ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ…. ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΚΟΝΤΡΑ; ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ»

ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝ…. ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ «ΚΟΝΤΡΑ; ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ»

 

Στον τύπο φιλοξενείται  ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «Κόντρα στο Ρεύμα» για τη συμμετοχή μιας Μ.Κ.Ο. στο πρόγραμμα για την «καταπολέμηση της φτώχειας».

Εκεί υπάρχει και η απορία των συντακτών για τη στάση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που «ένας ψήφισε λευκό  και ο άλλος ; (υπέρ;)» με ερωτηματικό, έτσι διατυπώνεται.

Κανένα ερωτηματικό δεν πρέπει να έχει η εν λόγω δημοτική κίνηση που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει θετικά ένα τέτοιο πρόγραμμα η Λαϊκή Συσπείρωση.

Βέβαια ο επικεφαλής και εκπρόσωπος της παράταξης «Κόντρα στο Ρεύμα» απουσίαζε από τη συζήτηση του θέματος. Αν ήταν, θα ήξερε πως μόνο ένας δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν στη συζήτηση του θέματος. Λόγω απουσίας νομίζει πως έχει άλλοθι για τη «λάσπη» που πετάει;

Όπως σωστά αναφέρει η ανακοίνωση, το θέμα υποβαθμίστηκε ως συνήθως από τη διοίκηση του Δήμου και ήταν στα τελευταία. Είχε όμως τη δυνατότητα ο εκπρόσωπος του «Κόντρα στο Ρεύμα» στην αρχή της συνεδρίασης, να ζητήσει και να επιμείνει να προταχθεί το θέμα, όπως και το προηγούμενο για ζητήματα ανεργίας. Κάτι που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρώντας τα ιδιαίτερα σοβαρά και με αφορμή την παρουσία στη συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου της επιτροπής ανέργων Νίκαιας, ζήτησε να προηγηθεί η συζήτηση του θέματος.

Ο εκπρόσωπος του «Κόντρα στο Ρεύμα» τήρησε «σιγήν ιχθύος» στην παρέμβαση των ανέργων όπως το ίδιο έκανε και στο αίτημα των κατοίκων της πρώην ΒΙΑΜΥΛ (σύλλογος «Ενότητα») που με αγωνία και αγανάκτηση έφεραν στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο το πρόβλημα 2.500 κατοίκων που ταλαιπωρούνται αφάνταστα  (όπως και 18 χρόνια τώρα)με τις τελευταίες βροχές,  τις λάσπες και τις λακκούβες στην αλάνα μπροστά από ένα συγκρότημα 20 πολυκατοικιών και 700 διαμερισμάτων.

Συναίνεσε δηλαδή επί της ουσίας, στη στάση της διοίκησης και του δημάρχου που ήταν και είναι απαξίωση και περιφρόνηση στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Φαίνεται πως τελευταία χάλασαν οι καλές σχέσεις μεταξύ της Διοίκηση και του «Κόντρα στο Ρεύμα».

Τα παραπάνω για την αλήθεια, από την οποία τουλάχιστον ο εκπρόσωπος του «Κόντρα το Ρεύμα» (ΣΥΡΙΖΑ) στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη έχει πάρει κάποιες αποστάσεις.

Είναι πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ανεργία και τη φτώχεια, με τέτοια προγράμματα που εκτελούν διάφορες Μ.Κ.Ο. να χρυσώνει το χάπι, να παρουσιάζει ένα πρόσωπο φιλανθρωπίας και δήθεν κατανόησης του προβλήματος και φυσικά την αποδέχονται οι δημοτικές αρχές όπως αυτή της πόλης μας (ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ)

Δυστυχώς όμως οι περισσότερες δημοτικές αρχές πρωτοστάτησαν , όχι μόνο σήμερα αλλά και παλαιότερα, στο να περάσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με διάφορα προγράμματα κατά της ανεργίας αλλά και άλλες αντιλαϊκές αποφάσεις όπως ο νέος χάρτης για την Τοπική Διοίκηση (Καποδίστριας ΙΙ ή Καλλικράτης) και με ομόφωνες ουσιαστικά αποφάσεις της Διοίκησης της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) όπου εκτός του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συμμετείχε και ο Συνασπισμός.

Και βέβαια η «Λαϊκή Συσπείρωση» και τότε ήταν η άλλη φωνή και αντιστάθηκε στις κυβερνητικές επιλογές αλλά και στους εκφραστές τους στην Τοπική Διοίκηση, που ξεπερνούσαν τα σύνορα των κυβερνητικών κομμάτων. Και τώρα αντέδρασε και καταψήφισε το νέο πρόγραμμα 5μηνης!!! απασχόλησης για σχεδόν 300 ανέργους, μέσω μιας άλλης Μ.Κ.Ο.

Από την άλλη να αναδεικνύεις σαν κορωνίδα για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων της κρίσης και της φτώχειας τα «κινήματα των λαχανόκηπων», μάλλον αποπροσανατολίζεις από το πρόβλημα και τη λύση του και γίνεσαι ένας ακόμα διαχειριστής της φτώχειας. Η αλληλεγγύη ήταν ένα στοιχείο που σηματοδοτούσε τις αξίες του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και είναι και σήμερα αναγκαία όσο λίγες φορές και πρέπει οργανωμένα να αναπτυχθεί. Το ερώτημα είναι «θα διαχειριστούμε τη φτώχεια ή θα διεκδικήσουμε το πλούτο που παράγουμε;»

Ακριβώς για να ξεπεράσουμε την κρίση, πρέπει να κοινωνικοποιήσουμε τον πλούτο που παράγουμε πολλοί και ιδιοποιούνται λίγοι. Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει η ενότητα εργατών, ανέργων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων με στόχο να βρεθεί ο λαός στο προσκήνιο και στην εξουσία. Δείγματα αυτής της συμμαχίας φάνηκαν και στον αγώνα των ναυτεργατών απέναντι στην επιστράτευση της κυβέρνησης αλλά και στις κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεδιπλώνονται σήμερα. Και δείχνουν, παρά τις δυσκολίες, το δρόμο για να αντιμετωπιστούν τα σημερινά προβλήματα αλλά να ανοίξει και η προοπτική αύριο.

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2013