Αίγυπτος: Εκατοντάδες νεκροί - Μακελειό σε βάρος του λαού

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο:

egypt-port-said«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το στρατιωτικό καθεστώς της Αιγύπτου. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι συνεχίζεται και κλιμακώνεται το μακελειό σε βάρος του αιγυπτιακού λαού, στο βωμό των συμφερόντων και των αντιθέσεων τμημάτων της αστικής τάξης της Αιγύπτου. Ο αιγυπτιακός λαός χρειάζεται να παλέψει για τα δικαιώματά του, χαράσσοντας το δικό του αυτοτελή δρόμο, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των διαφόρων μερίδων της αιγυπτιακής αστικής τάξης που χρόνια τώρα τον καταδυναστεύουν, να παλέψει για τη δική του εξουσία».

Ρέει το αίμα στο Κάιρο, με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν σκοτωθεί κατά την επιχείρηση που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι αιγυπτιακές δυνάμεις καταστολής για τη διάλυση των συγκεντρώσεων των οπαδών του, ανατρέποντος από το στρατό, προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Οι σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά την επιχείρηση καταστολής συνεχίζονται και κάθε λεπτό που περνά αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις σε όλη την Αίγυπτο.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Διαδηλώσεις υποστηρικτών του Μόρσι και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε όλη την Αίγυπτο, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η αιγυπτιακή κυβέρνηση από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης και μέχρι τις 6 το πρωί σήμερα, στο Κάιρο και σε 10 ακόμα περιφέρειες της χώρας, και παρά το γεγονός ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου, για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι από τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης η χώρα τέθηκε (για ένα μήνα) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η προεδρία διέταξε το στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, υποστηρίζει ότι πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Αλεξάνδρεια και σε δύο άλλες βόρειες επαρχίες.

Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων «ΜΕΝΑ» μετέδωσε ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από τέμενος στο ανατολικό Κάιρο.

Αιγυπτιακές εφημερίδες αναφέρουν ότι, τις τελευταίες ώρες, αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από οπαδούς του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας και ότι επίθεση με βόμβες μολότοφ στο υπουργείο Οικονομικών είχε ως αποτέλεσμα μέρη του κτιρίου να τυλιχτούν στις φλόγες. Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι λεηλατήθηκαν 21 αστυνομικά τμήματα.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των νεκρών: το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 525 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και 43 αστυνομικοί, ωστόσο η ιστοσελίδα των Αδελφών Μουσουλμάνων αναφέρει ότι οι νεκροί φτάνουν περίπου τους 2.600. Χιλιάδες είναι οι τραυματίες (2.926 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας), αλλά και οι συλλήψεις στις οποίες προχωρά η αστυνομία.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 43 αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, σκοτώθηκαν από σφαίρες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και βρέθηκαν όπλα στις δύο πλατείες που είναι συγκεντρωμένοι εδώ και ένα μήνα οι οπαδοί του Μόρσι. Κατηγορηματικά αρνούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ότι υπήρχαν όπλα στις κατασκηνώσεις τους στις δύο πλατείες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας εικονολήπτης του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού «Sky News», ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρες στο Κάιρο, καθώς και ένας 26χρονος δημοσιογράφος που δούλευε στο έντυπο «Xpress»,

Παραίτηση του αντιπροέδρου Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι

Την παραίτησή του υπέβαλε στον πρόεδρο της χώρας ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, αντιδρώντας στον τρόπο χειρισμού της διάλυσης των καθιστικών διαμαρτυριών των ισλαμιστών από κυβέρνηση και στρατό. Σύμφωνα με την επιστολή παραίτησής του, ο ελ Μπαραντέι εκτιμούσε ότι υπήρχε ειρηνική διέξοδος από την πολιτική κρίση. 

Πραγματικά πυρά από το στρατό

Το επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν οι πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια. Σύννεφα καπνού από δακρυγόνα κάλυπταν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης την περιοχή γύρω από τις δύο πλατείες που βρίσκονταν όλες αυτές τις μέρες οι οπαδοί του Μόρσι, τεθωρακισμένα οχήματα και μπουλντόζες πήραν μέρος στην επιχείρηση διάλυσης των καταυλισμών διαμαρτυρίας, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την περιοχή των συγκεντρώσεων.

