Από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 15 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

KAMIAΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΟΜΗΡΟΥΣ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ «ΚΟΙΜΙΖΟΥΝ» ΣΗΜΕΡΑ, ΕΝΩ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να καθησυχάσουν τους εργαζόμενους του Δήμου Νίκαιας, ότι η Δημοτική Αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει τα προβλήματά τους και αυτό των απολύσεων, επιχείρησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Διοικήσεις τόσο του Δήμου όσο και των εργαζομένων.

Και επειδή «ο φόβος φυλάει τα έρημα», αξιοποιήθηκε και η ανοιχτή προβοκάτσια εναντίον της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Επιστρατεύθηκε γι’ αυτό το λόγο –μετά από απουσία μηνών στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Πάτρωνας που προκαλεί θυμηδία με τη στάση του και στον ίδιο τον συνδυασμό που τον εξέλεξε, του κ. Λογοθέτη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τοποθετήσεις των Στ. Μπενετάτου και Γ. Αγγελινιάδη θύμισε στους παρευρισκόμενους, που άκουγαν για 40’ ένα ρεπορτάζ του κ. Ιωακειμίδη –τι να κάνουμε, τι να μην κάνουμε, τι μπορούμε να πετύχουμε, τι όχι- ότι είχε ζητήσει από τις 10/7 την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με μόνο θέμα : το πολυνομοσχέδιο που θα είναι η χαριστική βολή στα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και φέρνει χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Υπογράμμισαν τα βασικά αιτήματα :

1. Όχι στο πολυνομοσχέδιο χαριστική βολή στα εργασιακά δικαιώματα και στις κατακτήσεις. Κατάργηση κάθε Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. Καμία απόλυση των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση με ή χωρίς διαθεσιμότητες – μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.

3.Στελέχωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό, των σχολείων με σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες και λοιπό προσωπικό – καμία ιδιωτικοποίηση.

4. Άμεση χρηματοδότηση των δήμων για την κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών υπηρεσιών και δομών.

Σε ένα χαρτί, χωρίς τίτλους, χωρίς υπογραφή που παρουσιάστηκε σαν «θέσεις δημάρχου» ξεκίναγε ακριβώς έτσι : «Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορούμαστε τις τελευταίες ημέρες τη συνεχή αφαίρεση αρμοδιοτήτων της Τ.Α. και το κλείσιμο σημαντικών τομέων, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες».

Είναι δυνατόν να υπάρχει έκπληξη όταν κάθε εργαζόμενος βιώνει αυτήν την βαρβαρότητα, την ολοσχερή επίθεση στη ζωή του, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις τα τελευταία 3-4 χρόνια και όταν στην προτελευταία κυβέρνηση, συνέταιροι ήταν η ΔΗΜΑΡ, της οποίας στέλεχος είναι ο κ. Ιωακειμίδης.

Και για να πέσει και κάθε «φύλλο συκής» για τον ανυποψίαστο κ. Ιωακειμίδη παρέθεσαν ακριβώς τις δηλώσεις του στις 8 Ιουλίου πριν τις κινητοποιήσεις όπως αναφέρθηκε στα πρακτορεία ειδήσεων.

1. Όπως υποστήριξε ο κ. Ιωακειμίδης, η αναλογία των ΟΤΑ, για ένταξη σε κινητικότητα συγκριτικά με τους υπόλοιπους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είναι 1.100 - 1.200 άτομα. Και είπε χαρακτηριστικά: «Να ψάξουμε να τα βρούμε αυτά τα άτομα. Να ματώσουμε. Αλλά να ματώσουμε λίγο». Και επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αιρετοί και εργαζόμενοι «έπρεπε να είναι ένα από την αρχή. Αλλά δεν το κάναμε».

Παρουσίασαν ακόμη αποσπάσματα από την ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ (ως επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ) στις 12 Ιουλίου.

