Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους

Από την Γενική συνέλευση του ΕΝΕΔΕΠ για τα επόμενα βήματα των εργαζομένων

Σε Γενική συνέλευση καλεί σήμερα το ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ στις 12 μ., στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις εξελίξεις και να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματά τους.

Το βήμα για την ένταξη στα ΒΑΕ που δείχνει τη σημασία του αγώνα και η προκλητική στάση της εργοδοσίας και οι μεθοδεύσεις της για να χτυπήσει τον αγώνα τους, αναδεικνύουν πόσο μεγάλη σημασία έχει οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στην ΕΝΕΔΕΠ και να τη δυναμώσουν, να μετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση με προοπτική την ένταση του αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ «COSCO» ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, εφόσον η εργοδοσία («Cosco») στην καταληκτική συνάντηση, που θα γίνει την Πέμπτη 30 Αυγούστου, εμμείνει στην άρνησή της να υπογράψει επιχειρησιακή ΣΣΕ με όρους που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση  της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ).

Τα αιτήματα που διεκδικούν είναι: Αύξηση των μισθών, πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους, αύξηση του αριθμού εργαζομένων στις ομάδες φορτοεκφόρτωσης (πόστα) από 4 σε 6.

Εισηγούμενος στη Συνέλευση ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για το ζήτημα των ΒΑΕ, τη μέχρι σήμερα στάση της εργοδοσίας στις διαπραγματεύσεις και τις μεθοδεύσεις της που στόχο έχουν να χτυπήσουν τον αγώνα των εργατών. Σημείωσε ότι οι απεργίες που έκαναν είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία για την ένταξή τους στο καθεστώς των ΒΑΕ. Πρόκειται, είπε, για μια σημαντική νίκη, θυμίζοντας ότι πριν τις απεργίες, τους μήνες Μάη και Ιούνη, το υπουργείο Εργασίας έλεγε πως δεν γίνεται να ενταχθούν στα ΒΑΕ και σήμερα, μετά τις απεργίες, εισηγείται την ένταξή τους.

Ο πρόεδρος του σωματείου αναφέρθηκε στην προκλητική στάση της εργοδοσίας που, ενώ περηφανεύεται για τη μεγάλη αύξηση του όγκου εργασιών, που ήδη συμβαίνει και θα συμβεί τα επόμενα χρόνια στο λιμάνι, την ίδια ώρα λέει στις διαπραγματεύσεις ότι τα αιτήματα των εργατών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, γιατί το μισθολογικό κόστος είναι ήδη υψηλό, περιλαμβάνοντας σε αυτό, τα διαλείμματα, την υποχρέωσή της να παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, τη χασούρα της από τις απεργίες! Στην παρατήρηση του σωματείου ότι μέχρι το 2014 δεν έδινε καν το διάλειμμα, διατύπωσε το γελοίο επιχείρημα ότι δεν χρειαζόταν να το δίνει, γιατί τότε ο όγκος εργασίας ήταν πολύ μικρός και οι εργάτες κάθονταν! Ξέχασε ότι το διάλειμμα δόθηκε μετά την ίδρυση της ΕΝΕΔΕΠ που πρόβαλλε το σχετικό αίτημα. Αλλιώς ακόμα η εργοδοσία θα θεωρούσε ότι οι εργάτες κάθονται...

Τέλος, αναφέρθηκε στο μόρφωμα που έστησε η εργοδοσία και το βάφτισε «σωματείο» στα τέλη Ιούλη, ενώ δηλαδή είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την ΕΝΕΔΕΠ για την επιχειρησιακή ΣΣΕ. Η ίδρυσή του εγκρίθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε τρεις μέρες, όταν η ίδρυση ΕΝΕΔΕΠ εγκρίθηκε σε 3,5 μήνες! Γεγονός που δείχνει ότι έχουν μπει «λυτοί και δεμένοι» για να το στηρίξουν, προκειμένου να χτυπήσει τον αγώνα των εργατών. Ο ρόλος του αποκαλύφθηκε από ανακοίνωση του ίδιου με την οποία ζήτησε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επιχειρησιακή ΣΣΕ, στράφηκε ενάντια στην ΕΝΕΔΕΠ, ενώ δεν διατυπώνει κανένα απολύτως αίτημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέλη της διοίκησής του έχουν διατελέσει μεταξύ άλλων και απεργοσπάστες!

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η ξεκάθαρη αποφασιστικότητα των εργατών να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα δίκαια αιτήματά τους. Επεσήμαναν ότι δεν είναι συνέταιροι με την εργοδοσία, τόνισαν ότι δεν πρέπει να κάνουν πίσω από όσα διεκδικούν. Διέλυσαν τα αστεία επιχειρήματα της εργοδοσίας, περιγράφοντας τις συνθήκες εργασίας, ανέφεραν πως ακόμα και το διάλειμμα δίνεται κουτσουρεμένο αλλά και παραδείγματα που δείχνουν πως οι εργολάβοι για λογαριασμό της «Cosco» ξεζουμίζουν τους εργάτες. Ακόμα προτάθηκε να ζητήσουν στήριξη από άλλους εργαζόμενους και σωματεία ενώ αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα την απεργία των ναυτεργατών στις 3 Σεπτέμβρη αναδεικνύοντας το ζήτημα της ταξικής αλληλεγγύης.