Λαϊκή Συσπείρωση Νίκαιας-Ρέντη

Ενημέρωση για τη συνάντηση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη τον Οκτώβρη

Ενημέρωση για τη συνάντηση του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκαιας – Ρέντη.  

1 Οκτώβρη 2012

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε στις 8 το απόγευμα από τους φίλους της δημοτικής παράταξης, τους συντρόφους που συσπειρώνονται με το ΚΚΕ, κόσμο των λαϊκών επιτροπών, εργαζομένων του δήμου, δημοτικούς συμβούλους και άλλους.

Έγινε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης μία σύντομη παρουσίαση της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης με έμφαση στον τρόπο απόκρουσης των διλημμάτων που προβάλλονται και στην πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που συνοπτικά ειπώθηκε  πως είναι ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο με λαϊκή εξουσία.

Το πρόβλημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή. Η πρότασή μας συνολικά είναι: κατάργηση των μνημονίων, αποδέσμευση από την Ε.Ε. και κοινωνικοποίηση του πλούτου.

Τι σημαίνει να είμαστε στο ευρώ το βλέπουμε τώρα - το χωρίς ευρώ θα το δούμε μέσα στη θάλασσα των εισαγόμενων προϊόντων και των ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών. Εμείς δεν ήμαστε με καμία διαχειριστική λογική - οι διαχειριστικές λογικές βρίσκονται μέσα στα πλαίσια  του συστήματος (με τάχατες καλές, καλύτερες ή χειρότερες προοπτικές για τους εργαζόμενους) και είναι μόνο επιθετικές απέναντι στη λαϊκή οικογένεια, απέναντι στο λαό τόσο μέσα στη χώρα, όσο και έξω από τα σύνορα της.

Ως προς τα τοπικά ζητήματα έγινε αναφορά στα εξής:

Ο Δήμος της Νίκαιας με διοίκηση Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν ο μόνος που είδε την εργασία ως δικαίωμα για όλους. Πάνω από 300 εργαζόμενοι μονιμοποιήθηκαν υπερασπίζοντας στην πράξη το δικαίωμα στη μόνιμη εργασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Έχει ιδιαίτερη αξία αυτό, ειδικά σήμερα. Με την ανεργία και τις απολύσεις που ετοιμάζουν.

Κατηγορούσανε τη Δημοτική Αρχή πως σαν κομμουνιστές δεν παίρνουνε τα κονδύλια της ΕΕ - ό,τι έργο γίνεται σήμερα στην πόλη είναι διασφαλισμένο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όπως είχαμε πει απορρίπταμε και απορρίπτουμε προγράμματα που θέτουν ως όρο για την υλοποίηση τους την εφαρμογή εργασιακών σχέσεων ανασφάλιστης εργασίας (stage), ημιαπασχόλησης. Εμείς διεκδικούμε ό,τι μας «κλέβουν». Μας οφείλουν έργα, αναπλάσεις, αναβαθμίσεις σχολικών κτιρίων, παιδικών σταθμών, ελεύθερων χώρων. Τα έργα που έχουμε υλοποιήσει μέχρι σήμερα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Γ’ ΚΠΣ και ΕΣΠΑ είναι η απόδειξη ότι εξαντλούμε κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης. (Δημόσιο Απολογισμός Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, 2010, http://www.nikaiarenti-ls.gr/documents/entipoApologismos.pdf)