2. «Την Κυριακή που μας πέρασε, η πρόταση της δικής μας παράταξης ήταν κλείσιμο των Δήμων επ’ αόριστο, μετά τη Δευτέρα. Θεωρώ ότι έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα, με αντίστοιχους τρόπους μπορούμε να κινηθούμε. Γιατί; Γιατί σε αυτή τη διαδικασία της κινητικότητας, δεν προσδιορίστηκε ποτέ η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Από την αρχή ας πούμε ότι υπήρχε η μνημονιακή δέσμευση των 25.000 στην κινητικότητα. Ποια θα ήταν η συμμετοχή του καθενός; Κανείς δεν όρισε.

Αν ξέραμε αυτό, θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε. Αυτή η συμμετοχή, το είπε σωστά ο Πρόεδρος, ξεπέρασε πολύ το 11% που είναι η δική μας συμμετοχή στο Δημόσιο. Έχουμε δώσει ήδη 7.000 και περιμένουμε και ένα τελευταίο κύμα στο τέλος του χρόνου, που κανείς δεν ξέρει πού θα φτάσει η δική μας συμμετοχή».

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ακόμη θύμισαν ότι όταν το 2007 στο συνέδριο της Κυλλήνης με πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ τον κ. Κακλαμάνη, τέθηκε η πρόταση για την εφαρμογή του «Καποδίστρια ΙΙ», που μετεξελίχθηκε σε «Καλλικράτη» έγινε αποδεκτή σχεδόν με πανηγυρισμούς από το σύνολο των συνέδρων για τη μεγάλη Τ.Α. και τα βαριά καθήκοντα που αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι.

Μοναδική εξαίρεση οι σύμβουλοι του Κ.Κ.Ε. που έλεγαν ότι μόνο δεινά για τους εργαζόμενους θα φέρει , θα κάνει απόλυτο γρανάζι του κρατικού μηχανισμού και των κυβερνητικών σχεδιασμών την Τοπική Διοίκηση (πια) και όχι Αυτοδιοίκηση.

Επίσης στον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων κ. Τράκα, που ορκιζόταν στην τοποθέτησή του πως δεν είναι πια ΠΑΣΟΚ (τι είναι άραγε;) και τα βαλε σφόδρα με τον κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, θύμισανότι το 2003 όταν ήταν ΠΑΣΟΚ και οι δύο, ο κ. Κουκουλόπουλος στην πρώτη συνάντηση των νεοεκλεγμένων δημάρχων έθεσε ως επικεφαλής της ΚΕΔΚΕ τότε στόχο την «απογαλάκτιση της Τ.Α. από το κράτος». Και ο μόνος που του απάντησε σε αυτό ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής που σημείωσε, απογαλάκτιση σημαίνει, απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση του κράτους να ενισχύει τις Δομές των Δήμων, μετατροπή των ΟΤΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Δεν πρόκειται για ανυποψίαστους λοιπόν αλλά για συμμέτοχους των κυβερνητικών πολιτικών (και η Δημοτική Αρχή και η συνδικαλιστική ηγεσία) που μας έφεραν ως εδώ.

Και κάλεσαν τους εργαζόμενους των Δήμων, σε κοινό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους για την συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, χωρίς εφησυχασμούς και ψευδαισθήσεις.

Σε αυτή την τοποθέτηση, πρωτοστατώντας του κ. Πάτρωνα με αντικομμουνιστικές κορώνες ακολούθησε ο κ. Τράκας. Θέλουν με κουρνιαχτό να σκεπάσουν αυτά που ζούμε και αυτά που έρχονται, θέλουν να κρατούν όπως ήξεραν τους εργαζόμενους «πολιτικά όμηρους».

Και το επιστέγασμα ο κ. Ιωακειμίδης αντί να απαντήσει για την στάση του, αναφέρθηκε με ένα από τα πριν έτοιμο κείμενο για τις θέσεις που διαχρονικά έχει διατυπώσει το ΚΚΕ για το ρόλο που ετοίμαζαν από το 2002, νομοσχέδια και νόμοι για την δημοτική αστυνομία.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην κατηγορία για «κροκοδείλια δάκρυα» απάντησαν ότι αντιμετωπίζουν και τη δημοτική αστυνομία ως δημοτικούς υπαλλήλους που τώρα απολύονται, ανεξάρτητα τι ρόλο επιφυλάσσει για αυτούς το κράτος και χτες και σήμερα.