Η ΠΡΟΤΑΣΗ της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Η κατεύθυνση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για τους Προϋπολογισμούς των Δήμων είναι η πλήρης ευθυγράμμιση με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό πλαίσιο και την Ευρωενωσιακή δημοσιονομική πειθάρχηση, με βασικό άξονα την κλιμακούμενη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το διάστημα 2009-2014 καταγράφεται μείωση στην χρηματοδότηση των Δήμων πάνω από  62% και για το 2015 η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 45% σε σχέση με το 2014. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δίνει συνέχεια στην αντιλαϊκή στρατηγική με την ΠΝΠ και τη μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ, ενέργεια που μονιμοποιείται με το 3ο Μνημόνιο. Επίσης με βάση το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 και τις κατευθύνσεις του Υπ. Εσωτερικών προβλέπεται επιπρόσθετη μείωση κατά 23% το δίχρονο 2017-2018 σε σχέση με το 2015.

 

Αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός των Δήμων άμεσα θα οδηγήσει σε:

  1. Συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών
  2. Ιδιωτικοποίηση υποδομών των Δήμων (με αιχμή την καθαριότητα)
  3. Ιδιωτικοποίηση έργων (ΣΔΙΤ και εκμετάλλευση από τον ιδιώτη ως αντάλλαγμα)
  4. Ώθηση των Δήμων σε τραπεζικό δανεισμό
  5. Ένταση της υπερφορολόγησης των δημοτών
  6. Αντικατάσταση του προσωπικού των Δήμων με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων (2μηνα, 5μηνα από ΟΑΕΔ, δράση ΜΚΟ, εθελοντισμός, κ.α.)
  7. Διεύρυνση της ανταπόδοσης αφού είναι επιβεβλημένη διαδικασία για τους Δήμους (σε καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό, Παιδικούς Σταθμούς) για να επιτραπούν οι όποιες προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Με εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών (Ιούλιο 2015) τονίζεται «η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής με υποχρέωση συγκράτησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα». Η εγκύκλιος υποδείχνει συγκεκριμένες δαπάνες που πρέπει να περιοριστούν όπως η υπερωριακή απασχόληση, προμήθειες, δαπάνες σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις σε ΝΠΔΔ και σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, τα οικονομικά βοηθήματα σε αδυνάτους δημότες.

Πιο συγκεκριμένα για το Δήμο Νίκαιας-Ρέντη το διάστημα 2009-2014 έχουμε μείωση των ΚΑΠ κατά 70,5% .

Πως απαντά η σημερινή Διοίκηση του Δήμου στην μείωση διαδοχικά και διαχρονικά από τις Κυβερνήσεις που έχουν εναλλαγεί από το 2009 μέχρι σήμερα (ΠΑΣΟΚ, Συγκυβέρνηση Παπαδήμου, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΛΕΛ) και μειώνουν συνεχώς τα οικονομικά του Δήμου; Απαντά με χαράτσωμα των κατοίκων και με αύξηση στην ανταπόδοση των κατοίκων με κάθε υπηρεσία του Δήμου.

Σ’ αυτή την λογική της και μακριά από κάθε μορφή διεκδίκησης πόρων για τις  ανάγκες του Δήμου, των κατοίκων και την ομαλή μισθοδοσία των εργαζομένων, αποδέχεται άκριτα κάθε Κυβερνητική υπόδειξη και ρίχνει το βάρος της υποχρηματοδότησης στους κατοίκους και στους εργαζόμενους του Δήμου. Σ’ αυτή την στρατηγική της Διοίκησης του Δήμου εντάσσεται και αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Η Δημοτική Αρχή Ιωακειμίδη επιχειρεί να επιβάλει αύξηση στα δημοτικά τέλη στη Νίκαια μετά από 12 χρόνια κατά 10,1% και παράλληλα αύξηση στο δημοτικό φόρο μετά από 12 χρόνια κατά 20%. Παράλληλα για να μην φανεί ότι κάνει και στο Ρέντη αύξηση 6,2% στα δημοτικά τέλη, το ονομάζει «εξίσωση τελών».

 

Λένε ψέματα ότι είναι «εξίσωση τελών» γιατί εξισώνει με χαράτσωμα το λαό μέσω της αύξηση του συντελεστή φορολόγησης  στην κατοικία και αφήνει χωρίς καμία αύξηση τα τέλη στις μεγάλες βιομηχανικές επιφάνειες, στα SuperMarkets και στα πολυκαταστήματα στο Ρέντη.

