Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας – Ρέντη υλοποιεί «κατά γράμμα» την αντιλαϊκή επίθεση της Κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)

Η Δημοτική Αρχή Νίκαιας – Ρέντη υλοποιεί «κατά γράμμα» την αντιλαϊκή επίθεση της Κυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης μοίραζε στην πόλη «ανοιχτή επιστολή» προς τους κατοίκους για να τους ενημερώσει για την οικονομική κατάρρευση των Δήμων, ρίχνοντας τις ευθύνες στη σημερινή Κυβέρνηση. Βέβαια σκόπιμα θέλει να ξεχνά για να συσκοτίζει ότι και ο ίδιος είναι μέρος αυτής της Κυβέρνησης αφού είναι επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ στην ΚΕΔΑ, αλλά και εκλέχτηκε με την επίσημη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τη στήριξη Βουλευτών και στελεχών της ΝΔ. Αυτό φανερώνει και η σύνθεση της δημοτικής του ομάδας και των Αντιδημάρχων του (από τον Γραμματέα της Τοπικής Οργάνωσης ΠΑΣΟΚ της Νίκαιας, μέχρι μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στελέχη της ΝΔ).

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος προσπαθούσε να «νουθετήσει» την Κυβέρνηση του ότι δεν μπορεί να περικόπτει άλλο χρήματα από την Τοπική Διοίκηση γιατί αυτό θα έχει κόστος σε κλείσιμο υπηρεσιών  - σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των Δήμων – σε μετακύλιση του οικονομικού κόστους στο λαό. Μάλιστα αυτό ήταν και το κεντρικό νόημα της τοποθέτησης του στο έκτακτο Συνέδριο των Δημάρχων (ως επικεφαλής της παράταξης της ΔΗΜΑΡ) τονίζοντας επίσης, ότι δεν μπορεί επίσης να κοπούν κι άλλο και οι μισθοί των Δημάρχων, γιατί κανείς δεν θα θέλει να γίνει Δήμαρχος !!!

Έντεχνα ο Κυβερνητικός Δήμαρχος ξέχασε τις ευθύνες των Δημάρχων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε όλα αυτά τα χρόνια έχουν εκλεγεί με «κομματικές σημαίες», είτε ως «ανεξάρτητοι» από όλους αυτούς μαζί, έχουν αποδεχτεί τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής Διοίκησης με την ουσιαστική αποδοχή της μείωσης των Παρακρατηθέντων Πόρων, με την αποδοχή του Καλλικράτη, με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για έργα και λειτουργία των Δήμων κ.α.

Βέβαια με τα «λόγια χτίζω ανώγια» στην πράξη όμως φαίνεται η πολιτική που υπηρετώ και ποια συμφέροντα υπηρετώ με αυτή την πολιτική.

Για να δούμε λοιπόν μερικά από τα τελευταία μόνο διαπιστευτήρια της πολιτικής της Κυβερνητική Δημοτικής Αρχής στη Νίκαια και στο Ρέντη.   

Ενώ με την επιστολή του ο Δήμαρχος ενημέρωνε ότι δε θα συναινέσει στο ακόμα μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη, δύο εβδομάδες μετά (στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/9/2012) έφερε εισήγηση για τα Αθλητικά Προγράμματα του Δήμου, που τελικά αποσύρθηκε αλλά δείχνει την πορεία της πολιτικής τους, με την οποία