Ως προς τη στάση της ΔΗΜΑΡ που επικεφαλής της είναι ο κ. Ιωακειμίδης στην ΚΕΔΚΕ, επιβεβαιώθηκε από το πρόσφατο συνέδριο (η ίδια η ΔΗΜΑΡ τα λέει) πως την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη βλέπει σαν μαξιλάρι της κρίσης (SOS γιατί κινδυνεύετε κι εσείς), δηλαδή ως μέσο για να περάσουν πιο εύκολα, πιο ανώδυνα τα μέτρα. Όλοι μαζί ουσιαστικά ψηφίσανε τον «Καλλικράτη», δηλαδή το μνημόνιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχασε και τα όποια λαϊκά χαρακτηριστικά της είχανε απομείνει για να γίνει ακόμη πιο στενό γρανάζι της κρατικής μηχανής. Λέγαμε πως με τον «Καλλικράτη» στόχος είναι η θεσμική θωράκιση ώστε η διοικητική μηχανή να χρησιμοποιεί φθηνότερους εργαζόμενους, να δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των ΟΤΑ που είναι κερδοφόροι, που θα αποτελέσουν τους τομείς «ελκυστικών επενδύσεων». Στόχος τους είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής πολιτικής και των τοπικών έργων. Εμείς λέγαμε με καθαρότητα: Δεν τους χρωστάμε μας χρωστάνε. Μας χρωστάνε και για αυτό χρειάζεται ένταση της πολιτικής αντίστασης και διεκδίκησης και ξεμπρόστιασμα όλων αυτών των πολιτικών δυνάμεων. Αυτές οι δυνάμεις χάρισαν το 2012 πάνω από 9 δις (τους παρακρατηθέντες πόρους) που ανήκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.   

Ο Λογοθέτης βρίσκεται σε απόλυτη συναίνεση με τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη. Συνεχίζει να τραβάει την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης στα δικαστήρια για το 19ο δημοτικό σχολείο. Ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Έχει την κύρια ευθύνη για τη σημαντική καθυστέρηση στο έργο εδώ και καιρό. Το 19ο Δημοτικό σχολείο παραμένει ημιτελές με την ουσιαστική αδράνεια της σημερινής δημοτικής αρχής.

Η εκπαίδευση σήμερα, στον 21ο αιώνα είναι χειρότερη από αυτήν που ξέραμε χθες. Μετά τις συγχωνεύσεις, το τελευταίο που είχαμε ήταν η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας ενώ δεν ξέρουμε πώς θα βγάλουν το χειμώνα οι μαθητές αφού σε πολλά σχολεία είναι ήδη κομμένο το φυσικό αέριο.

Στους παιδικούς σταθμούς αυξήσανε πέρυσι τα δίδακτρα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο φέρανε εισήγηση, να επιβληθούν δίδακτρα στα αθλητικά προγράμματα τα οποία ήτανε δωρεάν. Αναγκάστηκαν να το πάρουν πίσω. Δείχνει τη βούλησή τους αλλά και τις δυνατότητές μας.

Στον ενιαίο Δήμο υπάρχουν 300 εργαζόμενοι συμβασιούχοι! Με 5μηνη σύμβαση! Αμοιβή 625 ευρώ/μήνα μέσω ΜΚΟ! Σε αυτούς περιλαμβάνονται και γυμναστές. Δηλαδή υπάρχει και αύξηση διδάκτρων και υποχώρηση στα εργασιακά δικαιώματα (συμπίεση μισθών, εποχική απασχόληση κλπ). Οι μισθοί των υπαλλήλων έχουν υποστεί μείωση της τάξης του 50% και χέρι – χέρι με το σωματείο η Δημοτική Αρχή προχωράει.

Είναι σαφές πως χρειάζεται να οργανωθούμε καλύτερα για να αντεπιτεθούμε και προτείνεται τον Νοέμβρη να κάνουμε μία νέα συνάντηση που πιο αποτελεσματικά και άμεσα θα παράγει έργο σύμφωνα με αυτά που λέμε, συζητάμε και συμφωνούμε σήμερα εδώ.

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις όπως:

  • Τι συμβαίνει στα σχολεία με τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου;

Προβλέπεται ένα κονδύλι για χρέη σχολείων προς ΔΕΚΟ. Με αυτό όπως φαίνεται δεν μπορεί να καλυφθεί το φυσικό αέριο που είναι ήδη κομμένο σε αρκετά σχολεία.

