεια της Κυβερνητικής πολιτική που συνεχώς μειώνει κονδύλια από τους Δήμους.

Ο Δήμος λειτουργεί γιατί εκμεταλλεύεται τα έσοδα από τον Ελαιώνα του Ρέντη, γιατί το 2013 πήρε επιχορήγηση 25 εκ για να πληρώσει χρέη που έχουν λήξει (ρύθμιση για όλους τους Δήμους με χρέη και μάλιστα στη Νίκαια φούσκωσαν τα χρέη πχ 90 εκ για να μπορούν να πάρουν όσα περισσότερα  ποσά από τα ληξιπρόθεσμα) και επειδή έχουν πάει τα δάνεια του Δήμου ορισμένα χρόνια πίσω και τώρα πληρώνουν μόνο τόκους (ρύθμιση για όλους τους Δήμους).

Σήμερα τα δάνεια του Δήμου είναι 38,7 εκ € δηλαδή κεφαλαιοποιούνται στα χρέη της περιόδου Τράπαλη που μεταφέρονται όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε – πρότεινε βάζοντας τα εξής:

 • Σήμερα ο Δήμος δίνει το 60% των εξόδων του για μισθοδοσία και οι ΚΑΠ υπολείπονται 9 εκ από το κόστος μισθοδοσίας συνεχίζοντας να διαμορφώνουν μια ασφυκτική κατάσταση για το Δήμο. Μάλιστα σήμερα οι εργαζόμενοι του συνενωμένου Δήμου Νίκαιας-Ρέντη είναι πολύ λιγότεροι (από συνταξιοδοτήσεις) από όσους είχε μόνο ο Δήμος Νίκαιας με Διοίκηση τη Λαϊκή Συσπείρωση και με τους εργαζόμενους να έχουν υποστεί βασικές μειώσεις στη μισθοδοσία τους λόγω των αντιλαϊκών μέτρων.
 • Την οικονομική κατάσταση του Δήμου έρχονται και επιδεινώνουν.Στόχος είναι οι «αυτοτελείς οικονομικά Δήμοι» που δε θα βασίζονται στην κρατική χρηματοδότηση αλλά στους «ιδίους πόρους» που σημαίνει χαράτσωμα του δημότη, ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες του Δήμου, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, μείωση του προσωπικού και ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Η συνεχής μείωση από το Κράτος των ΚΑΠ προς του Δήμους.
  • Η μη απόδοση των Παρακρατηθέντων πόρων από το Κράτος προς τους Δήμους που μάλιστα η ΚΕΔΕ με σύμφωνη γνώμη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ αποδέχτηκαν να πάρουν μόνο το 1/10 από όσα χρωστά το Κράτος.
  • Ο Καλλικράτης με το ασφυχτικό και αντιλαϊκό του πλαίσιο και το πέρασμα αρμοδιοτήτων στους Δήμους χωρίς πόρους.
 • Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τη νέα Κυβέρνηση αφού αποδέχεται το πλαίσιο της ΕΕ που στρατηγική της είναι η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων με ιδίους πόρους δηλ Δήμοι - επιχειρήσεις. Αυτό δηλώνει και ο Υπ. Οικονομικών κ. Βαρουφάκης με τη σκέψη να καταργηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους για να εξοικονομηθούν 2,6 δις στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Αυτό υποδηλώνει και η εντολή του Υπ. Εσωτερικών προς τους Δήμους υλοποιώντας το Μνημόνιο 2 και το Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή μείωση ακόμα 10% στις προσλήψεις το 2015 στους Δήμους.
 • Δείκτης της πολιτικής της Διοίκησης του Δήμου είναι και ότι το 2014 ξόδεψε 7.201€ μόνο για πολιτιστικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Δράσεις που θα έπρεπε να είναι πρώτης γραμμής αφού αφορούν τη διέξοδο στη νεολαία, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κ.α
 • Με βάση τα στοιχεία και την κατάσταση του Δήμου θέτουμε ότι πρέπει σήμερα ο Δήμος ως λύση ανάσας για να μπορεί να λειτουργήσει να
  • Ζητήσει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το Υπ. Εσωτερικών.
  • Ζητήσει άρση της απαγόρευσης προσλήψεων και να προκηρυχτούν μόνιμες θέσεις για τα κενά του Δήμου με αιχμή τους Παιδικούς Σταθμούς και τις Αθλητικές και Πολιτιστικές δράσεις του Δήμου.
 • Η δική μας θέση πατάει πάνω στον άξονα
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση για τους Δήμους για το σύνολο της λειτουργίας τους μαζί με την μισθοδοσία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.
  • Επαναφορά όλων των απωλειών στης μισθοδοσία που έχουν υποστεί από το 2009 οι εργαζόμενοι στους Δήμους.
  • Κατάργηση του Καλλικράτη.