Λένε ψέματα ότι το κάνουν για να κερδίσει έσοδα ο Δήμος. Αν θέλουν να αυξήσει τα έσοδα του ο Δήμος τότε γιατί:

  1. Δεν εξισώσουν τα πολυκαταστήματα και τις βιομηχανικές επιφάνειες του Ρέντη με της Νίκαιας; Γιατί στο Ρέντη αφήνουν τα πολυκαταστήματα, τα SuperMarkets τους βιομηχανικούς χώρους με συντελεστή 4,83 € το τμ και στη Νίκαια είναι 6,9 € το τμ.
  2. Γιατί δεν κάνουν ανάλογη αύξηση και σε πολυκαταστήματα, SuperMarkets,  βιομηχανικούς χώρους και τράπεζες αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για 5λάσιο συντελεστή από την κατοικία, παρά μόνο αυξάνουν την κατοικία στο 1,52 € το τμ και αφήνουν τους μεγάλους χώρους στο 6,9 € το τμ ή στο 4,83€ το τμ και δεν τους πάνε στο 7,6€ το  τμ;

Η πολιτική τους είναι συγκεκριμένη, «χαρατσώνω το λαό και αφήνω άθικτο το μεγάλο κεφάλαιο». Ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολυεθνική JUMBO που διαθέτει 2 καταστήματα στην πόλη μας (οδ. Θηβών στη Νίκαια και οδ. Πειραιώς στο Ρέντη). Η ίδια πολυεθνική στην ίδια πόλη θα φορολογείται με διαφορετικό συντελεστή, δηλ με 6,9 € το τμ στη Νίκαια και με 4,83 € στο Ρέντη. Κερδίζει ή χάνει η πολυεθνική JUMBO; Mια πολυεθνική που το 2013 είχε αύξηση κερδών κατά 52,3%, το 2014 άνοιξε 7 νέα καταστήματα (2 στην Ελλάδα και 5 στα Βαλκάνια) και είχε 582 εκ € κέρδος προ φόρων, που το Γ τρίμηνο του 2015 είχε 152 εκ € κέρδος προ φόρων. Αντίστοιχα το LEROYMERLIN (οδ. Πειραιώς Ρέντη) το 2014 είχε 25 εκ € κέρδος προ φόρων και το ALLOUFUNPARK (οδ. Καναπιτερή Ρέντη) είχε 1,7 εκ € μικτό κέρδος το 2014. Όλες αυτές οι μμεγάλες επιχειρήσεις δεν θα έχουν καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Αντίστοιχα ο λαός που έχει μειωθεί κατά 50% το εισόδημα του, που η ανεργία έχει εκτοξευθεί, που πληρώνει τον έναν φόρο μετά τον άλλο, που το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ τον επιβαρύνει ακόμα περισσότερο θα δεχτεί αύξηση στα δημοτικά τέλη που θα τον επιβαρύνει κατά 14€ στη Νίκαια και 9€ στο Ρέντη! Επίσης η μικρή βιοτεχνία που φυτοζωεί πληρώνει με διαφορετικό συντελεστή στη Νίκαια από το Ρέντη, ενώ στο Ρέντη πληρώνει όσο και το JUMBO.

Ακόμα πιο επιβαρυμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του Δήμου αφού προϋπολογίζεται μείωση κατά 21% (μείωση κατά 372.000€ το έτος) στις υπερωρίες τους και παράλληλα αν είναι κάτοικοι της πόλης θα δεχτούν και αύξηση στα δημοτικά τέλη.

Η Διοίκηση του Δήμου απαντά στη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ με χαράτσωμα των κατοίκων. Σήμερα το 47% των τακτικών εσόδων του Δήμου είναι από ανταποδοτικά τέλη και κατά επιθυμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η Διοίκηση Ιωακειμίδη θέλει να αυξήσει αυτόν τον συντελεστή. Γι αυτό αυξάνει κατά 20% το Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων (ΦΗΧ) κατά 20% στη Νίκαια για να κερδίζει 50.000 € το έτος με στόχο να το αυξάνει 20% κάθε έτος που το επιτρέπει ο νόμος μέχρι να φτάσει το συντελεστή του Ρέντη που είναι πενταπλάσιος από τη Νίκαια.