  • σε προγράμματα Κολύμβησης Νηπίων το κόστος αυξάνονταν σε σχέση με πέρυσι από 150% έως 300% , δηλ, από 20€ το έτος πρότεινε να γίνει 50€ - 100€ το έτος. Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στη Νίκαια αυτά ήταν δωρεάν.
  • σε όλα τα αθλητικά προγράμματα για παιδιά πρότεινε αύξηση 100% δηλ. να διπλασιαστεί το ποσό που πλήρωναν οι γονείς τους από πέρυσι. Με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στη Νίκαια αυτά ήταν δωρεάν.
  • Στα αθλητικά προγράμματα που γίνονται στα σχολεία πρότεινε από δωρεάν, που ήταν πάντα και από τότε που ξεκίνησαν στα σχολεία της Νίκαιας μαζί με την Ένωση Γονέων, η συμμετοχή κάθε παιδιού να είναι 20€ για κάθε άθλημα που θέλει να συμμετέχει. Ήδη έχουν ακουστεί φωνές από τη Δημοτική Αρχή προς τους Συλλόγους Γονέων ότι μπορεί τα προγράμματα να μη γίνουν καθόλου γιατί δεν υπάρχουν γυμναστές, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί Γυμναστές με 5μηνες συμβάσεις και εξευτελιστικούς μισθούς από ΜΚΟ για λογαριασμό του Δήμου.
  • Ανάλογα δείγματα γραφής μπορούμε να βρούμε σε πολλούς τομείς, πχ Θερινή Δημιουργική Απασχόληση που ήταν δωρεάν και για 5 εβδομάδες από το 2003 που ξεκίνησε ως πρωτοπόρο πρόγραμμα στη Νίκαια και πλέον είναι με Απόφαση της Δημοτικής Αρχής 30€ για 2 εβδομάδες. Αυξήσεις σε Τμήματα Πολιτισμού, προσπάθεια να υπάρχει οικονομική συμμετοχή στα Προγράμματα Χαρακτικής που ξεκίνησαν δωρεάν μαζί με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών από το 2010, σταμάτημα των θαλασσίων μπάνιων για όλους τους δημότες με το πρόσχημα της οικονομικής στενότητας του Δήμου που ήταν δωρεάν και πλέον όσοι συμμετέχουν με πρόγραμμα από τα ΚΑΠΗ πληρώνουν 3€ το μπάνιο, κ.α.

Στην επιστολή του επίσης ο Δήμαρχος ενημέρωνε ότι δε θα συναινέσει στη μείωση του κοινωνικού κράτους που σήμερα το σηκώνει στις πλάτες της μόνο η Τοπική Διοίκηση. Ουσιαστικά έτσι συντηρεί το ψευτοδίλημμα από τη μία «οι καλοί Δήμοι» και από την άλλη «το κακό κεντρικό Κράτος», θέλοντας να διαχωρίσει  ότι το αστικό Κράτος είναι ενιαίο και οι Δήμοι (ειδικά και μετά τον Καλλικράτη) είναι το μακρύ χέρι του Κράτους σε φορομπηξία για τους δημότες. Να πως η Κυβερνητική Δημοτική Αρχή δε μειώνει το κοινωνικό Κράτος:

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/9/2012 έφερε θέμα για αποχαρακτηρισμό οικοπέδου που ο Δήμος εδώ και 5 χρόνια το είχε χαρακτηρίσει για κατασκευή Νηπιαγωγείου στην περιοχή του Αι Γιώργη της Νίκαιας και διεκδικούσε χρήματα από τον ΟΣΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο φέτος περίπου 20 προνήπια «έμειναν απ’  έξω» από τα 2 Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στον Αι Γιώργη της Νίκαιας γιατί δεν υπάρχουν θέσεις
  • Παραχώρησε μέρος από το Γυμναστήριο στον πολυχώρο Μάνος Λοϊζος για 15 χρόνια σε ΜΚΟ για να δημιουργήσει προγράμματα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, όταν η ΜΚΟ ενημέρωση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι τα παιδιά αυτά θα πληρώνουν για τη συμμετοχή τους, αφού το Κράτος δεν τα καλύπτει και δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. 
  • Το νέο Παιδικό Σταθμό που ξεκίνησε να χτίζει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή στην οδό Σμύρνης η σημερινή Κυβερνητική Δημοτική Αρχή αποφάσισε να το εξοπλίσει με εκπαιδευτικό υλικό (θρανία, καρέκλες, άλλες υποδομές) από δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και όχι να διεκδικήσει χρήματα από το Υπουργείο για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών
  • Το Σεπτέμβρη επίσης διοργάνωσε δωρεάν εξετάσεις για 200 παιδιά της πόλης μας σε συνεργασία με τον ΣΚΑΙ και τη Vodafone, αντί να διεκδικήσει όλα τα παιδιά της πόλης να κάνουν δωρεάν εξετάσεις και τα απαραίτητα εμβόλια στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας και στα Ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αναδεικνύοντας παράλληλα και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στην Υγεία και φτιάχνοντας κοινό μέτωπο διεκδίκησης με τους εργαζόμενους στην Υγεία 