 

  • Ο Δήμος έχει πάρει νέο δάνειο;

Πρόκειται για ένα δάνειο 15 εκ. ευρώ. Αυτό το δάνειο αναφέρθηκε από τη διοίκηση πως πάρθηκε για να ισοσκελισθεί ο προϋπολογισμός. Ο Δήμος του Αγ. Ι. Ρέντη είχε 7 εκ. ειδικού σκοπού (πιστεύουμε  του Ελαιώνα) τα οποία πλέον δεν υπάρχουν. Επιπλέον έχει 7 εκ. έλλειμμα. Τα 15 εκ. ισοσκελίζουν λοιπόν τα παραπάνω. Θυμίζουμε πως ό,τι κερδίσαμε  σα Διοίκηση το πήραμε με διεκδίκηση και κινητοποιήσεις στα Υπουργεία.

  • Τι συμβαίνει με τους κάδους ανακύκλωσης που τοποθετούνται στη Νεάπολη, και πως γίνεται η ανακύκλωση;

 Η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης παίρνει 30εκ. ευρώ από τις συσκευασίες τις οποίες πληρώνουμε – είναι ενσωματωμένο το κόστος στα υλικά συσκευασίας (το κονδύλι για την ανακύκλωση μπαίνει από πάνω). Έχουμε δηλαδή ιδιωτικοποίηση στο σκουπίδι. Η ανακύκλωση χρησιμοποιεί πρόσθετο προσωπικό, διαδρομές κ.α. τα οποία πληρώνουμε εμείς (ως καταναλωτές). Είναι ιδιωτικοποίηση. 

  • Ποια είναι η θέση της παράταξης για τις άμεσες αγορές;

Πολλά έχουν ειπωθεί για το κίνημα της πατάτας και άλλα σχετικά κινήματα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι γίνεται με τις τιμές λιπασμάτων, πρώτων υλών, μηχανημάτων κ.λ.π.. όπως και με την οργάνωση της διανομής. Αυτά τα κινήματα δεν βελτιώνουν την κατάσταση του μεσαίου και μικρού αγρότη – η αγροτική παραγωγή απαιτεί σαφώς μία εντελώς διαφορετική οργάνωση για να μπορούν να καλύπτονται (ποιοτικά και με ασφάλεια) οι διατροφικές ανάγκες. Ως προς το «κοινωφελές έργο» διαφόρων Σούπερ Μάρκετ και λοιπών αλυσίδων ας ειπωθεί το προφανές, το Carrefour έχει εργαζόμενους με 250ευρώ, άλλες εταιρείες απολύουν όταν ο υπάλληλος γίνεται 25 ετών γιατί ακριβαίνει. Πιστεύει κανείς πως οι θύτες είναι αλληλέγγυοι;   Οι ευεργεσίες δεν οδηγούν σε λύση του προβλήματος – αντί το εμπόρευμα να σαπίσει, να μείνει απούλητο ή σε τιμή κάτω του κόστους, το μοιράζουν οι ίδιοι οι αγρότες που για να το μεταφέρουν πληρώνουν επιπλέον και υψηλά μεταφορικά (διόδια, πανάκριβα καύσιμα κλπ). Η αλληλεγγύη σαφώς  και δεν πρέπει να χαθεί, αλλά δεν χρειάζεται ένα κίνημα για να μοιράσουμε τη φτώχεια. Δώσαμε το παράδειγμα της Αργεντινής για να επισημανθούν οι κίνδυνοι. Χρειάζεται οργάνωση. Διεκδικητική και μαχητική στάση ζωής για άλλον δρόμο ανάπτυξης. Είναι άλλο πράγμα η αγωνιστική αλληλεγγύη. 

  • Στην Πλατεία Κουμπάκη καταγγέλλονται από δημότες ότι υπάρχουν πολλές αυθαιρεσίες και πλέον από την ένταση της μουσικής οι περίοικοι δεν μπορούν να κοιμηθούν, τι συμβαίνει ακριβώς και τι μπορεί να γίνει;

Πάνε να την κάνουν σαν την Πλατεία Ελευθερίας. Πρέπει όμως και οι κάτοικοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, όπως αυτό της κοινής ησυχίας, το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο για όλους κ.λπ..

Ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεις, ενδεικτικά αναφέρθηκαν:

Το θέμα των προνοιακών επιδομάτων. 1η Οκτώβρη και τα επιδόματα Ιουλίου – Αυγούστου είναι απλήρωτα. Τα επιδόματα μπαίνουν στα εισοδηματικά κριτήρια. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα μπει επίσης στα εισοδηματικά κριτήρια και πλέον θα απευθύνεται σε ανθρώπους από 75 ετών και πάνω. Ήταν βέβαια τελευταία προφανής ο αποσπασματικός χαρακτήρας του προγράμματος όπως και το ότι έχει προσωρινό χαρακτήρα. Τα ειδικά σχολεία λόγω των προβλημάτων με την μεταφορά των μαθητών δεν έχουν ανοίξει. Τεράστιο θέμα υπάρχει με τον ΕΟΠΠΥ και τα κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας.  Χρειάζεται να δούμε ποιοι συμπολίτες μας υποφέρουν περισσότερο και να είμαστε κοντά τους. Έχουμε δε και το χαράτσι.

Το θέμα των παιδικών σταθμών. 200 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και 200 έξω από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δηλαδή αποκλείστηκαν συνολικά 400 παιδιά. Στα ΚΑΠΗ σταμάτησαν οι εκδρομές. Οι ιατροφαρμακευτικές παροχές κόπηκαν. Σε όλες τις αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες επιβλήθηκαν δίδακτρα.

Το θέμα των δύο σωματείων στο Δήμο. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ξεκάθαρα πως υπάρχουν δύο για να ελέγχονται οι εργαζόμενοι – το σωματείο βάζει πλάτη στις αποφάσεις της διοίκησης.

Υπογραμμίστηκε ότι η  μισθοδοσία σήμερα για τους εργαζόμενους είναι πολύ λιγότερη, από ό,τι τα περισσότερα από 2 εκ ευρώ που απαιτούνταν όταν διοικούσε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Σήμερα έχουν 250 – 300 εργαζόμενους μέσω ΜΚΟ όπως αναφέρθηκε εισηγητικά.

Η πολύ αργή εξέλιξη των τεχνικών έργων – ειδικά για το έργο της Π. Ράλλη και της Πλατείας Δαβάκη πρέπει να υπάρξει ενημέρωση (κάηκαν δέντρα όταν προβλέπονταν πολλαπλασιασμός με νέα δέντρα, η εκτέλεση δεν είναι καλή, υπάρχουν προχειρότερες, ο χλοοτάπητας δεν έχει μπει, ανταποδόσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν κλπ). Το ελάχιστο σε όγκο έργο που έχει γίνει με την ανάπλαση της Βουρνόβα και Τσαλδάρη. Ένα έργο που σταματάει και ξεκινάει όποτε φαίνεται υπάρχουν κονδύλια. Χρειάζεται ενημέρωση το έργο είχε προϋπολογισμό ~1.100.000 ευρώ, σύμφωνα με την προγραμματική συμφωνία με τη Νομαρχία – πρέπει να τηρηθούν τα τεύχη με τα οποία έγινε η δημοπράτηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε  στο πράσινο της πόλης (νησίδες, πλατείες,) που για μήνες είναι σε εγκατάλειψη.

Ακόμη στο πλύσιμο των κάδων, που όποτε γίνεται, λειτουργεί μόνο το ένα από τα 3 αυτοκίνητα-πλυντήρια που υπάρχουν στο Δήμο.

Τα έργα και οι ημέρες της τωρινής Δημοτικής Αρχής πρέπει να γίνουν γνωστά και σε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε εμείς έντονα και συστηματικά.

Ενημέρωση υπήρξε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, για την καλοκαιρινή εκδήλωση συνάντησης Ελλήνων και ξένων εργατών στη Νίκαια και τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν πάνω στο σύνθετο αυτό ζήτημα.

Τέλος έγινε παρέμβαση από τη Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας – Κορυδαλλού – Ρέντη και ενημέρωση για τη δράση του ΚΚΕ και κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες που είναι μπροστά μας. Μπορούμε παρά τις δυσκολίες να δυναμώσουμε το κίνημα, να δώσουμε την ελπίδα για αντίσταση αλλά και ανατροπή αυτού του σκηνικού, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.