Η Διοίκηση Ιωακειμίδη προϋπολογίζει ότι με την αύξηση που θα επιβάλει στα δημοτικά τέλη θα κερδίσει ο Δήμος 597.000 € (552.000 € από τη Νίκαια και 45.000€ από το Ρέντη) όταν προϋπολογίζει ότι τα ανταποδοτικά έξοδα του Δήμου θα είναι αυξημένα κατά 113.000€ και το κόστος μισθοδοσίας για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες μειωμένο κατά 876.000€.

Με την αύξηση που επιχειρεί να επιβάλει η Διοίκηση στα δημοτικά τέλη προϋπολογίζει να καλύψει το κόστος των ανταποδοτικών υπηρεσιών που θα φτάσει για το 2016 στα 14,010 εκ €.

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και για τα δημοτικά τέλη είναι:

  1. Στην κατοικία ο συντελεστής να είναι στο 1,38€ το τμ. Αυτό σημαίνει καμία αύξηση στο Νίκαια (τα τέλη να παραμείνουν όπως είναι από το 2002) και μείωση 3,5% στο Ρέντη
  2. Στα καταστήματα και τις μικρές βιοτεχνίες ο συντελεστής να είναι 3,51 € το τμ. Αυτό σημαίνει καμία αύξηση στη Νίκαια και μείωση στο Ρέντη από 19% - 27% (ανάλογα και με το  διαχωρισμό που ισχύει για τα καταστήματα έως 50 τμ)
  3. Στις τράπεζες, τα SuperMarkets, τα πολυκαταστήματα και τους βιομηχανικούς χώρους ο συντελεστής να είναι στο ανώτερο όριο που επιτρέπει ο νόμος, δηλ στο 6,9 € το τμ
  4. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για ΑμΕΑ, μακροχρόνια άνεργους και μείωση κατά 50% σε πολύτεκνες οικογένειες

Με βάση τα ηλεκτροδοτούμενα τμ ανά κατηγορία και τους συντελεστές που προτείνουμε τα ανταποδοτικά έσοδα του Δήμου υπολογίζονται περίπου στα 15,14 εκ €, δηλ 1 εκ € περισσότερα από ότι προϋπολογίζει σήμερα η Διοίκηση με χαράτσωμα της κατοικίας. Άρα μόνο ανεδαφικό δεν είναι να μιλάμε σήμερα για μείωση στα δημοτικά τέλη στο λαό.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση μας και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συμπυκνώνεται στα εξής:

  • Καμία επιβάρυνση του λαού από την μείωση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης από την Κυβέρνηση. Να αποδοθούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι στην Τοπική Διοίκηση
  • Να γίνουν τόσες μόνιμες προσλήψεις όσες έχει ανάγκη ο Δήμος. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5
  • Το Κράτος να αναλάβει εξολοκλήρου τη μισθοδοσία του προσωπικού σε καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό
  • Πλήρης Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του Δήμου με φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου και με φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • Εξασφάλιση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων πόρων για τα  μισθοδοσία των εργαζομένων των Δήμων
  • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα μα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Κράτους προς τους Δήμους.  Να αποδοθούν το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και οφείλονται σ’ αυτή. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όχι απόδοση του φόρου στους Δήμους που ζητά η ΚΕΔΕ και έτσι τον μονιμοποιεί ως χαράτσι.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου (Καλλικράτης, μνημονιακές κατευθύνσεις, εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν την Τοπική Διοίκηση να δρα ανταποδοτικά.
  • ΠΔΕ και αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές για σχολεία, προνοιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές καθώς και για έργα που έχει ανάγκη ο λαός (αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά έργα, αξιοποίηση προς όφελος του λαού των ελεύθερων χώρων).  

Νοέμβρης 2015

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας-Ρέντη

Μπενετάτος Στέλιος

Αγγελινιάδης Γιάννης

Ιωαννίδης Κυριάκος

Καλαποθάκου Βέτα

Κατηφές Παναγιώτης

Μπενετάτος Γεράσιμος

Οι Τοπικοί Σύμβουλοι Νίκαιας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Λαζοπούλου Γιάννα

Τζαφάλιας Δημήτρης

Ο Τοπικός Σύμβουλος Ρέντη της Λαϊκής Συσπείρωσης

Καρίμαλης Θύμιος