Ποιες είναι οι πολιτικές στοχεύσεις της Κυβερνητικής Δημοτικής Αρχής και ποια πολιτική υπηρετεί φαίνεται και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 27/9/2012. Στο Πρόγραμμα αυτό  ουσιαστικά γίνεται αναφορά σε αναγκαία έργα που απαντούν στην αντικειμενική εξέλιξη της πόλης (ανακατασκευή πλατειών, συντήρηση σχολείων και αθλητικών χώρων) το πρόγραμμα αυτό δεν έχει κανένα διεκδικητικό πλαίσιο, αλλά αρκείται στα «μαραμένα οικονομικά» των Δήμων.

Που βρίσκει διέξοδο η Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση του;

Απλά ψήφισε ότι για να υλοποιηθεί θα ακολουθήσει Σύμπραξη με το Ιδιωτικό Κεφάλαιο - άρα άμεση ιδιωτικοποίηση δομών της πόλης , αλλά και θα αξιοποιήσει την περιουσία του Δήμου για να καλυτερεύσει τα οικονομικά του Δήμου - άρα άμεσο ξεπούλημα δομών της πόλης. Είναι χαρακτηριστική σ’ αυτό το ζήτημα η πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής, όταν για παράδειγμα πέρυσι έφερε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για μείωση του ενοικίου που καταβάλει το Allou αφού στεγάζεται σε οικόπεδο του Δήμου και οι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έβαλαν το ζήτημα ότι ο Δήμος πρέπει να ακυρώσει τη συμφωνία με το Allou και στο οικόπεδο αυτό να φτιαχτεί μια νέα πρότυπη Παιδική Χαρά με χρήματα που θα διεκδικήσει ο Δήμος από το Κράτος, ώστε τα παιδιά να μπορούν όλα να την χαίρονται και μάλιστα δωρεάν (αυτό έδειξε πως έχουν ανάγκη τα παιδιά μας με την ανακατασκευή της Παιδικής Χαράς Ειρήνη στον Πλάτωνα που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή), η απάντηση ήταν ότι ο Δήμος πρέπει να έχει έσοδα - άρα έπεται η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα παραδείγματα μέσα από τα «έργα και τις ημέρες» της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είναι πολλά και φανερώνουν περίτρανα ότι υλοποιεί «κατά γράμμα» την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που ανήκει. Αυτή η Δημοτική Αρχή είναι «έκπτωτη» ήδη στη συνείδηση των εργαζόμενών, των ανέργων, των μικροεπαγγελματιών, της νεολαίας, της πόλης.

Στον πόλεμο που έχει κηρύξει το μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή και τα δικαιώματά μας, η πάλη απέναντι στην πολιτική και τη στρατηγική που υπηρετεί η ΕΕ – ΔΝΤ- Κυβέρνηση και τα κόμματα τους, πρέπει να οξυνθεί και να συμπεριλάβει και τις αντιλαϊκές Δημοτικές Αρχές όπως η σημερινή στη Νίκαια και στο Ρέντη.

Ο λαός της πόλης πρέπει να ορθώσει αγωνιστικό μέτωπο και να μπλοκάρει με  τη δράση του κάθε προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για νέο χαράτσωμα σε αθλητισμό, πολιτισμό, κάθε ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στους ιδιώτες, κάθε προσπάθεια αποσάθρωσης των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων του Δήμου.

Οι ίδιες οι ανάγκες μας είναι αυτές που δείχνουν ότι εκτός από το δίκιο, έχουμε και τη δύναμη. Η δύναμη μας φαίνεται μέσα από την οργάνωση στις Λαϊκές Επιτροπές και τον προσανατολισμό της πάλης μας για ριζικές ανατροπές και όχι για άλλη διαχείριση του αντιλαϊκού μίγματος.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας- Ρέντη

Οκτώβρης 2012