Το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» μετέδωσε ότι ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν το μεσημέρι στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο.

Στην πορεία της μέρας, το υπουργείο Εσωτερικών πρώτα ανακοίνωσε ότι η πλατεία Νάχντα βρέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο των κρατικών δυνάμεων, ενώ αργά το απόγευμα της Τετάρτης εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αποχώρησαν και από την πλατεία Ραμπάα αλ Αλαουίγια, ένα από τα προπύργια των διαδηλωτών στο Κάιρο, υπό την επιτήρηση ένοπλων αστυνομικών, σύμφωνα με τις εικόνες που έδειξε σε απευθείας μετάδοση η αιγυπτιακή τηλεόραση. Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο «ΜΕΝΑ», οι αστυνομικοί συνέλαβαν υποστηρικτές του Μόρσι που ήταν οπλισμένοι και πλέον έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πλατεία.

Στους δρόμους του Καΐρου κατέβαιναν κατά χιλιάδες και διαδηλωτές, αντίπαλοι του Μόρσι.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: Όλοι στους δρόμους για να σταματήσει η σφαγή

«Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε επίσης «τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».

Νεκροί σε συγκρούσεις και σε άλλες πόλεις - Εμπρησμοί σε εκκλησίες

Διαδηλωτές, οπαδοί του Μόρσι, συγκεντρώθηκαν και στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

Στην πόλη Ισμαηλίγια, στη Διώρυγα του Σουέζ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με αστυνομικούς κοντά σε ένα κυβερνητικό κτίριο, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές.

Στην Αλεξάνδρεια, δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Στην πόλη Μίνγια, τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την έφοδο των υπηρεσιών ασφαλείας εναντίον καταυλισμών των διαδηλωτών, οι οποίοι απαιτούν την αποκατάσταση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στην εξουσία, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας. Η πόλη Μίνγια βρίσκεται στις όχθες του Νείλου, περίπου 200 χλμ. νότια του Καΐρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρικτές του Μόρσι πυρπόλησαν την κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Σοχάγκ, στην κεντρική Αίγυπτο, σε αντίποινα για τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, και ενώ οι τυφλές συγκρούσεις αρχίζουν να αποκτούν και θρησκευτικό μανδύα. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι λεηλατήθηκαν 7 εκκλησίες.

Να σημειωθεί ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες των κοπτών, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού στην Αίγυπτο, υποστήριξαν την ανατροπή του Μόρσι και μάλιστα ο πατριάρχης της Κοπτικής Εκκλησίας, Ταουάντρος ΙΙ, εμφανίσθηκε μαζί με το μεγάλο ιμάμη του πανεπιστημίου αλ Αζχάρ, στο πλευρό του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι κατά την ανακοίνωση της αποπομπής του Μοχάμεντ Μόρσι στις 3 Ιούλη.

Ακόμη, τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην αιγυπτιακή επαρχία Φαγιούμ, νοτίως του Καΐρου, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αιγύπτου, «MENA», έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Σουέζ, όταν οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν εκεί να καταλάβουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Στην πόλη Ασιούτ, περίπου 3.000 υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι συγκρούσθηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Νεκρός σε συγκέντρωση οπαδών του Μόρσι υπήρξε και το βράδυ της Τρίτης.

Εγκλωβισμένος ο λαός

Από τα ίδια τα γεγονότα σήμερα, προκύπτει ότι αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα η αυτοτελής, ταξική δράση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Αιγύπτου ενάντια στην αστική τάξη και τα πολιτικά κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά της.

Η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» και τα συνθήματά της οδήγησαν το λαό να μακελεύεται μέσα στα αστικά πολιτικά στρατόπεδα που δεν έχουν σχέση με τα δικά του συμφέροντα. Η εναλλαγή δυνάστη στην αστική διαχείριση, από το Μουμπάρακ στο Μόρσι και τώρα από το Μόρσι στο στρατό, όχι μόνο δεν αποτέλεσε «άνοιξη» για το λαό, αλλά, αντίθετα, τον έφερε να ματοκυλίζεται στο Κάιρο, τουλάχιστον 2,5 χρόνια τώρα...

 


 

Πηγή: 902.gr