Τα χρέη των δήμων και ο ... συμψηφισμός

Συνολικά 12 δήμοι προχώρησαν σε συμψηφισμό των χρεών τους με το Δημόσιο. Χρέη που ως επί το πλείστον αφορούν στη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα Ταμεία τους, καθώς και χρήματα που χρωστούν σε οργανισμούς του Δημοσίου. Ο συμψηφισμός που έγινε προβλέπει ότι τα χρήματα που χρωστούν θα συμψηφιστούν με τα χρήματα που επρόκειτο να πάρουν (εάν και εφόσον) από την καταβολή δόσεων από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους από τις αστικές κυβερνήσεις. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα δάνεια που αναγκάστηκαν να πάρουν πολλοί δήμοι, ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις δεν τους απέδιδαν τα προηγούμενα χρόνια τους θεσμοθετημένους πόρους, τους λεγόμενους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, τώρα θα τα πληρώσουν διπλά. Κι αυτό γιατί, εξαιτίας του συμψηφισμού, θα έχουν να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τις επόμενες δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης.

Τεράστια ευθύνη γι' αυτό έχουν οι ίδιοι οι δήμαρχοι που έχουν στηριχτεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Οικολόγους, που ακολούθησαν την πολιτική του δανεισμού (φορτώνοντας διαρκώς νέα βάρη στους εργαζόμενους) χωρίς να διεκδικούν τους πόρους που παρακρατούσε παράνομα το κράτος, καθώς και η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που απλά ασχολείται με το πώς θα διαχειριστούν οι δήμοι τα όλο και λιγότερα χρήματα που λαμβάνουν.

Η κατάσταση που περιγράψαμε θα έχει ως επίπτωση - σε συνδυασμό με την έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένη σε ποσοστό ακόμα και 40-50% της χρηματοδότησης από το κράτος - οι δήμοι να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν υπηρεσίες όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα Πρόνοιας, καθαριότητα, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, πυροπροστασία κ.ά. Αξίζει να επισημάνουμε ότι το 2013 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που εισπράττουν οι δήμοι και προέρχονται από τη φορολόγηση των εργαζομένων, αναμένεται να πέσουν στα 1,272 δισ. ευρώ, όταν, σύμφωνα με στοιχεία, απλά και μόνο για να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα απαιτούνται περίπου 3,6 δισ. ευρώ. Μέσα σε όλα αυτά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν ή θα βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αργίας και κινητικότητας, τότε εύκολα αντιλαμβάνεται ότι οι λαϊκές - εργατικές οικογένειες στην κυριολεξία θα στενάξουν...

 


 

Πηγή: Ριζοσπάστης 03.08.2013