Προσφατα αρθρα

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ - Να ιδρυθούν τμήματα υποδοχής σε όλα τα σχολεία που υποδέχονται προσφυγόπουλα

xaidari-ypodoxh-prosfygopoyla-21-02-9Να ιδρυθούν τμήματα υποδοχής σε όλα τα σχολεία που υποδέχονται προσφυγόπουλα και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί για τη στελέχωσή τους απαιτεί η ΕΛΜΕ Πειραιά, καθώς διάφορα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) υποδέχονται και φέτος προσφυγόπουλα, που διαμένουν πλέον σε διαμερίσματα σε περιοχές του Πειραιά και των γύρω δήμων.

Ταυτόχρονα, πολλά παιδιά θέλουν να φοιτήσουν και σε ΕΠΑΛ, μια και βρίσκονται σε κατάλληλη ηλικία και επιθυμούν να μάθουν κάποια τέχνη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΛΜΕμέχρι στιγμής στον Πειραιά λειτουργούν μόνο δύο τμήματα υποδοχής (1 σε Γυμνάσιο και 1 σε ΓΕΛ).

«Αυτό σημαίνει ότι μια σειρά μαθητών βρίσκονται σε σχολεία του Πειραιά, αλλά αδυνατούν να ενταχθούν ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα, σε πολλές περιπτώσεις ούτε αγγλικά.

Το να βρίσκονται σε μία τάξη, αλλά να αδυνατούν να παρακολουθήσουν στοιχειωδώς το μάθημα, όχι μόνο δεν αποτελεί μέριμνα για την εκπαίδευση των προσφύγων, αλλά οδηγεί στην περιθωριοποίηση αυτών των μαθητών από τα υπόλοιπα παιδιά και στην εγκατάλειψη του σχολείου! Αυτό έγινε π.χ. σε μεγάλο ΕΠΑΛ του Πειραιά, όπου 20 περσινοί μαθητές διέκοψαν φέτος τη φοίτησή τους, αφού δεν καταλάβαιναν τίποτα (παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών). Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και σε Γυμνάσια - Λύκεια», τονίζει.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απαιτεί:

Την ίδρυση τμημάτων υποδοχής και τη στελέχωσή τους με την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών.

Τη διδασκαλία και της μητρικής γλώσσας των παιδιών, αλλά και μίας ξένης γλώσσας. Η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του μαθητή, την καλλιέργεια της σκέψης του, τη γνωριμία με την πατρίδα του, αλλά και την εκμάθηση άλλων γλωσσών.

Τονίζει τέλος ότι «το βασικό σήμερα είναι να ικανοποιηθεί το αίτημα για οργανωμένη και ασφαλή μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους, η γρήγορη αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας και δημιουργία αξιοπρεπών χώρων προσωρινής διαμονής. Να σταματήσει η κυβέρνηση να τους κρατά εγκλωβισμένους στα νησιά του Αιγαίου, με βάση τις απαράδεκτες οδηγίες που υπέγραψε από κοινού με την ΕΕ και την Τουρκία».


Πηγή: https://www.902.gr/eidisi/syntaxioyhoi/168834/na-idrythoyn-tmimata-ypodohis-se-ola-ta-sholeia-poy-ypodehontai