ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ: Λουλούδια στο μνήμα του Νίκου Μπελογιάννη, χθες, 65 χρόνια από την εκτέλεσή του

Λουλούδια στο μνήμα του Νίκου Μπελογιάννη, στο Γ' Νεκροταφείο, κατέθεσαν χθες, με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την εκτέλεση του ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Νίκαιας του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν και αποσπάσματα από το ποίημα του Γ. Ρίτσου για τον Μπελογιάννη «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ελισώ Ιωαννίδου, στέλεχος του Κόμματος, λέγοντας:

 

«Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε τον κομμουνιστή ήρωα, Νίκο Μπελογιάννη, 65 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, Κυριακή ξημερώματα, στο Γουδή, πίσω από το Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Ο Μπελογιάννης, άξιο τέκνο, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ήρθε με κομματική αποστολή στην Ελλάδα, μετά την ήττα του ΔΣΕ, για την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ. Ακολούθησε η σύλληψή του, τα βασανιστήρια, η παλικαρίσια στάση του, οι δίκες και οι καταδίκες σε θάνατο, παρά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε σε όλο τον κόσμο.

Ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε ζει και αναπτύσσεται. Μέσα σ΄ αυτό το κίνημα, σ’ αυτό το Κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι "οι Μπελογιάννηδες να παλεύουν χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων".

Ο Μπελογιάννης έκανε το καθήκον του. Τίμησε τους νεκρούς του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, των αγώνων για τα κοινωνικά δικαιώματα, ήταν άξιος συνεχιστής τους, υπηρέτησε την κοινωνική πρόοδο για το λαό συνολικά. Γι’ αυτό δεν θεωρούμε ότι είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού - λαϊκού κινήματος, δείχνει πως ανοίγει ο δρόμος, πως κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους, εκεί που όλα φαίνονται ακίνητα.

Στεκόμαστε σήμερα εδώ στον τάφο του συντρόφου Νίκου, με την πεποίθηση ότι συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο θυσιάστηκε. Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του Μπελογιάννη, των Μπελογιάννηδων. Των χιλιάδων ηρώων. Με μεγαλύτερη απαιτητικότητα βλέπει την ευθύνη στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Για την αφύπνιση του λαού, για να πάρει τη ζωή στα χέρια του.

"Αντί να διαλέξω τη ζωή της καριέρας -και μπορούσα εύκολα να δημιουργήσω τέτοια- προτίμησα μια ζωή γεμάτη διωγμούς, στερήσεις, πόνους και δάκρυα". Αυτό έγραφε στο τελευταίο του γράμμα πριν την εκτέλεσή του.

Αυτό είναι το παράδειγμά μας σήμερα. Όλοι αυτοί που εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, εκτελέστηκαν, ανάμεσά τους και ο Μπελογιάννης. Δεν ήταν υπεράνθρωποι, ήταν πεισμένοι ότι παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, θυσιάζοντας έτσι τη ζωή τους για τον κόσμο ολόκληρο.

Ο Μπελογιάννης έζησε, έδρασε και εκτελέστηκε όντας μέλος του ΚΚΕ. Με αυτή την ιδιότητα γαλουχήθηκε, άντεξε, θυσιάστηκε. Παρά τις επίμονες προσπάθειες κάποιων να διαχωρίσουν τον Μπελογιάννη από το Κόμμα του. Είναι αυτοί που απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση τον 20ό αιώνα, τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό, σπέρνουν την απογοήτευση, προσπαθούν να καπηλευτούν τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, του Μπελογιάννη. Αλλά αυτό που μας διδάσκει ο αγώνας των Μπελογιάννηδων είναι ότι δεν πρέπει να υποτάσσεσαι στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, σ’ έναν αντίπαλο που μπορεί να φαντάζει πανίσχυρος. Έχουμε βαθιά εμπιστοσύνη στη δύναμη του δίκιου της εργατικής τάξης, του λαού μας.

Όπως έγραψε ο Μπελογιάννης: "Αντλείς απέραντες κι ανεξάντλητες δυνάμεις από την πίστη σου στο Κόμμα και στη νίκη".

65 χρόνια μετά, υποσχόμαστε ότι αυτή την ηρωική σας δράση, τις αξίες σας, την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος θα την μάθουμε στις νέες γενιές των κομμουνιστών, στη νεολαία συνολικά, κόντρα στην αμάθεια, στην παραχάραξη, στον αντικομμουνισμό.

Εμείς οι νέες γενιές εμπνεόμαστε και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό που εσείς ξεκινήσατε και θυσιαστήκατε. Έτσι θα βαδίσουμε στην πορεία για το γιορτασμό των 100 χρόνων του τιμημένου ΚΚΕ! Έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη!

Αθάνατος!».